fbpx
Skip to main content
japanska vojska

PROCURIO RATNI PLAN JAPANSKE MORNARICE: Od ostrva prave veliki raketni bedem, direktna pretnja po Kinu (FOTO)

Foto: Profimedia/Ilustracija
U Japanu se veruje da je ovaj potez iznuđen jer Kina jača svoje vojno prisustvo u ovom delu sveta

Ministarstvo odbrane Japana planira da rasporedi kopnene jednice Samoodbrambenih snaga (zvanični naziv japanske vojske) jačine 500 do 600 ljudi koji će biti raspoređeni na ostrvu Išigakijama koje pripada perfekturi Okinava do kraja 2022. godine, javlja sajt Japan Njuz, koji se poziva na svoje neimenovane izvore.

RUSI DOBIJAJU NOVU MOĆNU "IGRAČKU" Prave raketu od koje će drhtati Vašington, uskoro stiže H-95

RUSI DOBIJAJU NOVU MOĆNU "IGRAČKU" Prave raketu od koje će drhtati Vašington, uskoro stiže H-95

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA GRMEĆE TERMEZ: Počele vojne vežbe Rusije i Uzbekistana

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA GRMEĆE TERMEZ: Počele vojne vežbe Rusije i Uzbekistana

IZAZOV ZA S-500? AMERI TVRDE: Novi bombarder postaje najgora noćna mora za Rusiju zahvaljući posebnoj opremi

IZAZOV ZA S-500? AMERI TVRDE: Novi bombarder postaje najgora noćna mora za Rusiju zahvaljući posebnoj opremi

Plan japanskog ministarstva odbrane je da poveća broj lokacija sa raketnim jednicama duž lanca ostrva Nansei na ukupno četiri uključujući tu i glavno ostrvo Okinava.

U Japanu se veruje da je ovaj potez iznuđen jer Kina jača svoje vojno prisustvo u ovom delu sveta.

Prema izvorima na koje se poziva ovaj mediji nova jednica koja će bitri raspoređena biće opremljena raketama obala-brod i zemlja -vazduh, dok će druga jednica biti angažovana u početnoj fazi odgovora u slučaju oružanog napada.

Vlada če isfinansirati sve troškove vezane za raspoređovanje i oni su predviđeni za fiskalnu 2022. godinu. Kako je planirano nova baza biće izgrađena na bivšem golf terenu koji je udaljen od naseljenog mesta na ostrvu Išigikijama. U okviru baze osim stambenog kompleksa biće izgrađeno i skladište municije i poligon za obuku.

Lanac ostrva Nansei prostire se na oko 1.200 kilometara i čini ga nekoliko ostrva koji se kao lanac prostiru duž kineske obale: U pitanju su ostrva Magešima na kome se planira izgradnja vojne baze, Ostrvo Amami Ošima gde će bit smeštena raketna jednica, Okinava gde se nalaze raketne, jednice za elektronsko ratovanje i ostale jedice Japanskih samoodbrambenih snaga, Mijakojima, ostrvo na kome se nalaze raketne jedinice, gore pomenuto ostrvo Išigikijama koje se nalazi preko puta Tajvana i na kome će biti raspoređene raketne jedinice obalske odbrane, kao i PVO. I kao poslednje u lancu ovih ostrva nalazi se Jonagunijama na kome je planirano da se rasporede jedinice za elektronski rat.

Pored raketnih jedinica, ministarstvo planira da do kraja fiskalne 2023. rasporedi jedinicu za elektronsko ratovanje na ostrvu Ionagunijima u prefekturi Okinava i uspostaviti novu bazu SDF na ostrvu Magešima u prefekturi Kagoshima.

To znači da će raketne jednice sa sistemima obala -more biti postavljene na ukupno četiri osrtva Amami-Ošima u prefekturi Kagošima i ostrva Okinava, Miiakojima i Išigakijima u prefekturi Okinava.

Inače raspon ovih ostrva je od ostrva Kjušu do Filipina.

Inače valja spomenuti da je Kina formulisala novu pomorsku strategiju pristupanja i poricanja koja ima za cilj da američke snage uđu u kinsku zonu uticaja i pojačaju svoje vojnopomorske aktivnosti. Japan je posebno nedavno iznervirao prolazak kineskog nosača aviona Liaoninig između ostrva okinava i ostrva Mijakojima.

A, šta kaže narod na to. u početku su se stanovnici protivili ovoj avanturi vojske, ali na izborima 2018 to pitanje dolaska vojske pokrenuto u trci za gradonačelnika Išigakija kada je pobedio dosadašnji gradonačelnik Jošitaka Nakajama, koji je odobrio raspoređivanje.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd