fbpx
Skip to main content
Albanci

SKANDAL U BUJANOVCU: Albanci na jugu Srbije ponovo provociraju, PRAVE FANTOMSKI POPIS

Foto: Profimedia/ilustracija
Kršenje zakona u Srbiji

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i njegovi saradnici organizovali su fantomski popis Albanaca u tom gradu kršeći sve moguće zakone Srbije.

Otkriven jeziv PLAN Albanaca: Hapšenje Srbina na Kosovu je TEK POČETAK

Uhapšen posle liturgije: Bogdanu Mitroviću određen pritvor 48 sati

Ova opština, naime, napravila je sajt na albanskom jeziku, preko koga su pozvali ljude albanske nacionalnosti iz inostranstva da se prijave kako bi "sprečili manipulacije brojem Albanaca koji žive u Bujanovcu"!?!

- Veliki je broj građana Bujanovca koji žive u inostranstvu, a opština kao institucija nema bazu podataka o njihovom broju. Oni nisu učestvovali na popisu stanovništva i na taj način su stvoreni uslovi za manipulacije od strane Vlade Srbije sa brojem Albanaca koji žive u Bujanovcu - 'objasnio' je Rahim Salihi, šef kabineta predsednika opštine Šaipa Kamberija.

Albanci
Foto: Profimedia/ilustracija

Reagujući na ovu provokaciju, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže da Vlada Srbije ne manipuliše brojem Albanaca u te tri opštine.

- Njihov broj utvrđen je procenom iz 2015. godine pošto su Albanci bojkotovali popis stanovništva iz 2011. godine. Nije mi jasno na kakvu manipulaciju misle Albanci?! Država je organizovala procenu broja stanovnika kako bi te tri opštine mogle nesmetano da funkcionišu i da nijednog trenutka ne budu uskraćene za pare iz budžeta. Tu procenu radili su međunarodni eksperti i u njoj su učestvovali lideri Albanaca na jugu Srbije, a ceo proces nadgledali su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz asistenciju Koordinacionog tela, Republičkog zavoda za statistiku i drugih državnih organa - zaključuje Stanković.

Ružić: Albanci sami bojkotovali popis

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, odbacuje svaku tvrdnju predstavnika opštine Bujanovac da Vlada Srbije na bilo koji način pokušava da manipuliše podacima.

- Upravo su politički lideri Albanaca neodgovornom odlukom da bojkotuju popis stanovništva iz 2011. godine narušili poverenje koje se deceniju gradilo na ovom delu Srbije. Osim toga, svaka opština u Srbiji, ma ko bio na vlasti, mora da pruža informacije na srpskom jeziku i jeziku nacionalnih manjina - poručuje Ružić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd