fbpx
Skip to main content
Dodik

PRVI PRELIMINARNI REZULTATI U SRPSKOJ: SNSD ubedljiv, mladi Stanivuković najveće iznenađenje izbora (FOTO)

Foto: Printscreen/Youtube/BHRT
Milorad Dodik preuzima Gradski odbor SNSD-a nezadovoljan rezultatom u Banjaluci

U Republici Srpskoj poznati su rezultati u većini lokalnih zajednica. Više od milion i 200 hiljada građana sa pravom glasa biralo je gradonačelnike, načelnike i predstavnike u lokalnim skupštinama. Najviše glasova, i ovaj put, osvojio je SNSD.

DODIK SREĆAN ZBOG REZULTATA UPRKOS PORAZU: SNSD ima 41 gradonačelnika i načelnika (VIDEO)

DODIK SREĆAN ZBOG REZULTATA UPRKOS PORAZU: SNSD ima 41 gradonačelnika i načelnika (VIDEO)

POTPUNI ŠOK NA IZBORIMA U BIH: Bakirova SDA prvi put izgubila CELO SARAJEVO

POTPUNI ŠOK NA IZBORIMA U BIH: Bakirova SDA prvi put izgubila CELO SARAJEVO

SREBRENICA I DALJE IMA SRPSKOG NAČELNIKA: Ubedljiva pobeda Mladena Grujičića

SREBRENICA I DALJE IMA SRPSKOG NAČELNIKA: Ubedljiva pobeda Mladena Grujičića

Pobednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je SNSD. Lider partije Milorad Dodik saopštio je da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ova stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici. Ocenio je fer i korektnim izborni proces.

Dodik je istakao da najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci. Najavio je da je od danas predsednik Gradskog odbora SNSD-a, ali i da se ne odriče Igora Radojičića.

U najvećem gradu Srpske, prema nepotpunim i nepotrvđenim rezultatima, pobedu na izborima za gradonačelnika odneo je kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković.

Ono što bi moglo da se iskomplikuje jeste skupštinska većina koju će, prema svemu sudeći, predvoditi SNSD sa svojim koalicionim partnerima.

draško stanivuković
Foto: Printscreen/Youtube/BNTelevizija

 

Prijedor će voditi SNSD, u Bijeljini veliki preokret

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidaovao SDS.

Nakon 16 godina, Mićo Mićić izgubio je u trci za novi mandat. Građani Bijeljine poverenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a. Ipak, skupštinsku većinu mogle bi da čine stranke koje su kandidovale Mićića.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika. Poverenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Јerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mladen Grujičić
Foto: Printscreen/Youtube/ZajednoZaSrebrenicu

 

Sve oči uprte u srpskog kandidata u Srebrenici

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške. Ubedljivu pobedu i u Zvorniku odneo je dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović. Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić.

U Srebrenici stranke sa sedištem u Republici Srpskoj imale su jednog kandidata - Mladena Grujičića. Razlika u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića je tesna.

Prvi put na lokalne izbore izašla je i stranka Ujedinjena Srpska. Lider Nenad Stevandić zadovoljan je izbornim rezultatom.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata. Pobedom Milinkovića u Gacku, posle 20 godina doći će do promene vlasti. Milan Radmilović iz SDS-a nije se izborio za šesti mandat.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

U drugim opštinama Srpske nije bilo promena. Mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobedu na izborima za načelnike odneli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine - Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu. Ove godine građani su na izbore izašli pod specifičnim uslovima usled virusa korona, a glasali su uz poštovanje epidemioloških mera.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd