fbpx
Skip to main content
hronika

OBRT NA SUĐENJU ZA UBISTVO BIZNISMENA IZ NIŠA! Jedan od braće priznao: "Uzeo sam macolu, pretio je da će mi ubiti porodicu"

Foto: SD/ilustracije/Profimedia
Nikola je rekao da ga je Draško tog dana prvi napao sekirom i navodno zapretio likvidacijom cele porodice, nakon čega su se potukli

Nikola Mladenović (35) iz Niša koji je optužen da je sa bratom Markom (40), 8. oktobra 2020. godine u krugu fabrike "MIN kopex" u Nišu brutalno usmrtio Draška Ranđelovića (46), priznao je na današnjem suđenju da se kobnog dana u samoodbrani potukao sa biznismenom i udario ga u glavu macolom i ušicama sekire, ali je negirao da je odmah znao za kobni ishod tuče.

Kruševac od MOZZARTA dobio teren u čast LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

Kruševac od MOZZARTA dobio teren u čast LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

"DANAS SMO ODRALI ČETVORICU" Godišnjica zverskog ubistva Belivukove ekipe - ONI SU IZGUBILI ŽIVOTE U DANU (FOTO)

"DANAS SMO ODRALI ČETVORICU" Godišnjica zverskog ubistva Belivukove ekipe - ONI SU IZGUBILI ŽIVOTE U DANU (FOTO)

"U KREVETU JE LEŽALA OBRIJANE GLAVE" Svetozar napao policiju krstom iz straha - doktorka otkrila detalje (FOTO)

"U KREVETU JE LEŽALA OBRIJANE GLAVE" Svetozar napao policiju krstom iz straha - doktorka otkrila detalje (FOTO)

Nikola je rekao da ga je Draško tog dana prvi napao sekirom i navodno zapretio likvidacijom cele porodice, nakon čega su se potukli, braneći se da je mislio u prvom trenutku da je biznismen samo povređen. On je svojim današnjim iskazom pred sudom pokušao da brata Marka, koji ga je na prošlom ročištu optužio za ubistvo Ranđelovića, oslobodi odgovornosti za saučesništvo u zločinu koje im se stavlja na teret optužnicom Višeg javnog tužilaštva.

Nikola je ispričao da se sa Draškom, koji ga povremeno angažuje da mu pomaže, druži u protekle četiri godine, ali da je i ranije sa njim imao problema jer je vikao na njega i pretio mu. No, uvek su nekako izgladili te situacije. Pomenutog dana Draško ih je angažovao na sređivanju jedne hale "MIN kopexa". Po njegovim rečima još od jutra bio nervozan jer je želeo da počnu da rade od 7 časova a ne od 10 kako je bio dogovor, a nakon što ga je, u vreme dok je otišao da kupi ručak, u hali tražio neki nepoznati čovek krupnije građe, postao je još napetiji.

- Skidali smo cevi od radijatora. Draško je najavio da ćemo još malo da radimo i da onda završavamo, ali da ću mu biti potreban kasnije da ga vozim na neko slavlje u kafanu. Pokušao sam na lep način da ga odbijem, rekavši da stvarno ne mogu ali me je on pitao kako tako pričam sa njim. Nakon ubeđivanja uzeo je sekiru i njenim gornjim tupim delom, ubo me u leđa dok sam čučao. Posrnuo sam ali sam se zadržao rukama. Pitao sam: "šta je ovo, čemu ovo?" On je rekao: "Sad ćeš da vidiš kako možeš da se ponašaš i pričaš tako sa mnom“. Svo vreme je držao sekiru u rukama. Krenuo je sekirom po drugi put na mene ali sam se bacio malo u stranu pa me je promašio i posrnuo. Zaplela mu se sekira oko torbice pa je pao na zemlju. Rekao je da neće na ovome da se završi, da će da mi strada cela porodica - i roditelji i deca, kleo se da neću glavu živu da izvučem. Uzeo sam macolu koja je bila na dva, tri metra od mene i udario ga u zadnji deo glave - ispričao je Nikola danas na suđenju u Višem sudu u Nišu.

Onda je krenuo da mu otme sekiru oko koje su se otimali, borili i padali.

- Zadnji put kada smo pali ja sam mu oteo sekiru i udario ga još jednom u gornji deo glave ušicama sekire. Opet smo pali, on je nešto uzeo, ne znam šta i udario me u čelo nanevši mi posekotinu. Međusobno smo se gušili i udarali. U tom trenutku sam ga nadjačao iako je bio krupniji od mene. Uzeo sam opet macolu i udario ga u prednji deo čela a posle toga napustio objekat. Gledao sam što pre da odem, a Draško je ostao da leži. Marko je pre toga otišao jer smo mu rekli da se ne meša. Kada sam došao kući on je već bio tamo. Dao sam mu moju garderobu da ide da je baci ili zapali. I ranije sam imao problema sa Draškom, mislio sam i ovo će da se zataška i izgladi. Tada nisam znao da je preminuo. Mogu da se zakunem da sam mu zadao samo tri udarca - pravdao se Nikola pred sudom.

On je ispripčao da je Marku rekao da se potukao sa Draškom, da mu je naneo samo neke povrede i da ne zna šta se desilo. Kada su se vratili u halu i videli Draška kako leži u lokvi krvi, Nikola je pozvao policiju i Hitnu pomoć.

Nosio sanduk na sahrani ubijenog

Na pitanje zamenice Višeg javnog tužioca Mirjane Momčilović da li je da na sahrani nosio sanduk ubijenog Draška, Nikola je potvrdio rekavši da ne može da shvati šta je u tom trenutku razmišljao.

- Hteo sam da dođem samo da izjavim saučešće i zapalim sveću. Nisam ništa hteo da nosim ali su svi izbegavali da nose sanduk a onda je jedna njegova sestra odredila ko će to da radi - rekao je Nikola.

Nikola je rekao da nije imao svoj život zbog Draška koji ga je povremeno angažovao za poslove, ali mu u poslednje vreme nije redovno plaćao. Nije ga prijavljvao ranije iz straha i bezbednosti svoje porodice jer je znao da je osuđivan i da ima krivična dela.

U krvi ubijenog nađeni tragovi heroina

- Toksikološko hemijskom analizom u krvi ubijenog Draška pronađeno je, pored ostalog, prisustvo 6 monocetilmorfina koji predstavlja derivat razgradnje heroina. Prisustvo istog pokazuje na skoriju primenu heroina koja nije bila duža od pola časa do jednog časa - izjavio je sudski veštak prof. dr Radovan Karadžić odgovarajući na pitanje jednog od advokata odbrane.

I optuženi Nikola je potvrdio da je kobnog dana uzeo heroin, koji mu je, kako je rekao doneo Draško. On je rekao da je uzeo jednu "liniju" heroina koju mu je napravio Draško, oko 4-5 sati pre kobog događaja, dok po njegovim rečima Marko nije uzeo drogu.

- I ranije smo Draško i ja uzimali heroin, ali ne poslednjih 20 do 30 dana minimum - rekao je Nikola.

Optužnica

Optužnicom VJT braći Mladenović se stavlja na teret da su "u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, zajednički lišili života Ranđelovića na podmukao način".

- Dok su se nalazili u hali firme "MIN Kopeks", gde ih je svojim vozilom dovezao oštećeni sa kojim su bili u prijateljskim odnosima, osumnjičeni su mu prišli s leđa i zadali mu obojica više udaraca ušicama sekire u predelu glave, grudnog koša, ramena, ruku i nogu, udarcima šake stisnute u pesnicu, pritiskom i stezanjem prstima na povređene delove - navodi se u optužnici.

Nakon toga, stoji u optužnici jedan od braće je Draška više puta udario po glavi čekićem - macolom zbog čega je izgubio svest a kada je nesrećni čovek pao, on je nastavio da ga udara macolom nanevši povrede od kojih je preminuo na licu mesta. Marko je na prošlom ročištu negirao saučesništvo u zločinu, optuživši rođenog brata za ubistvo, dok je Nikola tada odbio da iznese odbranu, navodeći da će to učiniti na sledećem ročištu.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd