fbpx
Skip to main content
Srbija

OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE Vučić: "Živela Republika Srpska i Republika Srbija!"

Foto: MUP Srbije/Printscreen
Danas je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Danas je u Beogradu organizovana svečana ceremonija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Poseban akcenat biće na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema "Nora" i "Oganj", PVO sistema "PASARS", borbenih oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš", kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu je osvetljenje na istaknutim građevinama u bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, palata Albanija.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na početku govora na slavnu istoriju srpske vojske.

- Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918.-e godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima! Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka bila je i veća i važnija od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele! Zato, zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo - rekao je predsednik Vučić.

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

- To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost. Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: "U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!" - izjavio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik. 

- Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno - pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo. I sebi, i drugima. Nismo mi bili uvek svetli tokom istorije, najčešće sami prema sebi, često i prema drugima, ali, bar na ovim prostorima, ne postoji nacija koja je prošla kroz toliku tamu, i onu grobnu, nacija koja je podnela toliku žrtvu, da bi ugledala svetlo, i postala nacija, postala slobodna. Šta ćemo od svega toga da zaboravimo, a mnoge stvari moramo, tek da ne bi večno živeli u prošlosti, sme da bude isključivo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane. I odmah da bude jasno, ovu zastavu, sve one koji pod njom, i zbog nje, leže, zastavu našeg stradanja, zastavu naših kostiju, naših jama, logora, dece koju su nam uzeli, sasvim sigurno nećemo nikada zaboraviti. Ona nas određuje, na njoj su imena svih onih čija imena ne znamo, ona je, i bukvalno, stvorena našom krvlju i našim kostima, i bez nje, ne bi bilo i nas. U njoj, i to je još jedna važna lekcija koju moramo da naučimo, jesu i sve naše besmislene podele, svi propali snovi koje smo sanjali, svaka greška koju smo napravili, ali ono što u tome jeste bitno je to da je, i takva, ta zastava naša, i da predstavlja ono jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, da jesmo različiti, ali i da znamo da je lepota zajedništva, zastave, upravo i u tome - rekao je on.

Robovi su svi isti, porobljeni. Slobodni ljudi se razlikuju, zato što su slobodni, rekao je Vučić.

- Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo - zaključio je Vučić. 

Obraćanje Milorada Dodika

- Mi smo različit narod od drugih. RS je ponosna na činjenicu da je baš danas usvojila zakon o zaštiti ćirilice zajedno sa Republikom Srbijom. Ovakva moćna manifestacija treba da se organizuje svake godine. Ne volim kada ljude iz RS nazivaju Bosancima, ja sam Srbin! Govorim srpski, pišem ćirilicom, slavim krsnu slavu - rekao je Dodik.

Milorad Dodik
Foto: Printscreen

"Svuda tamo gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja!"

On je podsetio da Srbin ne može da živi bez slobode i bez jedinstva.

Dodik kaže da je ponosan na činjenicu da je RS donela zajedno sa Srbijom Zakon o zaštiti ćirilice.

- Moram vam odati jednu tajnu, neka ostane među nama: Mi ne volimo kad nas zovete Bosancima, mi smo Srbi. Ja sam Srbin i ništa me ne identifikuje sa tom rečju Bosanac. Zato vas molim samo da kažete da smo Srbi. Mi nismo bosanski Srbi, nego samo Srbi - rekao je Dodik.

On je poručio da više neće biti "Oluja".

- Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija - rekao je Dodik.

Patrijarh Porfirije se obratio narodu

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

- Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas ako najpre ne volim svoje bližnje - rekao je patrijarh Porfirije. 

Patrijarh Porfirije
Foto: Printscreen

- Po duhovnomporetku stvari se gradi mir, svaki drugi put je neprirodan i može da stvori probleme - dodao je Porfirije.

Patrijarh je rekao da moramo voleti svoju porodicu, ali i svoj rod.

- Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije nas, naših mislih i dela reći ko smo mi na bolji način nego mi sami - rekao je patrijarh.

Građanje jedinstva je proces sazrevanja, smatra patrijarh. 

Intonirana Himna republike Srbije, Helikopteri nadleću Beograd

Ispred spomenika Svetom Stefanu Nemanji intonirane su himne Republike Srpske i Republike Srbije.

ODUŠEVIĆETE SE PRIZOROM! Beograd nadleću helikopteri sa srpskom trobojkom (VIDEO)

ODUŠEVIĆETE SE PRIZOROM! Beograd nadleću helikopteri sa srpskom trobojkom (VIDEO)

Helikopteri neprestano nadleću Beograd.

Veličanstveno - Beogradom se ori "Tamo daleko"

Na Trgu Republike policijski orkestar je privukao veliku pažnju građana, pogotovo tokom izvođenja omiljene tradicionalne srpske pesme "Tamo daleko", koja govori o stradanju naših vojnika u Prvom svetskom ratu.

KADA TRUBE "ZAPLAČU", SUZE SAME KREĆU: Policijski orkestar zasvirao omiljene srpske pesme iz Prvog svetskog rata

KADA TRUBE "ZAPLAČU", SUZE SAME KREĆU: Policijski orkestar zasvirao omiljene srpske pesme iz Prvog svetskog rata

Pored konjičke jedinice policije postrojeni su i mladići u uniformama srpske vojske iz Prvog svetskog rata, a nakon "Tamo daleko" orkestar je izveo omiljenu srpsku koračnicu – "Marš na Drinu".

 

Stigao predsednik Srbije Aleksnadar Vučić 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Na ceremoniju obeležavanja Dana jedinstva stigao je i patrijarh srpski Porfirije.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Foto: RTS/Printscreen
Stigao Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik stigao je na centralnu manifestaciju i dočekan je aplauzima. 

Svečanost otvorena počasnom paljbom

Svečanost zvanično je startovala počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30. Plotun odjeknuo prestonicom.

Kod spomenika Stefanu Nemanji centralna manifestacija 

Centralna manifestacija održava se na Savkom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Srž manifestacije u Beogradu je, kako je najavljeno, podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Savski trg je ograđen, a građani se već okupljaju. Na Savskom trgu već je prisutno nekoliko hiljada ljudi.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd