fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Prvi zvaničan susret: Vučić priredio večeru za šefa Bundestaga

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Lamert u Beograd dolazi uoči samita lidera Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras u "Vili Mir" radnu večeru za predsednika nemačkog Bundestaga Norberta Lamerta, koji boravi u dvodnevnoj, zvaničnoj poseti Beogradu.

Čepurin potvrdio bratske odnose naših zemalja: Rusija je za CELOVITU i POSPERITETNU Srbiju!

To je prvi zvanični susret predsednika Vučića sa šefom Bundestaga.

Predsednik Vučić sa predstavnikom NATO: Srbija ostaje VOJNO NEUTRALNA i to NIJE PREPREKA saradnji!

Lamert u Beograd dolazi uoči samita lidera Zapadnog Balkana, 12. jula u Trstu, u okviru Berlinskog procesa i neposredno pošto je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel krajem maja predstavio javnosti novu strategiju za Balkan ili "Berlin2" za region.

Norbert Lamerta
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dolazak Lamerta trebalo bi da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa, ali i stvaranju jasnije slike o planovima Berlina za evropski put Srbije i regiona. 

Kada je reč o političkoj saradnji Berlina i Beograda, ta veza je uspostavljena još od kada je sadašnji šef srpske države, Aleksandar Vučić, pre više godina prvi "probio led" i kao potpredsednik vlade došao u nemačku prestonicu, gde su ga tada dočekali veliki cilljevi, uticajni sagovornici i moćan i uzrdžan Berlin, više puta pre toga izneveren u dogovorima i očekivanjima.

U međuvremenu je ta saradnja dobila novu dimenziju i sada niko od ozbiljnijih političkih analitičara ne spori ostvareni napredak u ukupnim bilateralnim odnosima, kao ni da se Nemačka, otvoreno i jasno, zalaže za evropsku perspektivu i Srbije i regiona.

Lamert se ranije danas sastao sa predsednicom skupštine Majom Gojković i vd premijerom i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a kako je najavljeno, sastaće se i sa ombudsmanom, predstavnicima proevropske parlamentarne opozicije, kao i članovima srpsko-nemačke grupe prijateljstva i govoriiti u srpskom parlamentu. 

Predsednik Bundestaga je uoči dolaska u Beograd izjavio da dogovori postignuti u okviru Briselskog sporazuma moraju da se sprovedu, a to se, kako je istakao, odnosi i na formiranje Zajednice srpskih opština.

- Osnivanje Zajednice srpskih opština je značajan deo tog dogovora - rekao je Lamert, koji važi za jednog od najuticajnihih političara iz redova demohrišćana Angele Merkel, povodom izjave Ramuša Haradinaja da nema ništa od formiranja ZSO. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd