fbpx
Skip to main content
vojska srbije, domaće naoružanje

BIĆEMO JAKI KAO ZEMLJA! Vojska Srbije dobija strašno naoružanje o kojem mnogi mogu samo da sanjaju (VIDEO)

Foto: Profimedia/Ilustracija
Veliko pojačanje za oružane snage naše zemlje

Najava kupovine dva helikoptera "kamov 32", ruske proizvodnje, namenjenih gašenju požara samo su deo šireg paketa buduće nabavke letelica za potrebe Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

PENTAGON KONAČNO PRIZNAO: Stigla potvrda i od Amerikanaca - Rusija vodeći svetski lider u strateškom naoružanju!

PENTAGON KONAČNO PRIZNAO: Stigla potvrda i od Amerikanaca - Rusija vodeći svetski lider u strateškom naoružanju!

KO POBEĐUJE U SLUČAJU KONAČNOG OBRAČUNA? Američki vojni analitičar uporedio američke i ruske SMRTONOSNE podmornice

KO POBEĐUJE U SLUČAJU KONAČNOG OBRAČUNA? Američki vojni analitičar uporedio američke i ruske SMRTONOSNE podmornice

KINEZI POTVRDILI: Ruski lovac ozbiljna pretnja po Ameriku, stavljena tačka na dominaciju Vašingtona

KINEZI POTVRDILI: Ruski lovac ozbiljna pretnja po Ameriku, stavljena tačka na dominaciju Vašingtona

U sledećih deset godina državni i vojni vrh planira nabavku "Erbasovih" helikoptera H145M, kao i ruskih Mi-17, kako bi bile kompletirane eskadrile ovih letelica koje su već u jedinicama. Pored ovih nabavki, predviđenih u planovima opremanja, postoje indicije o narudžbinama i letećih tenkova Mi-35, pa čak i transportnih aviona.

Prema nezvaničnim najavama, Srbija je iskazala ozbiljno interesovanje za španski transportni avion "kaza C-295", koji se proizvodi u "Erbasovom" pogonu u Sevilji. Temelj ove nabavke, između ostalog, jeste i dobra saradnja Srbije i međunarodnog vazduhoplovnog giganta, koja je dokazana nabavkom devet letelica H145M, ali i dogovorenom budućom industrijskom saradnjom. Transportni avion "kaza" bio je i jedna od tema razgovora ministra odbrane Nebojše Stefanovića prilikom posete Španiji, maja ove godine, kada je obišao i fabriku u kojoj se proizvode leteći džinovi.

Ovaj avion bio bi efikasno rešenje dugogodišnjeg problema transportne komponente Ratnog vazduhoplovstva, čija je okosnica trenutno dotrajali avion "antonov-26". Španski transporter srednje kategorije proizvodi se od 1997. godine, a pored oružanih snaga Španije u floti je još 11 država i armija. Dosad je korisnicima širom sveta isporučeno oko 80 letelica. Ovaj avion može da služi za prevoz 70 vojnika, transport lakih vojnih vozila i drugog tereta, izviđanje, medicinsku evakuaciju...

Kiparski mediji objavili su da Srbija i Kipar pregovaraju o kupovini 11 jurišno-desantnih helikoptera Mi-35P, koji su u sastavu kiparskih oružanih snaga. Savet ministara ove zemlje navodno je dao zeleno svetlo za ove pregovore koji su počeli početkom godine. Iako vest nije zvanično potvrđena, tim Ministarstva odbrane Srbije u aprilu je bio na Kipru i obišao letelice, posle čega je Beograd u Nikoziju uputio i pismo o namerama, kao prvi korak u pregovorima o kupoprodaji.

I ovaj posao ima "leđa" u dosadašnjoj saradnji - Srbija je Kipru prodala više od 10 samohodnih haubica "nora", zajedno sa istim brojem lakih oklopnih vozila "miloš", a posao je vredan, kako se procenjuje, oko 50 miliona evra.

Plan dugoročnog razvoja sistema odbrane do 2030. godine, na kome od početka godine radi Ministarstvo odbrane, prema onome što je poznato iz sadržaja ovog poverljivog dokumenta, predviđa dalje opremanje avionima i helikopterima i nastavak razvoja gotovo svih započetih domaćih projekata. Prema njemu, Srbija će kupiti najmanje tri "Erbasove" letelice, kao i približan broj ruskih jurišnika Mi-35.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Na spisku isporuka koje sistem odbrane očekuje ove i sledeće godine je i najmanje jedna baterija "Pancir SM", ali i prvi elementi kineskog raketnog sistema za odbranu neba FK-3, koji ima reputaciju kopije čuvenog ruskog S-300. Na listi za prijem ugovorene ratne tehnike su i francuske rakete "mistral", a govori se da je napravljen i prostor za moguću realizaciju dogovora sa Rusijom o kupovini sistema za elektronska dejstva "krasuha" i ruskih protivoklopnih raketa "kornet".

Spremamo se i za ruske rakte "BUK"?

Iz vesti o uključivanju banjalučkog "Kosmosa", zavoda specijalizovanog za remont raketnih sistema, u grupaciju odbrambene industrije Srbije mnogi poznavaoci vojne tehnike pročitali su nameru vojnog vrha Srbije da dodatno ojača svoj raketni arsenal. Slutnje je dodatno podgrejao direktor "Kosmosa" Dušan Vještica, koji je najavio da će ova fabrika biti okrenuta održavanju raketnih sistema PVO, a među buduće prioritete je naveo ne samo ruski "Pancir", nego i sistem "Buk". O pregovorima Beograda i Moskve o ovom tipu naoružanja bilo je reči pre nekoliko godina, ali konačni ishod nikada nije javno saopšten.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd