fbpx
Skip to main content
Zigmar Gabrijel i Aleksandar Vučić

VUČIĆ I ZIGMAR NAKON SASTANKA: Nemačka želi da bude uz Srbiju i prati njen put ka EU! (FOTO)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela u vili "Mir"

Nakon završetka razgovora Zigmar i Vučić obratili su se novinarima.

CEO SVET KAO NA DLANU: Vučić obišao 21. sprat Beograda na vodi (FOTO)

UOČI POSETE SRBIJI: Ministar spoljnih poslova Nemačke o saradnji sa našom zemljom

- Srbija postaje jako interesantno mesto za investicije, jer postoje kompanije koje će doneti poslove u Srbiju, i plate će biti veće. Veoma je bitno nastavljati razgovore Srbije i Nemačke da bi Srbija bila zemlja gde zaista nešto može da se proizvede. - rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel, na konferenciju za štampu u Vili Mir i dodao da je Aleksandar Vučić je dobio veliku odgovornost, ali i čast nakon što je izabran za predsednika. 

On je takođe pohvalio rad Vučića na mestu premijera Srbije, posebno po pitanju integracija u EU i odnosa sa Kosovom.

- Zbog ovih demonstracija nakon izbora, treba videti da je i ovo deo demokratije i da je važno da se ove demonstracije održavaju mirno i da nema upliva vlasti. Treba voditi računa da se slobode izražavanja i slobode štampe poštuju, kao i u Nemačkoj. To nije uvek jednostavno, ali je deo demokratskog procesa. Nemačka je uz Srbiju i prati je na putu u EU, rekao je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da ne želi da se meša u unutrašnju politiku Srbije i da su protesti dozvoljeni, mogući i da su na teritoriji EU sasvim uobičajeni.

ZIGMAR ČESTITAO VUČIĆU NA POBEDI NA IZBORIMA I URAĐENIM REFORMAMA!

Nakon njega novinarima se obratio i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Ja nikada ne govorim u unutrašnjim političkim zbivanjima u drugim zemljama, rekao je Vučić o protestima.

- Ti protesti su demokratski izraz Srbije. Svako može da protestuje u našoj zemlji. Svi demonstranti mogu da rade šta hoće, to nikada nije problem. Za nas je mnogo kada je i 100 ljudi na ulici, a ne 10.000, jer mi moramo da vodimo računa o svim ljudima, njihovom nezadovoljstvu. Mi nismo reagovali ni na jednu uvredu, na najteže reči, transparente uperene protiv nas, kao što je "Vučiću Šrederu".

Kako kaže to je transparent koji ide svaki dan.

- Nismo reagovali ni na transparent na kome smo Hitler, Merkelova i ja. To su naravno potpuno različite grupe, sve koje su poražene na izborima, pokazale su svoje nezadovoljstvo- rekao je Vučić.

On je takođe podsetio da je na istim tim biračkim mestima bila veća izlaznost juče (Pančevo i Topola) i da je dobio više glasova na ponovoljenim izborima nego pre 10 dana i dodao da će on da pokaže ljudima svoju reakciju tako što će još više da radi, da se bori i da dovodi što više stranih kompanija i stvara radna mesta za što više ljudi.

- Mi se nalazimo na evropskom putu, a kada ćemo postati deo EU, jednim delom zavisi od nas, a jednim delom ne. Ja smatram da je važno da mi uradimo svoj posao do 2019. ili 2020. posebno što se tiče vladavine prava, zatim da uredimo javne finansije. Ono što je i dalje problem je da još uvek imamo dosta sektora koje moramo da promenimo,a ostaje i odnos sa Prištinom, što nama nije nimalo laka i jednostavna tema, odgovorio je Aleksandar Vučić, na pitanje o napretku Srbije i njenom putu u EU.

Kako kaže njemu je važna podrška građana, ničija druga podrška mu ne treba.

- Što se tiče ruskog uticaja, Rusija je prijateljska zemlja Srbiji, i važno nam je da sačuvamo dobre odnose, ali mislim da Srbija ima jednu hrabru politiku i tako u Moskvi kažemo da je Srbija na evropskom putu, a u SAD i sada Gabrijelu kažemo da smo sa Moskvom u prijateljskim odnosima. Mi imamo suverenu zemlju, koja je nezavisna i naš strateški put je put ka EU i to je politika koju ćemo nastaviti da vodimo, ali i da čuvamo dobre odnose sa Rusijom- rekao je Vučić o odnosima sa EU i Rusijom.

17. 50 - Zigmar se sastao sa Vučićem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela u vili "Mir" u Beogradu.

Gabrijel je u posetu došao sa porukom da je put Srbije u pravcu EU i dalje otvoren, ako se beogradske i prištine vlasti odluče za reforme i napredak umesto podele i zastoj. 

17.20 - Zigmar sleteo u Beograd - Dočekao ga Dačić!

Ivica Dačić dočekao Zigmar Gabrijela
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel stigao je danas popodne u posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem. 

Dačić sa ministrom Nemačke, Zigmar Gabrijelom: Želimo još napredniju saradnju!

Gabrijela je po dolasku u Beograd na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao šef diplomatije Ivica Dačić, kao i amabasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman. 

Ministar spoljnih poslova Nemačke će se sa Vučićem sastati i Viil "Mir", a posle sastanka predviđeno je da se njih dvojica obrate medijima. 

Uoči dolaska je poručio da pozdravlja činjenicu što je Vučić, odmah nakon izbora za predsednika Srbije, potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije. 

Istakao je i da će Vučiću čestitati pobedu na predsedničkim izborima. 

Gabrijel će, kako je Tanjugu rečeno u njegovom Kabinetu, posle Beograda posetiti i Prištinu. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd