fbpx
Skip to main content
Cetinje

DA, TOG DANA SE PUCALO! Stigla zvanična potvrda - Milove komite vatrenim oružjem napale policiju

Foto: Profimedia
Na barikadama na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija pucalo se na policiju!

Ovu informaciju saopštio je direktor Uprave policije Zoran Brđanin tokom kontrolnog saslušanja pred parlamentarnim Odborom za odbranu i bezbednost. Današnje "preslišavanje" glavnih aktera iz vlasti političko-bezbednosne drame, koja se na prilazima Cetinju odigravala 4. i 5. septembra u crnogorskoj prestonici, potvrdilo je ono o čemu se do sada samo spekulisalo - na Cetinju se pucalo, a bio je ugrožen život i najviših velikodostojnika SPC.

- Niko ne poriče da se pucalo na policiju. Vidimo da se postavljaju pitanja - da li je pucano i da li je to bila lažna informacija. Niko ne pita ko je pucao i zašto je to činio - kazao je Brđanin i ponovio:

- Da, tog dana se pucalo!

O ČIJEM TROŠKU JE KRIVOKAPIĆ BORAVIO NA SVETOJ GORI? U pitanju je jedan od moćnijih ljudi

O ČIJEM TROŠKU JE KRIVOKAPIĆ BORAVIO NA SVETOJ GORI? U pitanju je jedan od moćnijih ljudi

"SAMO LJUBAV, OSMESI, DEČJA RADOST I BRATSKA SLOGA" Dajković se oglasio povodom ustoličenja vladike Metodija (FOTO)

"SAMO LJUBAV, OSMESI, DEČJA RADOST I BRATSKA SLOGA" Dajković se oglasio povodom ustoličenja vladike Metodija (FOTO)

NEKA MISLI KO ŠTA HOĆE - KO JE VASOJEVIĆ, PRIPADA SRPSKOM NARODU! Patrijarh jasan - poslao svima snažnu poruku

NEKA MISLI KO ŠTA HOĆE - KO JE VASOJEVIĆ, PRIPADA SRPSKOM NARODU! Patrijarh jasan - poslao svima snažnu poruku

On je objasnio da su pronađene čaure na mestu barikada na Cetinju. Na pitanje o kombiju sa Molotovljevim koktelom, on je rekao da taj kombi nije slučajno bio postavljen i da je imao svoju ulogu u izazivanju nereda.

- Kako je bilo moguće da se udalji, dobićemo odgovor.

Na temu insistiranja na održavanju ustoličenja na Cetinju, Brđanin je kazao:

- Niko iz policije i ministarstva nije insistirao, osim što smo ukazivali. Imamo fotografije maskiranih lica i video-zapise lica koja su vršila nasilje toga dana i priložiću ih kao dokaze - rekao je Brđanin i ponovio da je u noći uoči ustoličenja ponudio ostavku.

Član Odbora, bivši ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) tvrdio je da nikakvog pucanja nije bilo puštajući audio-snimak na kome se čuje da službenici Uprave policije negiraju korišćenje oružja. Korišćenje balističkog štita za patrijarha i Joanikija nazvao je "scenskim nastupom", što je pomoćnik direktora Uprave policije Miloš Rakonjac iskoristio za ličnu promociju.

Neredi u Crnoj Gori
Foto: Tanjug

- Ova vlada nije vlada države Crne Gore, već Crkve Srbije - kazao je Bošković.

Uzvratio mu je potpredsednik Vlade Dritan Abazović:

- Što niste 30 godina vlasti rešili pitanje crkve u Crnoj Gori? Molotovljev koktel je bačen na policiju. Intervencija je počela kada je Veselin Veljović udario policajca. Pre toga vam je došao predsednik stranke (Milo Đukanović), pomerene su gume koje su bile polivene dizelom, prošao je bivši predsednik države Vujanović, poslanici. Došli su da podižu barikade koje su bile nalik na one u Kabulu - kazao je Abazović.

Vicepremijer je rekao da vladiku Joanikija niko nije ni na šta primoravao, iako je situacija bila rizična.

mitropolit Joanikije
Foto: Tanjug

- Postojao je rizik po život patrijarha Porfirija. Stojim iza toga, a to će se i dokazati. Nemojte da se pravimo da nije ništa bilo na Cetinju. Nisam imao informaciju da je bio spreman snajper, ali to neka pokaže istraga.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulovć smatra da su cetinjski događaji posledica loše političke klime, nedostatka političkog dijaloga, brutalnog sukoba na više frontova koji je mogao da dovede do gubitka ljudskih života.

- Toga me je bilo strah. Da se to desilo, toga dana bismo sahranili Crnu Goru - poručio je Sekulović.

NIJE NATO, NEGO HELIKOPTER CRNE GORE

Helikopter kojim su patrijarh i mitropolit stigli na Cetinje nije NATO helikopter, već letelica Vojske Crne Gore, koji su platili njeni građani - naglasila je ministarka odbrane Olivera Injac. Ona je jasno poručila da je helikopter podignut - po zakonu.

- Sva tumačenja oko korišćenja letelice su političke dezinformacije - poručila je ona.

Direktor Direktorata za vanredne situacije Miodrag Bešović kazao je da je helikopter višenamenski i da piloti te jedinice nemaju policijska ovlašćenja i da su dužni da postupaju po naređenjima službenika Uprave policije, što na dan ustoličenja nisu učinili.

- Odustali su u zadnjem momentu, iako su me uveravali da će izvršiti zadatak. Zato je protiv njih pokrenut postupak - rekao je Bešović.

ODBILI NAREĐENJA PREMIJERA

Predsednik Odbora Milan Knežević direktno je pitao Sekulovića i Brđanina da li su učestvovali u puzajućem državnom udaru, tako što su odbili naređenja premijera.

- To sam od njega čuo. Ako je tačno, Sekulović i Brđanin trebalo bi da budu uhapšeni. Bio sam u Vladi, pozvao me premijer, ali vas Abazoviću, Brđaninu i Sekuloviću tamo nisam video. Možda ste bili u nekoj drugoj prostoriji, jer je Vlada delovala kao hotel sa dve sobe - naveo je Knežević.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd