fbpx
Skip to main content
Hram Hrista Spasa

PRVI PUT NAKON 1999. GODINE: "Mir Božji, Hristos se rodi" u Hramu Hrista Spasa u Prištini!

Foto: Profimedia
Prvi radosni pozdrav "Mir Božji Hristos se rodi" na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božica iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je rano jutros u ovaj hram i uneo badnjak uz pevanje božicnih tropara. Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božic služeno u hramu i da su se u njemu cule božicne pesme.

JEDNU STVAR SVI DANAS ZABORAVE: Evo kako se PRAVILNO ČESTITA BOŽIĆ

Vladika Teodosije
Foto: Profimedia

Episkop Teodosije je u Hram Hrista Spasa došao u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i vernika. Nakon unošenja badnjaka i službe u oltaru nezavršene crkve episkop je poručio da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od greha i straha i smrti.

- Došli smo u Hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo ''Hristos se rodi'' u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mučenickom hramu. Hramu koji su neki zatvorili i zaključali da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu - rekao je episkop Teodosije. 

DANAS JE NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Evo šta PRVO morate da URADITE NA BOŽIĆ

Kosovo i Metohija
Foto: Profimedia

On je dodao da današnji pozdrav Hristos se rodi iz Hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, jer podseća da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire širom Kosova i Metohije.

- Ne smemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju na kojoj živimo - kazao je Teodosije.

KAKO SE PRAVILNO SLAVI BOŽIĆ: Ovo su običaji na najradosniji hrišćanski praznik

Kosovo i Metohija
Foto: Profimedia

Hram u Pristini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još uvek nepoznati pocinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogucili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zakljucao crkvu. Jutros su u Prištinu došli i Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Pristini Dejan Pavićević.

- Na ovo božicno jutro šaljemo poruku mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanača, isto kao što ih više nema ovom hramu - rekao je Dejan Pavicević. 

SREĆAN BOŽIĆ: MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!

Branimir Stojanović
Foto: Tanjug

Branimir Stojanović kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.

- Želimo da živimo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da nećemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve - rekao je Stojanović.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd