fbpx
Skip to main content
AV

KOMEMORACIJA U DONJOJ GRADINI: Vučić "Nikakve "Oluje" i Jasenovci se neće ponoviti" (VIDEO)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Program obeležavanja Dana sećanja predviđa najpre u 9.30 sastanak Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice RS Željke Cvijanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

ORBAN ODUŠEVLJEN FUDBALSKIM UMEĆEM VUČIĆA! Predsednik pogodio "malu mrežu", mađarski premijer prokomentarisao (VIDEO)

ORBAN ODUŠEVLJEN FUDBALSKIM UMEĆEM VUČIĆA! Predsednik pogodio "malu mrežu", mađarski premijer prokomentarisao (VIDEO)

SKANDALOZNA PROVOKACIJA NA JUGU SRBIJE! Albanci skinuli srpsku trobojku i postavili svoju zastavu (VIDEO)

SKANDALOZNA PROVOKACIJA NA JUGU SRBIJE! Albanci skinuli srpsku trobojku i postavili svoju zastavu (VIDEO)

"ŽIVELA ANA" PREMIJERKA SRBIJE U POSETI SELU RAJKOVIĆ: Meštani spremili poseban doček u znak zahvalnosti (FOTO)

"ŽIVELA ANA" PREMIJERKA SRBIJE U POSETI SELU RAJKOVIĆ: Meštani spremili poseban doček u znak zahvalnosti (FOTO)

Obraćanje predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u memorijalnom kompleksu Donja Gradina, da je Srbima važan mir, da moramo biti deo međunarodne zajednice, uprkos licemerju međunarodne zajednica licemerna, ali da čuvajući sećanje na zločin sprečavamo da se ovakav zločin, kao što se dogodio na ovom prostoru u NDH, ne ponovi.

Novi Jasenovci i Oluje neće se više dogoditi našem narodu, poručio je Vučić.

- Imamo obavezu da govorimo, jer se ovakav zločin može sutra dogoditi bilo kom drugom. Moramo da ga sprečimo na vreme upravo ukazujućina ono što se dogodilo nama, ali ne štedeći sebe, govoreći kada smo mi grešili i pravili zločine - naglasio je Vučić u obraćanju.

On je istakao da svet u kojem bilo koja nacija može biti istrebljena, svet klanja i logora za decu ne sme više nikada da bude moguć.

- Danas mi ovde sprečavamo taj svet. Sprečavamo svaku pomisao da je moguće izgraditi državu na zločinu, krvi i tuđoj nesredći. Podsećajući na strahotu koja nas je snašla podsećamo sebe na zločin koji je počinjen u naše ime, spremni da ga nikada ne zaboravimo. Svesni smo da je razum sve što nam je ostalo u ovoj nesreći. Razum koji će biti u stanju da pronađe druge načine za život, koji će da upozori na razmere zla, ali i lakoću u kojoj može da nastane ovakav zločin - ukazao je predsednik Srbije.

Rekao je da je važan razum i svest da na ovim prostorima moramo da živimo zajedno i da smrt nije rešenje.

- Srbija danas počiva na ovom razumu. Zahvaljujući njemu zna da svoju veličinu mora da pronađe u svojm, a ne tuđim dvorištima, da su rast, napredak, putevi, investicije, slobodna trgovina jedini odgovor koji donosi život. Svaki drugi odgovor je put ponavljanja istorije - poručio je on.

AV
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je naglasio tri prioroteta za budućnost celokupnog srpskog naroda.

- Mir, mir, mir je najvažniji za srpski narod, pod dva - i Srbija i Srpska, srpski narod u celini mora biti deo međunarodne zajednice i nikada ne smemo dozvoliti da budemo izolovani. Pod tri nema nikakve sumnje da je međunarodno javno pravo odavno sahranjeno, da pravde u međunarodnim odnosima nema, da licemerje i dvostruki standardi vladaju. Sve što važi za druge za Srbe ne važi, sve što ne važi za nas važiće za druge - naglasio je on.

Skrenuo je pažnju da kada, kako kaže, licemeri govore da su protiv promene granica, ne treba zaboraviti da su ih menjali 1992., da su to činili 2008., a danas im odgovora da kažu da su protiv promene granica.

- Mi u granice ne diramo, ni u one od 2008. Samo nemojte da govorite o moralu i pravdi. I bez obzira na licemerje i laž koje nam serviraju lažovi i nikogovoći moramo da se vratimo na prve dve tačke - mir, kao i da nikada više sebe ne smemo, pa makar i u najgorem licemernom svetu, da se postradnimo. To je zalog da ne bismo imalo nove humke - istakao je on.

Vučić je poručio da se novi Jasenovci i Oluje neće više dogoditi našem narodu.

- To poručuje mala, nevelika ali ponosnija, snažnija i dostojanstvenija Srbija nego što je bila protekle tri decenije - naglasio je on.

Položeni venci žrtvama

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic poklonio se danas i položio venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju "Topole" u Donjoj Gradini.

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve logora Jasenovca.

Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Prethodno, održan je i parastos 700.000 žrtava ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, čije je najveće stratište bila upravo Donja Gradina.

Nakon njih, i ostali čelnici RS, predsednica logoraša, ministri Vlade RS, predstavnici ministrastva unutrašnjih poslova RS, predstavnici gradova i opština, predstavnici političkih stranaka RS, predstavnici opština Jevreja Banjaluke i Doboja, predstavnici udruženja Roma RS i predstavnici NVO i drugi zvaničnici RS položili su cveće u znak sećanja, pomena i počasti žrtvama logora u Jasenovcu.

Vučić i rukovodstvo RS stigli u Donju Gradinu

Predsednik Republike Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstvo RS stigli su u "Spomen-područje Donja Gradin", gde će prisustvovati Obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina iz Jasenovca. 

Stigli su i ministri u Vladi  RS i srpski poslanici u Parlamentu BiH.

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Jasenovac
Foto: Tanjug/Printscreen

Ceo skup pratio je i Orkestar MUP- a RS.

U 11 časova održan je parastos žrtvama iz Jasenovca.

Završen sastanak - obraćanje Vučića i Dodika

Milorad Dodik dao je izjavu za medije nakon sastanka sa predsednikom Vučićem i načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar.

Nakon Milorada Dodika prisutnima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Naša namera je da pomognemo našim prijateljima u RS, predsednik Dodik je više puta to tražio i mi ćemo pomoći. Oni će doći u Beograd i o tome ćemo razgovarati, a ja mogu da obećam građanima Bosne da će pomoć Srbije biti velika, 24 ili 25 miliona maraka za četiri opštine. Videćete veliku razliku, deo para dajemo u kešu, deo u projektima. Nisu ni načelnici verovali da ćemo ovoliko da damo. Mi želimo da ove četiri opštine u RS žive pristojno i bolje. Ljudi moraju da imaju bolju budućnost i da ostanu u svojim opštinama - ističe Vučić i dodaje da je zahvalan RS što uvek razgovaraju sa nama i traže pomoć ako smo u boljoj situaciji.

- Nama je malo lakše, ja sam navikao na malo lakše uslove i malo bolju situaciju, zato nam je lakše da kreiramo budžet i radimo na rastu ekonomije za razliku od ove četiri opštine. Svaka čast ovim ljudima, svaka čast na radu - ističe Vučić.

- Planiramo da uložimo ozbiljan novac u Memorijalni centar Gradina. Mi imamo triuproblema sa kojima se saučavamo.

Predsednik je istako da se na sastanku govorilo i o tri problema sa kojim se suočavaju i Srbija i RS.

- Najveći među njima je taj da moramo biti deo Evrope, moramo da ostanemo dosledni svojim granicama, ali moramo da idemo napred putem Evrope. Ali sve ovo govori samo da ove dve države moraju da veruju jedna drugoj, da snaže jedna drugu i da idu dalje zajedno napred - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije stigao na sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar.

Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednik Skupštine Nedeljko Cubrilović.

Glavna tema sastanka su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici.

Posle sastanka, Vučić će posetiti Spomen područje "Donja Gradina", položiti venac i prisustvovati parastosu žrtvama genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

 

Program obeležavanja Dana sećanja predviđa najpre u 9.30 sastanak Vučića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice RS Željke Cvijanović i predsednika Vlade RS Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

U 10.55 planiran je dolazak predsednika Srbije na grobno polje "Topole" u okviru Spomen-područja "Donja Gradina".

U 11 je parastos žrtvama.

U 11.15 polaganje venaca.

U 11.30 obraćanje Aleksandra Vučića, najavila je služba predsednika Srbije za saradnju s medijima.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd