fbpx
Skip to main content
Milan Jurišić i Dušan Krsmanović

JEDNO OD NAJJEZIVIJIH UBISTAVA ZEMUNSKOG KLANA: Najboljeg druga ubili kao "kera", zakopali ga u gaćama

Foto: Facebook printscreen/Legende devedesetih
Najboljeg druga ubili sa leđa

Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, po naređenju šefa Dušana Spasojevića, likvidirali su Marka Petrovića iako su s njim bili bliski.

BRAVO SRBIJO: Boško ide na lečenje, Meridian kupio zastavu sa potpisima olimpijaca!

BRAVO SRBIJO: Boško ide na lečenje, Meridian kupio zastavu sa potpisima olimpijaca!

POKUŠAJ UBISTVA U POŽEGI: Nakon svađe tridesetogodišnjak ubo mladića NOŽEM U GRUDI

POKUŠAJ UBISTVA U POŽEGI: Nakon svađe tridesetogodišnjak ubo mladića NOŽEM U GRUDI

CRNI PETAK U BEOGRADU! Drama na Starom gradu: Radnik pao sa skele gradilišta, hitno prevezen u Urgentni

CRNI PETAK U BEOGRADU! Drama na Starom gradu: Radnik pao sa skele gradilišta, hitno prevezen u Urgentni

Čak i u dnevnoj sobi zdanja vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića u Šilerovoj, gde su stajala četiri monitora i prikazivala situaciju oko kuća, vođa klana, Luković i njihovi telohranitelji držali su pištolje u ruci ili na stolu.

U okolini zgrade nalazilo se 12 kamera koje su snimale čitav prostor između okolnih ulica. Stanovnici ovog dela grada u Zemunu tvrdili su da je Spasojević imao tri kruga obezbeđenja. Dva su bila napolju, oko naselja i ispred zgrade u Šilerovoj 38, a jedno unutra.

Stalno živeli u strahu

Spasojević je imao običaj da šeta po kući s pištoljem i viče: "Mi smo najbolji!" U nekom trenutku je to postao i svojevrsni ratni poklič vođe klana.

- Spasojeviću je moć udarila u glavu. Stalno je pričao da ćemo prvo da ubijemo ovoga, pa onoga, uglavnom stalno je pominjao da neko treba da se ubije. Govorio je: 'Mi smo država u državi, moćniji smo od države' i prosto je ubedio članove klana u tu navodnu moć - izjavio je zaštićeni svedok Đura Mutavi.

Atmosferu u klanu pukovnik policije Mile Novaković opisuje kao šizofrenu.

- Svi su bili u konstantnom, užasnom strahu. Svakodnevno su se plašili za svoj život. Spasojević je naredio i likvidacije svojih ljudi.Čitava ekipa oko njega znala je šta će se desiti nekom ko pobegne, ode na drugu stranu, počne nešto drugo radi, ili hoće da izađe iz njihovog kruga. Marka Petrovića, njihovog člana, ubili su zbog neke izmišljene priče da je planirao da otme Spasojevićevu ćerku dok je on bio u zatvoru. S Petrovićem su najbolji drugovi bili Milan Jurišić i Dušan Krsmanović  - otkrio je Novaković.

"Ubili ga kao kera"

- Baš njima je Spasojević naredio da likvidiraju Petrovića. Namerno, njegovim najboljim drugovima. Oni su otišli kod Petrovića kako bi on na Jurišićev kompjuter navodno instalirao neke nove programe. Dok je radio na kompjuteru, Krsmanović je otišao po sok u kuhinju, a Jurišić izvadio pištolj i bez ikakve reči Petroviću s leđa pucao u glavu. Pucao je i drugi put da bi bio siguran. Đura Mutavi je na buvljaku kupio vreću za spavanje i najveću torbu koju je našao - pričao je Novaković.

Petrovićevo telo umotali su u vreću, stavili u torbu, ubacili u prtljažnik automobila i odvezli se do šume kraj auto-puta naspram aerodroma. Telo su bacili u pripremljenu rupu i zakopali ga.

- Pronašli smo telo posle Krsmanovićevog priznanja. Petrovića su ostavili samo u gaćama, pored njega su bacili kesu s disketom i njegove patike. Ništa više. Tako je teško i ružno bilo videti kako su ga spakovali... Kao kera - pričao je pukovnik policije.

Lagao do samog kraja

O pravom motivu Spasojevićevog naređenja da se likvidira Marko Petrović u klanu ništa pouzdano nisu znali. Spasojević je kasnije pričao da je Petrović nestao i pobegao u BiH. Čak je ocu ubijenog krajem septembra 2001. rekao "da mu je Legija poslao sina u Bosnu da obezbeđuje Radovana Karadžića".

"Posle ubistva Marka Petrovića sve je poprimilo ozbiljne razmere jer smo znali da to može da se dogodi bilo kome od nas", ispričao je jednom prilikom Saša Petrović, optuženi član zemunskog klana i svedok-saradnik.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd