fbpx
Skip to main content
Novi suhoj "Šah-mat"

RUSKI "ŠAH-MAT" POMUTIO PAMET AMERIMA: Prestižni magazin priznao - mnogo je OPASAN, ali kako su ga napravili za MALE PARE?

Foto: Profimedia
Ne ide um u glavu to

Ruski borbeni avion "Čekmejt" (Šah-mat) prvenstveno je izvozni proizvod, pri čemu Rostek usmerava uspeh aviona na stalan tok tržišne potražnje. Ali ko su kupci novog lovca i zašto?

Travelland radi i danas da biste od sutra već bili u Grčkoj! Hoteli sa 4* i 5* po najnižim cenama

Travelland radi i danas da biste od sutra već bili u Grčkoj! Hoteli sa 4* i 5* po najnižim cenama

BOGDAN NAPRAVIO SPEKTAKL, RASPAMETIO RUSE: Seo u Su-57, izveo neviđeno, svi oduševljeni, superlovac pokidao! (VIDEO)

BOGDAN NAPRAVIO SPEKTAKL, RASPAMETIO RUSE: Seo u Su-57, izveo neviđeno, svi oduševljeni, superlovac pokidao! (VIDEO)

GOSPODARI MORA: Ruska mornarica pred Putinom održala paradu i pokazala svoju moć

GOSPODARI MORA: Ruska mornarica pred Putinom održala paradu i pokazala svoju moć

Sudeći po navedenim specifikacijama i karakteristikama, Čekmejt je brz, prikriven i lagan višenamenski lovac sa impresivno velikim korisnim opterećenjem za svoju klasu, prenosi Nešenel Interest.

Ono što ga zaista izdvaja od ostalih je zapanjujuće niska cena od 25-30 miliona dolara po modelu. To čini "Čekmejt" verovatno daleko boljim od dva konkurentna modela: francuskog "Dasa Rafal" i švedskog "JAS-39 Gripen".

Sa 25-30 miliona dolara po modelu, Čekmejt bi koštao manje od polovine naprednog Su-35S, a istovremeno bi bio znatno jeftiniji od drugog ruskog lovca pete generacije, Su-57.

Proizvođač, podružnica Rosteka Suhoj, kaže da je smanjio troškove "Čekmejt" metodama proizvodnje uz pomoć AI i recikliranjem nekih tehnologija prethodno razvijenih za Su-35S i Su-57, ali samo će vreme pokazati koliko su tačne ove rane procene cena tačne. Čak i da je tehnički tačno, 25-30 miliona dolara jednostavno može biti osnovna cena pre nego što se uračunaju specifične konfiguracije oružja/avionike, modifikacije i konverzije za kupca. To ne znači da "Čekmejt" ne može biti konkurentan na izvoznim tržištima. Suprotno tome, lovac je i dalje u mogućnosti da ponudi solidnu vrednost određenim kupcima, čak i ako se ispostavi da je cena nešto viša od očekivane.

Teško očekivanom otkrivanju borca prethodila je višednevna marketinška kampanja, naslovljena uglađenim video najave koja je izdvojila četiri potencijalna kupca: Indiju, Vijetnam, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Činilo se da su se poruke malo promenile na dan prezentacije, a zamenik premijera Jurij Borisov rekao je novinarima da će "prvo avion biti orijentisan ka afričkim zemljama, Indiji i Vijetnamu".

Novi suhoj "Šah-mat"
Novi suhoj "Šah-mat"
Foto: Profimedia

Nejasno je zašto Afrika nije bila naglašenija u ranijim marketinškim ofanzivama kompanije Rostek tokom jula. Alžir i Egipat se uklapaju u profil glavnih uvoznika oružja koji bi potencijalno bili zainteresovani za šah-mat. Obojica su navodno kupili ruske vojne avione poslednjih godina i otvoreni su za to ponovo. UAE se godinama bavio kupnjom ruskih lovaca, prvo Su-35, a kasnije Su-57 - šah-mat predstavlja poslednji pokušaj ruske odbrambene industrije da proširi svoje prisustvo na bliskoistočnom tržištu kojim još uvek dominira američki vojni hardver.

Vijetnamsko ratno vazduhoplovstvo pokazalo je interesovanje za Su-57 već 2017. godine, ali čini se da su ti pregovori zastali. Svestrani i znatno pristupačniji Čekmejt mogao bi biti prijatnija opcija za Hanoj u odnosu na teži, specijalizovaniji Su-57. Indija je usred razvoja dva autohtona lovca, Tejas Mark 2 i Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), što može umanjiti apetit Nju Delhija za nabavkom stranog lovca sa delimično preklapajućim mogućnostima.

Ruski zvaničnici projektuju poverenje u tržišne performanse lovca, a Borisov procenjuje početnu potražnju za čak trista borca. Svestran i pristupačan, Čekmejt ima svojstva uspešnog izvoznog proizvoda. Sve što ostaje da se vidi je da li borac može da ispuni ambiciozne zahteve i performanse Rosteka ili ne.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE .

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd