fbpx
Skip to main content
Škaljarci i Arkan

VEZA ŠKALJARACA, ARKANA I PINK PANTERA: Španski mediji napravili genezu kriminalne mreže

Foto: Twitter Printscreen/@policia/Profimedia
Španski mediji navode da "policija pripisuje bandi Pink Panter skoro pola hiljade pljački vrednih više od 500 miliona evra u 35 zemalja".

Hapšenje škaljaraca i jednog od vodećih ljudi bande Pink Panter, u Španiji je privuklo veliku pažnju javnosti. Tamošnji mediji izveštavaju detaljno o toj akciji i istražuju vezu između ove dve kriminalne organizacije. Tako su došli i do, prema njihovom pisanju, Željka Ražnatovića Arkana.

PROVALIO KROZ PROZOR U PRODAVNICU IGRAČAKA: Uhapšen Nišlija (34) koji je krao po Novom Sadu

PROVALIO KROZ PROZOR U PRODAVNICU IGRAČAKA: Uhapšen Nišlija (34) koji je krao po Novom Sadu

DETALJI NESREĆE KOD BOLJEVCA: Mladić (24) prešao u suprotnu traku i udario u kamion, poginuo na licu mesta

DETALJI NESREĆE KOD BOLJEVCA: Mladić (24) prešao u suprotnu traku i udario u kamion, poginuo na licu mesta

UHAPŠENA "AERODROM BANDA": Srbi se pretvarali da su TURISTI, pa krali po ŠPANIJI

UHAPŠENA "AERODROM BANDA": Srbi se pretvarali da su TURISTI, pa krali po ŠPANIJI

- Zajednička misija koju su izvršile elitne jedinice Nacionalnog korpusa policije i Civilne garde na Tenerifima i Gran Kanariji, a koja je rezultirala sa četiri hapšenja, potvrđuje da Pink Panteri, najveća banda lopova na svetu, drže svoju kriminalnu agendu otvorenom u Arhipelagu: njegove kriminalne aktivnosti raznovrsne su krijumčarenjem i komercijalizacijom velikih količina narkotika. To je bio put kojim su istražitelji odsekli glavu u Adeheu i glavnom gradu Gran Kanarije nekim kriminalcima koji su povezani sa klanom Škaljari (mafijaška mreža čije se nasilne posledice protežu od grada Crne Gore) i, shodno tome, u najbližem okruženju strašnim Pink Panterima - piše španski El Dia.

Dodaje, da u slučaju nedavnog hapšenja škaljaraca i Pink Pantera Predraga Vujoševića, sve pokazuje da se ta grupa kretala u pravcu moćne narko mreže. 

Ko su oni?

- Geneza Pink Pantera je među veteranima Balkanskog rata. Mnogi od njih su bili deo Srpske dobrovoljačke garde, poznate pod imenom Arkanovi tigrovi, koji su došli da vode Željka Ražnatovića u raznim ratnim epizodama u Hrvatskoj (1991-1992), Bosni i Hercegovini (1992-1995) i u ratu sa Kosova (1998-1999). Prvobitno jezgro ove strukture činili su preživeli iz paravojnih grupa (doseglo je oko 10.000 vojnika) koji su reciklirani u kriminalni sviet kada su precrtane granice karte bivše Jugoslavije - piše El Dia.

Iznad svega, nakon što je Međunarodni krivični sud potvrdio osuđujuću presudu 1997. godine protiv Ražnatovića za zločine, nakon što ga je smatrao odgovornim za etničko čišćenje izvedeno iz masakra u Bijeljini i Zvorniku, oba datirana 1992. godine.

Željko Ražnatović Arkan
Foto: Profimedia/ilustracija

Promena identiteta:

- Oni koji su najbliži Željku Ražnatoviću, zvanom Arkan, nestali su bez traga - u mnogim slučajevima su promenili identitet i lice zahvaljujući estetskoj hirurgiji - sve dok Interpol nije počeo da čuje za operacije zločinačke bande koju su činili bivši Jugosloveni, preuzimao je kontrolu nad najmračnijim poslovima koji su bili planirani na evropskom kontinentu - navodi taj medij.

Iznad svega, oni su počeli da stiču slavu veličinom savršeno izvedenih pljački i velikom količinom pljačke u kojoj dominiraju dijamanti i dragulji.

- Stručnjaci Međunarodne organizacije kriminalističke policije (Interpol) bili su odgovorni za otkrivanje prvim lopovima ove bande epigrafa povezanog sa likom Duha koji ima za cilj da ukrade vredan dragulj u zapletu filma Ružičasti panter, iako je za razliku od scenarija koji je režirao Blejk Edvards, u stvarnom životu bilo je više zločinaca, konkretno, armija nasilnika iz Bosne, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Prvo leglo činili su samozvani "sinovi balkanskog rata" (1991-2001) - navodi El Dia.

- Crnogorski grad Podgorica postao je kolevka odvažnih lopova. Preciznost kojom su izvršavali svoje radnje navela je mnoge da ih počnu upoređivati sa "umetničkim delima" kako bi nezakonito zaradili novac - navodi El dia.

U jednom od svojih prvih uvodnih pisama, koristili su scenu iz filma Povratak ružičaste pantere - dijamant je bio skriven u boci kreme za brijanje - kako bi izvršili pljačku u Londonu vrednu pola miliona funti. Sve se dogodilo u tren oka. A to je da je vrtoglavica jedna od glavnih karakteristika bande čije je prisustvo već otkriveno na Kanarskim ostrvima 2016. godine: Policija je uhapsila dva napadača safirskog nakita nekoliko meseci nakon što su druga dva Pink Pantera uhvaćena ispred ustanove iz Passeig de Gracia u Barseloni koju su upravo opljačkali.

Funkcionisanje bande:

Španski mediji navode da je "policija pripisuje bandi Pink Panter skoro pola hiljade pljački vrednih više od 500 miliona evra u 35 zemalja.

- Šta god da se desi, jedno od prvih pravila koje nauče prilikom pristupanja organizaciji ima veze sa važnošću ćutanja: ne izdajte saigrača, odslužite kaznu koju dobijete i za to budete finansijski nagrađeni (novac postaje odobrenje dostupno nakon povratak slobode ili njime upravljaju lica od poverenja zatvorenika). Drugi način da se osigura ova tišina je jednostavan kao što je nepoznavanje identiteta osobe koja izdaje naređenja, broj članova organizacije - jurišni timovi sastavljeni su sa tri ili četiri kriminalaca - ili frontovi koje imaju otvorene u svakoj zemlji (napadi na ustanove luksuzne robe, operacije droge, trgovina oružjem)... Pink Panteri su organizovani po hijerarhiji, ali zatamnjenje postaje sve intenzivnije kako se penju prema višim nivoima - navodi španski portal.

Iako je jedna od njegovih premisa da ograniči prisustvo "stranaca" (kako se oni odnose na one koji nisu rođeni u bivšoj Jugoslaviji) na minimum u grupi, Pink Panteri su stručnjaci, poput velikih međunarodnih mafijaških klanova, koji ostaju nezapaženi u turističkim područjima poput onih koja nude Kanarska ostrva.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd