fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulić i Zoran Milanović

"POZIV MILU JE PORUKA BEOGRADU" Ne prestaju napadi iz Zagreba, ovoga puta se udružili Đukanović i Milanović

Foto: Profimedia/ilustracija
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je danas u posetu Hrvatskoj.

Po dolasku u tu zemlju, on se sastao sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, a dva državnika su se posle susreta obratili medijima.

- Poziv je usledio nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana. Poseta je ionako trebalo da se dogodi, ali su je ovi događaji ubrzali. Hteli smo dati podršku otvorenoj Crnoj Gori, većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je 1997. godine mene navela da se zapitam, možda je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante u maršu na Tuzi, kod Podgorice, u kojem žive katolički Albanci, kada se svetina išla fizički obračunati, zaustavila ih je policija. To je prvi put na prostorima divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje zadnje poglavlje - rekao je Milanović u uvodnom obraćanju, prenose mediji.

MILO OTIŠAO PO NOVU DIREKTIVU U ZAGREB: Đukanović se sastaje sa Milanovićem, očekuju se novi napadi na Srbiju

MILO OTIŠAO PO NOVU DIREKTIVU U ZAGREB: Đukanović se sastaje sa Milanovićem, očekuju se novi napadi na Srbiju

AMERIKA ĆE PONOVO UMEŠATI PRSTE NA BALKANU! Novi plan Đukanovića protiv Srbije - sprema se nešto veliko

AMERIKA ĆE PONOVO UMEŠATI PRSTE NA BALKANU! Novi plan Đukanovića protiv Srbije - sprema se nešto veliko

DA LI JE MOGUĆE DA JE OVO IZJAVIO?! Milanović rekao da Srbija zaostaje ekonomski za Hrvatskom, a onda pomenuo Vučića

DA LI JE MOGUĆE DA JE OVO IZJAVIO?! Milanović rekao da Srbija zaostaje ekonomski za Hrvatskom, a onda pomenuo Vučića

Milanović je izjavio da će se s crnogorskim čelnikom, nakon što on poseti premijera Andreja Plenkovića i šefa Sabora Jandrokovića još družiti kratko vreme na Brionima.

- Zadovoljan sam današnjim boravkom u Zagrebu, Zahvalan sam na pozivu za uzvratnu posetu i na dobrom izboru termina za realizaciju poseta. Želim izneti viđenje naših odnosa, Hrvatsku doživljavamo kao dobrog suseda, koja nas podržava, imamo intenzivnu razmenu iskustava vezano za pregovore prema EU. U tu svrhu imamo česte političke kontakte koji su na najvišem nivou, u prilog tomu ide i današnji susret. Bili smo u razgovorima fokusirani na evroatlantske napore, ponovio bih da za nas evropska i evroatlantska budućnost jednako stabilnost Balkana. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Evrope na zbivanja u Crnoj Gori - rekao je Đukanović.

- Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobijamo iz Moskve je da je naše članstvu u NATO nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti. Od suseda koji najbolje poznaju naš region imamo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Europi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta. Pričali smo i o bilateralnoj saradnji. Zahvalio bih se Hrvatskoj na raznim vidovima podrške, od političke do stručne i materijalne. Nedavno smo dobili 10.000 AstraZeneka cepiva iz Hrvatske - dodao je predsednik Crne Gore.

Milanović je objasnio da je poziv Đukanoviću i poruka zvaničnom Beogradu.

- Poziv Đukanoviću je i poruka Beogradu, kada je kolega iz Crne Gore postavio pitanje podrške međunarodne zajednice novim izborima u Crnoj Gori je pitanje izvan mog dosega. Ali prisećam se svega što je prolazila Hrvatska, rešavali smo se uticaja međunarodne zajednice kao zarazne bolesti. Nepostojeći Berlin, nepostojeći Brisel kada je pitanju podrška Sarajevu, Zagrebu, Beogradu... moja je poruka: bavite se samim sobom. Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite biti članica EU. Šta sad stoji između EU-a i Crne Gore? Izbori u Francuskoj? Da, ali i to će brzo proći. To što nema rata, nema razloga da Evropa drži oči zatvorenima - rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji list.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd