fbpx
Skip to main content
mitropolit Joanikije

BRAT MITROPOLITA JOANIKIJA PISAO KRIVOKAPIĆU: Poruka crnogorskom premijeru o prelomnim trenucima uoči ustoličenja

Foto: Twitter/@kegnatz
Milutin Mićović o ključnim momentima na Cetinju

Milutin Mićović, književnik i rođeni brat mitropolita Joanikija, uputio je otvoreno pismo crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću.

Mićović je u pismu naveo da je Krivokapić u prelomnom trenutku doneo dobru odluku.

Specijalne cene evropskih gradova samo u Travellandu! Autobusom za 79€, avionom za 279€

Specijalne cene evropskih gradova samo u Travellandu! Autobusom za 79€, avionom za 279€

"NISMO POMIŠLJALI NA OTKAZIVANJE" Mitropolit Joanikije o ustoličenju na Cetinju - prokomentarisao i Temeljni ugovor

"NISMO POMIŠLJALI NA OTKAZIVANJE" Mitropolit Joanikije o ustoličenju na Cetinju - prokomentarisao i Temeljni ugovor

EVO KO JE OSLOBODIO VELJOVIĆA: Bio glavni savetnik sudije iz afere "Državni udar" - karijera ispunjena progonom nevinih ljudi

EVO KO JE OSLOBODIO VELJOVIĆA: Bio glavni savetnik sudije iz afere "Državni udar" - karijera ispunjena progonom nevinih ljudi

- Prvo, da Vam čestitam na Odluci, da kao predsednik Vlade, u prelomnom momentu dramatičnog sukoba unutar naroda Crne Gore, omogućite ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju, na Tronu velikih mitropolita crnogorskih, a što je bilo dovedeno u pitanje destruktivnom i sumračnom namerom bivše vlasti.

- Ta Vaša odluka, znam, podrazumevala je, ne samo veliku odgovornost i ličnu hrabrost, nego i veru, i jako bratoljubivo i bogoljubivo srce. To su one odluke i momenti u životu, koji vidno ulaze ne samo u ličnu istoriju, nego i u istoriju države i naroda. To su one odluke, pred kojima su racionalna logika i pragmatična pamet, inferiorne - time su one veće i delotvornije, a njihove će se blagotvorne posledice pokazivati kroz budućnost - napisao je Mićović.

Podgorica potvrdila: Patrijarh Porfirije bio ugrožen na Cetinju

On je objasnio da je to što je Krivokapić učinio važno jer bi drugačiji scenario doneo nesagledivo pogubne posledice i po Crnu Goru i po srpsku crkvu u Crnoj Gori.

- Crna Gora je tako podeljena, tačnije - jedan narod po krvi, veri i jeziku, Srbi Crnogorci, dovedeni su do praga samoistrage. Naravno, bivša vlast, sve je učinila, radi gole vlasti, da ti razdori među braćom budu što teži i pogubniji. Smislili su i ovaj poslednji konflikt da bude najteži, i nezaustavljiv - napisao je.

- Zato je Vaša odluka takvog ranga, da to djelo ulazi u nove primjere čojstva i junaštva. Na kraju, ta Odluka, Crnoj Gori vraća ravnotežu i mir u njenim temeljima.

Podsećamo, mitropolit crnogorsko-primorskog Joanikije ustoličen je u nedelju na Cetinju. Ceremoniju ustoličenja pratili su neredi i sukobi policije i crnogorskih nacionalista koji su pokušali da spreče održavanje ceremonije u Cetinjskom manastiru.

Na putevima koji povezuju ovaj grad sa Podgoricom postavljene su barikade, prvo u vidu gomile kamenja, a potom i automobilske gume koje rano ujutru u nedelju zapaljene nakon čega je grad prekrio oblak crnog dima.

- Istog dana na Cetinju je uhapšen i Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore, a sada savetnik predsednika Mila Đukanovića. Veljoviću je u nedelju određeno zadržavanje u trajanju od 72 sata, međutim juče je pušten da se brani sa slobode - zaključio je.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd