fbpx
Skip to main content
ruska vojska

RUSI DOBIJAJU NOVU MOĆNU "IGRAČKU" Prave raketu od koje će drhtati Vašington, uskoro stiže H-95

Foto: Profimedia/Ilustracija
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je izjavio da su hipersonični sistemi okosnica ruskih snaga nenuklearnog obuzdavanja

Rusija pravi najnoviju vazduhoplovnu hipersoničnu raketu dugog dometa H-95, saopštio je načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general pukovnik Vladimir Zarudnicki.

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA GRMEĆE TERMEZ: Počele vojne vežbe Rusije i Uzbekistana

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA GRMEĆE TERMEZ: Počele vojne vežbe Rusije i Uzbekistana

IZAZOV ZA S-500? AMERI TVRDE: Novi bombarder postaje najgora noćna mora za Rusiju zahvaljući posebnoj opremi

IZAZOV ZA S-500? AMERI TVRDE: Novi bombarder postaje najgora noćna mora za Rusiju zahvaljući posebnoj opremi

PRVI PUT U ISTORIJI: Rusi uradili nešto vredno divljenja, strašni "Jars" je nezaustavljiv (VIDEO)

PRVI PUT U ISTORIJI: Rusi uradili nešto vredno divljenja, strašni "Jars" je nezaustavljiv (VIDEO)

Kako je rekao, danas je dominacija u vazdušno-kosmičkoj sferi uslov za uspešno vođenje borbenih dejstava. Tu superiornost, između ostalog, osigurava efikasna primena jurišne i lovačke avijacije, dodaje Zarudnicki.

- Zbog toga se za Vazdušno-kosmičke snage Rusije pravi i uvodi u naoružanje novo i modernizovano oružje, vojna i specijalna tehnika kao što je strateški bombarder – nosač raketa Tu-160M, vazduhoplovni hipersonični raketni sistem "Kindžal", visoko precizno naoružanje vazdušnog baziranja dugog dometa, konkretno hipersonična raketa H-95 - navodi general pukovnik u svom članku koji je objavljen u časopisu "Vojna misao".

Kako je istakao, za Vazdušno-kosmičke snage prave se bespilotne letelice različitih klasa, prekohorizontski radari, protivavionski raketni sistemi i kompleksi i druga najnovija vojna tehnika.

Prema rečima generala, uporedo sa hipersoničnim sistemima i oružjem zasnovanim na novim fizičkim principima ključnu ulogu igraju tehnologije za uvođenje veštačke inteligencije, što će omogućiti da se poveća efikasnost oružja do 15 puta.

Kako je saopštio Sputnjiku izvor iz odbrambeno-industrijskog kompleksa, "nova hipersonična raketa dugog dometa koristiće se u sastavu naoružanja modernizovanog bombardera dugog dometa Tu-22M3M, modernizovanog strateškog bombardera Tu-160M i Perspektivnog vazduhoplovnog sistema avijacije dugog dometa (PAK DA)".

- Prototipi novog naoružanja već su testirani sa vazdušnog nosača - dodao je naš izvor.

Trenutno su u ruskoj vojsci na eksperimentalno-borbenom dežurstvu vazduhoplovni sistemi sa hipersoničnim raketama "Kindžal", koje uključuju nosač MiG-31K i hipersoničnu raketu napravljenu na bazi aerobalističkih raketa sistema "Iskander".

Osim toga, za lovca pete generacije Su-57 prave se hipersonične rakete koje će biti bazirane u trupu letelice.

U Rusiji se takođe završavaju testiranja brodskog raketnog sistema sa hipersoničnom raketom "Cirkon".

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je izjavio da su hipersonični sistemi okosnica ruskih snaga nenuklearnog obuzdavanja.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd