fbpx
Skip to main content
Zoran Djindjić

PRIZNANJE UBICE PREMIJERA: Reči Zvezdana Jovanovića o atentatu na Đinđića od kojih podilazi jeza i posle 18 godina

Foto: Profimedia/Privatna Arhiva/SD Ilustracija
Danas se navršava 18 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Tog 12. marta 2003. godine, brzinom svetlosti prvo je Srbijom a potom i Evropom odjeknula vest da je izvršen atentat na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića. Na njega je pucano ispred Vlade Srbije u trenutku kada je izlazio iz službenog automobila.

LAKO DO SJAJNE ZARADE: Evo kako možete da osvojite do 40.000 EVRA!

LAKO DO SJAJNE ZARADE: Evo kako možete da osvojite do 40.000 EVRA!

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK: Pogledajte kako je Zvezdan Jovanović pripremao ATENTAT NA ĐINĐIĆA (VIDEO)

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK: Pogledajte kako je Zvezdan Jovanović pripremao ATENTAT NA ĐINĐIĆA (VIDEO)

POLITIČARI U PANICI! Zvezdan Jovanović otkriva ko je iz tadašnje vlasti želeo smrt Zorana Đinđića

POLITIČARI U PANICI! Zvezdan Jovanović otkriva ko je iz tadašnje vlasti želeo smrt Zorana Đinđića

On je brzo prevezen do Urgentnog Centra međutim, malo kasnije podlegao je povredama.

Za atentat na njega, u maju 2007. godine, pravosnažnom presudom na ukupno 378 godina zatvora, osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović kao i još desetorica saučesnika, dok su dvojica vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni u policijskoj akciji. Ipak, uprkos osuđujućoj presudi izvršioca, politička pozadina ubistva kao i njegovi naručioci i dalje nisu otkriveni.

Na Đinđića je pucano iz zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14. Sa prozora kancelarije broj 55, koja se nalazi na drugom spratu zgrade, pucao je Zvezdan Jovanović pripadnik Jedinice za specijalne operacije, resora državne bezbednosti. 

Zemunski klan
Foto: Profimedia/Privatna Arhiva/SD Ilustracija

Tokom istrage za ubistvo premijera, Zvezdan Jovanović je opisao poslednje momente pre nego što je ispalio dva hica:

- U zgradu odakle je pucano ušli smo ja, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović, koji je nosio kablove i farbu. Jurišić je čuvao parking-mesto ispred zgrade, i kada bismo mi dolazili, on se sklanjao. Dolazili smo "pasatom" koji je vozio Vlada Budala... Tog dana u sobi smo sedeli i čekali. Pušio sam cigarete "davidov" i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane. Telefon je bio kod Ace i javili su da Đinđić dolazi. Preko prozora smo stavili jedno šareno ćebe. Sedeo sam na stolici, cev je virila kroz prozor i nisu me mogli videti. Iz automobila je prvo izašao momak iz obezbeđenja i izneo štake. Đinđić je izašao, bio je čudno okrenut, nekako sa strane - rekao je Jovanović.

Objašnjavajući detalje ovog zločina, Jovanović je rekao da, iako je prvi metak pogodio Đinđića, ispalio je još jedan da kako bi potvrdio da ga je ubio.

- Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure, a tražio sam da ova dvojica zapale kancelariju. Pušku sam predao Aci. 

Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande... Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima - zaključio je Jovanović.

I danas, nakon 18 godina od likvidacije legalno izabranog premijera, ove reči izavaju nevericu i svedoče o surovosti i beskrupuloznosti Zemunskog klana i drugih aktera koji su učestvovali u jednom od najvećih zločina u novijoj srpskoj istoriji. 

Zoran Đinđić, prvi demokratski premijer

Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu.

Bio je doktor filozofije, kao i suosnivač i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, predsednik Vlade Republike Srbije (2001.-2003.) i gradonačelnik Beograda (1997.). Bio je prvi premijer Srbije posle pada Slobodana Miloševića, predvodnik mnogobrojnih protesta protiv njegovog režima, i učesnik njegovog svrgavanja 5. oktobra 2000. godine.

Đinđićeva vlada bila je proevropski orijentisana, zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i u tom  preiodu, sudu je izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd