fbpx
Skip to main content
logor silos

Za zločine u logoru "Silos" ukupno 42 godine: Delić pravde za 600 srpskih logoraša i 24 ubijenih (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/RTRS
Donesena presuda u Sudu BiH za zločine u logoru Silos

Sud BiH pravosnažno je osudio šestoricu optuženih za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u logoru "Silos" i drugim objektima u Hadžićima na ukupno 42 godine zatvora.

ZBOG ROŠTILJANJA VATRA PROGUTALA DVE KUĆE: U tren oka sve nestalo, celo Gacko u šoku! (VIDEO)

ZBOG ROŠTILJANJA VATRA PROGUTALA DVE KUĆE: U tren oka sve nestalo, celo Gacko u šoku! (VIDEO)

PONOVO ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ: Petrinja u strahu, tlo nikako da se smiri!

PONOVO ZEMLJOTRES U HRVATSKOJ: Petrinja u strahu, tlo nikako da se smiri!

VLADA CRNE GORE JE EVROPSKI FENOMEN: Podržava je samo 10 od 81 poslanika, novi izbori jedino realno rešenje?

VLADA CRNE GORE JE EVROPSKI FENOMEN: Podržava je samo 10 od 81 poslanika, novi izbori jedino realno rešenje?

Presudom komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić osuđen je na 10 godina zatvora. Po osam godina zatvora izrečeno je bivšem načelniku SJB Hadžići i članu Kriznog štaba Fadilu Čoviću, te upravniku logora "Silos" Bećiru Hujiću. Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić osuđen je na šest godina zatvora, dok su po pet godina zatvora dobili zamenik upravnika logora "Silos" Halid Čović (prvostepenom šest godina) i stražar u logoru Nermin Kalember.

 

Optužnicom je obuhvaćeno ukupno osam optuženih. Prvooptuženi Mustafa Halilović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Hadžići, nedavno je preminuo pa je postupak obustavljen. U odnosu na Šerifa Mešanovića postupak je razdvojen zbog bolesti i presuda će mu biti izrečena danas. Mešanović je ukinutom presudom osuđen na sedam, a Halilović na 10 godina zatvora.

Prvostepenu presudu ukinulo je Apelaciono veće Suda BiH nakon što je uvažilo žalbe Tužilaštva BiH. Obnovljeno suđenje počelo je u septembru 2019.

Svi su oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine. U presudi se navodi da su optuženi na širem području Sarajeva svesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logorima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

Tokom zatočenja zatvorenicima su bila uskraćena osnovna ljudska i prava na suđenje, a nečovečnim postupanjem nanošene su im teške telesne povrede, fizička i duševna patnja, dok su Srbi terani i na prisilni rad. Za neke tačke optužnice i više radnji iz pojedinih tački optuženima su izrečene oslobađajuće presude.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd