fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

"CILJ VLADE JE TRANSFORMACIJA SRPSKE PRIVREDE" Ana Brnabić otvorila Treću nedelju inovacija

Foto: Tanjug/Nikola Anđić
Premijerka ističe da Vlada ulaže u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj start ap kompanija i nauku

Premijerka Srbije Ana Brabić otvorila je danas u Beogradu Treću nedelju inovacija, i ocenila da ulaganja u tu oblast pospešuju veći ekonomski rast i kvalitetniji život gradanja, a doprinose i jedom od ciljeva Vlade ka kreiranju privrede zasnovane na znanju i inovacijama.

EKSKLUZIVNO: TV Prva traži Minju Miletić

EKSKLUZIVNO: TV Prva traži Minju Miletić

"SRBIJA JEDNA OD OSNIVAČA ORGANIZACIJE KOJA POSTOJI SEDAM DECENIJA" Vučić se oglasio povodom godišnjice UN (FOTO)

"SRBIJA JEDNA OD OSNIVAČA ORGANIZACIJE KOJA POSTOJI SEDAM DECENIJA" Vučić se oglasio povodom godišnjice UN (FOTO)

"GRIŠA MASERATI" NASTAVLJA DA GRADI KARIJERU POLITIČARA: Vladika Grigorije juri vlast umesto vere Hristove

"GRIŠA MASERATI" NASTAVLJA DA GRADI KARIJERU POLITIČARA: Vladika Grigorije juri vlast umesto vere Hristove

- Cilj vlade je transformacija srpske privrede u kojoj bi rast zasnovan na investicijama prerastao u rast zasnovan na inovacijama krativnosti i dodatoj vrednosti - rekla je premijerka na skupu organizacije AFA (All for all) i dodala da je to način da Srbija raste i napreduje po mnogo bržoj stopi od postojeće.

Ona je istakla da Srbija želi da se pozicionira kao regionalni lider i postavi temelje za kontinuirana poboljšanja i zato Vlada u tom cilju ulaže oko 90 miliona evra u programe planirane strategijom za razvoj veštacke inteligencije.

Brnabićeva je podsetila da je Strategija usvojena krajem decemba 2019. čime je Srbija postala prva zemlja u jugoistocnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument.

Cilj je da ubrzamo razvoj inovacionog sistema, koji je ključ za efikasniji i dinačminiji rast, a to je ono što je potrebno i Srbiji i regionu, rekla je premijerla Srbije.

Ona je ukazala na značaj tri glavne usvojene strategije: industrilajizacija, pametna specializacija i veštačka inteligencija.

Vlada je uradila mnogo u poslednje četiri godine, i na polju infrastrukturnih ulaganja koja su veća od 100 miliona evra.

Uloženo je u infrastrukturu za razvoj inovacija i istraživanje, razvoj start ap kompanija, nauku, rekla je Ana Brnabić i podsetila na završene naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Podsetila je da se radi i na izgradnji dodatne zgrade za Elektronski fakultet u Nišu, FTN, i najavila da će narednog meseca poceti izgradnja za institut BioSense u Novom Sadu.

- Važno je podstaći mlade i omogućiti da se ne plaše da inoviraju, da sami pokrenu kompanije u kojima mogu da se bave naukom i istraživanjima i zato je ključna komponenta reforme i reforma obrazovanja - rekla je Brnabićeva i dodala da ulaganja u obrazovanje podrazumevaju transformaciju obrazovanja kako bi mladi učili kako da misle, a ne šta da misle.

Predsednica Vlade podsetila je na Obavezno programiranje u osnovnim školama i najavila da će sledeće godne izaći i prva generacija koja će znati progamiranje i kodiranje, i biti znatno spremnija za svet od dosadašnjih generacija.

- Tu je Digitalni svet - novi predmet od 1. razreda osnovne škole po uzoru na Finsku, formiraju se Specijalizovana odeljenja za informatiku u srednjim školama a koje godišnje upiše 1.000 učenika, od toga više od 40 odsto devojčica - rekla je Brnabićeva.

Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Važno je, dodala je, i to što je na fakultete između ostalog uveden i program Master 4.0, uspostavljena je saradnja sa privatnim sektorom i stranim univerzitetima, obezbeđena je i pravna sigurnost, trasparentnost, o dat jasan signal koja će vrsta kompanija biti podržana.

- Želimo da to bude zamajac za razvoj i reformu i rast - rekla je premijerka i dodala da će tome doprineti i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku.

Prema njenim rečima, sprovredena je i reforma pravnog okruženja za industrije zasnovane na znanju: zakoni o intelektualnoj svojini, zakoni o e-trgovini, zakon o fondovima, korporativno pravo.

Brnabićeva je na kraju podsetila i da je IT najbrže rastuć sektor u Srbiji, da je njen godišnji rast preko 20 odsto, i da je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta naveo je da Finska teži tome da razvoj veštačke inteligencija bude zasnovan na poverenju i usmeren na čoveka, s fokusom na efikasnoj primeni u domenu biznisa i javnih usluga.

Kao mala zemlja, Finska ne može da se nadmeće s velikim igračima kao što su Fejsbuk ili Alibaba i zato mora da izgradi sopstvene snage i da se usmeri na oblasti u kojima može biti konkurentna.

Lahdevirta je naveo da finska vlada radi na programu "Aurora", čiji je cilj da se stvori veštačka inteligencija, koja će učestvovati u odabiru javnih usluga npr kad neko trazi novi posao.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd