fbpx
Skip to main content
Aljbin Kurti

"SPORAZUM SRAMA" - GORI U PRIŠTINI, SVI ŽELE OBJAŠNJENJE OD KURTIJA: Ozbiljna kriza u lažnoj državi nakon pobede Srbije

Foto: Profimedia/SD/Ilustracija
Opozicione stranke na Kosovu izrazile su nezadovoljstvo povodom sporazuma koji su danas postigli Beograd i Priština, a u reagovanjima su se složile da je sporazum vraćanje korak unazad, kao i da je dogovor sličan onom iz 2016. godine, koji je tada u Prištini nazvan "sporazumom srama".

Demokratska partija Kosova (DPK) nakon postizanja dogovora o krizi nastaloj na administrativni prelazima Jarinje i Brnjak, navodi da je vlada prištinskih institucija napravila korak napred i dva nazad, predavši suverenitet države uz datu saglasnost za barikade koje "sponzoriše" Srbija, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju DPK se navodi da je Vlada Kosova po prvi put izjednačila Specijalnu policijsku jedinicu sa nelegalnim barikadama.

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

HARADINAJ BESAN ZBOG KURTIJEVOG PORAZA: Za ovo što je uradio Kosovu mora biti kažnjen!

HARADINAJ BESAN ZBOG KURTIJEVOG PORAZA: Za ovo što je uradio Kosovu mora biti kažnjen!

ROSU SE VRAĆA KUĆI PODVIJENOG REPA - KURTIJU OČITANA LEKCIJA! Pokušao da demonstrira moć i zaboravio šta je najvažnije

ROSU SE VRAĆA KUĆI PODVIJENOG REPA - KURTIJU OČITANA LEKCIJA! Pokušao da demonstrira moć i zaboravio šta je najvažnije

Prema navodima DPK, današnji sporazum je sporazum o slobodi kretanja iz 2016. godine, koji je još tada nazvan "sporazum srama".

Lider Alijanse za budućost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je od vlade da odmah objavi integralni tekst sporazuma o registarskim tablicama postignut danas u Briselu i istakao da premijer ima dužnost da objasni narodu svaki detalj sporazuma i hitno podnese izveštaj skupštini.

- Niko nema mandat da potpiše bilo kakav sporazum koji bi mogao biti u suprotnosti sa suverenitetom zemlje - poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku, prenose mediji.

Haradinaj je naglasio je da je za ABK neprihvatljivo i za osudu ukoliko je tačno da je vlada pristala da se prema severu odnosi drugačije od ostatka Kosova.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, preuzimanje kontrole severa Kosova od strane Kfora, predstavlja nazadovanje i ustupak Srbiji sa ozbiljnim posledicama za Prištinu.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj kaže da se dogovorom o registarskim tablicama postignutim u Briselu prihvataju "nelegalne KM tablice", a da se sever tretira drugačije od ostatka Kosova.

On je takođe, u objavi na Fejsbuku, zatražio da se objavi sporazum koji su danas u Briselu postigli Beograd i Priština.

Molićaj je kritikovao vladu Aljbina Kurtija, jer je, kako kaže, sada logika etnička i teritorijalna podela, a krajnji rezulatat Zajednica srpskih opština.

- Ova vlast šteti Kosovu, krije se pred javnošću. Ništa drugačije nismo očekivali, ali ne tako brzo - napisao je Molićaj.

Demokratski savez Kosova (DSK) ocenio je da današnji sporazum predstavlja korak unazad, budući da red i zakon na severu Kosova bez dozvole više ne mogu da vrše privremene prištinske institucije.

Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

Iz stranke su naveli da cene postizanje ravnopravnosti u postupanju sa registarskim tablicama, ali da se oštro protive „neviđenom izjednačavanju i dugoročnim posledicama koje je vlada Kosova napravila po bezbednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija“.

- Vlada Kosova je, po prvi put, izjednačila specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Umesto postavljanja suvereniteta i zakonitosti, danas je vlada Kosova povukla i predala ovaj suverenitet trećoj strani -smatraju u DSK i upozoravaju da da je to opasan presedan za budućnost.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

- Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut - naveo je Lajčak na Tviteru.

Više vesti o dešavanjima na Kosovu pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd