fbpx
Skip to main content
Zemunski klan

Otkriven ŠIFROVANI JEZIK kriminalnog miljea Srbije: Kaže tata da se javlja kasnije kada vidi k*rvu

Foto: Privatna arhiva
Pogledajte rečenice koje su koristili

"Evo, sa tri kilometra, primakli Zrikoka", „Otišao je za Kanadu“, „Kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kurvu“ samo su neki od žargona kriminalnih grupa iza kojih se kriju brutalni zločini.

Prva rečenica koju izgovara Željko Maksimović Maka, prema saznanjima istražitelja, otkriva nameru o ubistvu premijera Zorana Đinđića. Drugu rečenicu su koristili u zemunskom klanu, kada su potvrđivali da je neko likvidiran, a treća se odnosi na Darka Šarića, koji čeka isporuku tona kokaina.

Krvava noć 18. avgusta: Sanjao je pokojnog Kneleta i popa koji mu je nešto šapnuo, a isto veče je UBIJEN

Ko je zaista ubio Jelenu Marjanović?! Postoji čak 10 teorija o ovom slučaju, a evo i koje su

Uskoro bi u Specijalnom sudu trebalo da budu prezentovani prisluškivani razgovori Branka Lazerevića i članova grupe Darka Šarića, a da je mafijaški sleng često bio krunski dokaz u sudskim procesima, pokazuju i ovi primeri.

Zajedničko za Makinu grupu koja je koristila javne govornice, za pripadnike zemunskog klana koji su komunicirali „specijalima“, za Šarićeve saradnike koji su slali mejlove i kavački klan koji koristi enkriptovane mobilne telefone jeste to da svi i dalje imaju sopstveni šifrovani žargon.

Makina grupa je optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali i za planiranje ubistva političara među kojima je premijer Đinđić. Ali postupak stoji jer su svi glavnooptuženi i dalje u bekstvu.

Njihov žargon je bio predmet veštačenja i oštrog sporenja odbrane i Tužilaštva za organizovani kriminal. Prvobitna oslobađajuća presuda se pozivala na nerazumevanje žargona, ali je ona ukinuta i postupak je krenuo ispočetka. Imali su posebne nadimke za političare: Zoran Đinđić – Zrika, Vojislav Koštunica – Oštičava, a Vojislav Šešelj – Ćora. Uvek su pričali o svim osobama u ženskom rodu.

Zemunski klan
Foto: Privatna arhiva

Pripadnici zemunskog klana su prilikom ubistva i otmica koristili „specijale“ - mobilne telefone nabavljene za zadatak. Postojalo je čak i uputstvo u kojim baznim stanicama telefon uključiti, a na kojim teritorijama ih držati isključene. Onaj koji je, kako kažu, „otišao za Kanadu“ je mrtav.

Šarićeva grupa je prema deset pravosnažnih presuda po sporazumu o priznanju krivice i svedočenjima tri svedoka saradnika šifrovanje podigla na viši nivo. Oni su imali kodno ime za svakog pripadnika koji je učestvovao u transportu kokaina, a knjiga sa šiframa zaplenjena je kod optuženog Šarićevog rođaka Željka Vujanovića. Brodove koji su transportovali kokain su zvali su ženskim imenima, o njima pričajući kao da se sastaju sa ženama.

Važilo je pravilo da je samo uzak krug ljudi mogao da se čuje sa glavnim bosom. Šarića su zvali „drug“, „tata“… U razgovorima, mejlovima i SMS-ovima ne spominje se konkretno droga, već govore i pišu neodređeno: „Onog nema dole“, „Evo sedim kod druga, mislio sam da će oni ispratiti“… Neke od razmenjivanih poruka su glasile: „Pita Drug je l se javlja kurva“. 

Internet poštu ponekad nisu slali, već su je ostavljali kao nedovršenu, a imali su lozinku. Na isti način su internet poštu koristili i pripadnici grupe Slobodana Šaranovića, optuženih za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, kao i za ubistvo Miloša Vidakovića.

Luka Bojović
Foto: Privatna arhiva

Imali su mejl adresu marko.markos01@gmail.com i marinko.rokvic@gmail.com, a šifra za pristup bila je „moree“ (sa dva „e“). Jedni drugima ostavljali su poruke u draft sanduče. Na taj način policija nije mogla da presretne prepisku.

U međuvremenu su uhapšeni, a Šaranović je ubijen marta 2017. U međusobnom obračunu grupa Luke Bojovića i Šaranovića ubijeno je više osoba. Mafijaški obračun između kavačkog i škaljarskog klana koji se pretvorio u krvnu osvetu, odneo je još više života.

Ove nove kriminalne grupe grupe u komunikaciji prate najsavremenije tehnologije. Tako se u optužnici protiv kavačke grupe, koju je podiglo crnogorsko tužilaštvo, navodi da su koristili enkriptovane mobilne telefone. Forenzičari nisu mogli da razbiju šifre za telefone i da uđu u njih. Istražitleji su ipak presreli neke razgovore koji su otkrili da su imali saradnike u policiji.

- Saznao sam od čovjeka iz SUP-a da su mene i Nedu pratili i da sam bio neoprezan kada sam otvorio vrata da ubačim onu hranu iz onih kolica kod Volija. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd