fbpx
Skip to main content
Kristijan Šmit

ŠMIT REKAO DA JE "GOTOVO" Novoimenovani visoki predstavnik za BiH govorio o promeni postojećih granica

Foto: Profimedia/Ilustracija
Ponovo su aktuelna neka pitanja iz prošlosti

Novoimenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit poručio je  da je gotovo "onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države" na teritoriji BiH.

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

TRAGEDIJA ZA TRAGEDIJOM: Na Jadranu se utopile tri osobe u razmaku od samo nekoliko sati

TRAGEDIJA ZA TRAGEDIJOM: Na Jadranu se utopile tri osobe u razmaku od samo nekoliko sati

TRAGEDIJA NA HRVATSKOM LETOVALIŠTU: Žena preminula pred punom plažom

TRAGEDIJA NA HRVATSKOM LETOVALIŠTU: Žena preminula pred punom plažom

On je učestvovao je na 14. Dubrovnik forumu na panelu "Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin", a u svom govoru poručio je da je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama.

Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji treba da ostane na političkoj agendi, koja je izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vreme da to pitanje vratimo u politički fokus kako bi u narednim godinama uočili rezultate, rekao je Šmit, preneo je portal "Kliks".

BiH
Foto: Profimedia

- Kada pogledamo BiH, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda, te ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi delovi mogli sročiti drugačije, no danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo - kazao je Šmit.

On je naglasio da je Evropskoj uniji ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu i među njima sprovesti delimične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do tzv. velikog Šengena.

BiH
Foto: Profimedia

Postoji komparativna prednost kada ste član evropskih integracija, što se može videti na primeru programa Kovaks, kazao je on.

- Sjedinjene Američke Države su u prošlosti u kritičnim trenucima napravile puno za Zapadni Balkan, nekada više nego Evropljani, kojima je trebalo više vremena da shvate šta treba napraviti - dodao je Šmit.

Posebno je upozorio na važnost ulaganja u mlađe generacije kroz obrazovanje, jer oni imaju potencijal da ubrzaju procese pomirenja, kako u BiH tako u čitavom regionu.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd