fbpx
Skip to main content
Branka Prpa i Aleksandar Vučić

SRAMOTA JE MALA REČ ZA POSTUPAK BRANKE PRPE: Udarac na Vučića zbog "Dare iz Jasenovca"

Foto: RTS/SrbijaDanas/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo
Istoričarka Branka Prpa napala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer se zalaže da istina o ustaškom logoru Jasenovac izađe na videlo

Istoričarka Branka Prpa žestoko je napala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se bori za to da se sazna istina o zločinima nad srpskim stanovništvom u Jasenovcu.

Naime, Radio Slobodna Evropa objavio je razgovor sa Prpom, koja se u skandaloznom tekstu pod nazivom "Da li Srbija pokušava da Jasenovcem pokrije Srebrenicu?" obrušila na film "Dara iz Jasenovca", koji je inicirao predsednik Vučić jer je želeo da se konačno čuje istina o zločinima nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

VELIKO POŠTOVANJE ISKAZANO SRBIJI: Mediji u Bahreinu objavili snimak Vučićeve posete (VIDEO)

VELIKO POŠTOVANJE ISKAZANO SRBIJI: Mediji u Bahreinu objavili snimak Vučićeve posete (VIDEO)

AFERA "MAURICIJUS": Ekonomista Kovačević objasnio zašto političari drže novac u inostranstvu

AFERA "MAURICIJUS": Ekonomista Kovačević objasnio zašto političari drže novac u inostranstvu

PREMIJERKA BRNABIĆ O ODLUCI EU I KOVID PASOŠIMA: Ne mogu da verujem da diskriminišu ljude zbog porekla vakcina

PREMIJERKA BRNABIĆ O ODLUCI EU I KOVID PASOŠIMA: Ne mogu da verujem da diskriminišu ljude zbog porekla vakcina

Ovaj tekst preneo je i portal Slobodna Bosna, sa još sramnijim naslovom: “Opasna igra Aleksandra Vučića: Da li Srbija pokušava da Jasenovcem pokrije Srebrenicu?”

- Devedesetih godina, kad bih u društvu onih koji su imali povišenu nacionalnu temperaturu, progovorila o zločinima koji se tada dešavali, odgovor je bio: “A Jasenovac”. Onda bih ja rekla: “Dobro, svi znamo šta je Jasenovac. A šta ćemo sa ovim sadašnjim zločinima”? Reč je o logici koja zapravo uvodi ravnotežu u pojam zločina. Jer, kad pomenete jedan zločin, odmah se s druge strane pomene drugi da bi se uspostavila ravnoteža - rekla je između ostalog Branka Prpa.

Nekim bosanskim i hrvatskim medijima očigledno smeta što predsednik Vučić brine o svim Srbima u regionu, kao i to što želi da đaci u Srbiji uče pravu istinu o zločinima u Jasenovcu i stradanju srpskog naroda. Ovo je zasmetalo i Prpi, koja se obrušila i na Vučićevu inicijativu da ubuduće samo država piše udžbenike istorije.

Branka Prpa
Branka Prpa
FOTO: Youtube/Printscreen/ RTV Marš HD Valjevo

– Teško mi je uopšte da zamislim tu somnabuliju. Mi živimo u jednom halucinantnom društvu gde se istorija potpuno dijabolizira. Nove generacije su zaista hendikepirane jer im se ne dozvoljava da saznaju pravu istorijsku sliku jednog izuzetno dramatičnog vremena. Istorijska nauka je u funkciji ljudskog znanja, a ne propagande – rekla je ona.

Na cinični komentar novinara da je “srpski narod predstavljen kao jedina žrtva Jasenovca”, iako je činjenica da su Srbi najviše ubijani u zloglasnom logoru, Prpa je rekla:

– Sve je počelo sredinom osamdesetih kada je trebalo naterati ljude da sve one jugoslavenske narode, sa kojima su živeli, počnu da smatraju svojim neprijateljima. Pokrenut je lanac osvete, pa smo čuli da je Srebrenica osveta za Drugi svetski rat i slične stvari. To je postalo popularni oblik istorijskog sećanja koji je sejao zlo – kazala je ona skandaloznoj izjavi.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd