fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

LETE PARE, LETI VELJA! OPRALI 100 MILIONA EVRA: Posao išao preko stanova, stan 500-600 evra, a zarada ŠEST PUTA VEĆA

Foto: e-stock/Časlav Vukojičić
Samo kroz stanogradnju je moguće legalizovati ogroman novac. Ukoliko je u pitanju veća suma novca, onda se kombinuje više načina da se ne bi privukla pažnja državnih organa koji se bave proverom porekla novca.

Prema pojedinim saznanjima, mafijaška grupa Veljka Belivuka dosad je oprala gotovo 100 miliona evra stečenih kriminalnim radnjama, otmicama, ucenama i reketiranjem. Kako objašnjava kriminolog Dobrivoje Radovanović, postoji više načina da se takav novac ubaci u legalne tokove.

OVO JE NAJSTRAŠNIJI SPISAK U SRBIJI! Ni traga ni glasa o desetorici mladića, sumnja se da su SVIREPO UBIJENI

OVO JE NAJSTRAŠNIJI SPISAK U SRBIJI! Ni traga ni glasa o desetorici mladića, sumnja se da su SVIREPO UBIJENI

NASTAVLJA SE SUĐENJE ZA UBISTVO STUDENTA: Neđeljko se sumnjiči da je ubio Miloša, odbrana angažovala stručnog savetnika

NASTAVLJA SE SUĐENJE ZA UBISTVO STUDENTA: Neđeljko se sumnjiči da je ubio Miloša, odbrana angažovala stručnog savetnika

DROGA, OTMICE, REKETIRANJE: Ovo su sličnosti i razlike Veljine kriminalne grupe i ozloglašenog Zemunskog klana (VIDEO)

DROGA, OTMICE, REKETIRANJE: Ovo su sličnosti i razlike Veljine kriminalne grupe i ozloglašenog Zemunskog klana (VIDEO)

- Najčešći i najrasprostranjeniji način je ulaganje u građevinski sektor i izgradnju stanova. Razlog za to je dvojak: prvo, u ovom sektoru se najmanje proverava poreklo uloženog novca, a drugo, izgradnjom stanova se ostvaruje odličan profit. Dovoljno je da vam kažem da je u ovom sektoru na jedan uloženi evro zarada pet. Recimo, gradnja luksuznih stanova košta između 500 i 600 evra, dok je tržišna scena od 3.000 evra pa naviše - objašnjava Radovanović.

Kako ističe, nije neobično da kriminalci koji su stekli ogroman novac od prodaje droge, otmica i drugih kriminalnih aktivnosti novac peru tako što otvaraju firme na tuđa imena koja se bave legalnom proizvodnjom, pa se preko te firme novac opere.

- Ovo nije toliko popularan način pranja novca kod nas, ali izgradnja stanova definitivno jeste iako je potrebno vreme da se uloženi novac kroz prodaju stanova vrati - dodaje Radovanović.

Zametanje tragova

Na pitanje koliko novca stečenog kriminalom je moguće oprati Radovanović ističe da praktično ne postoje ograničenja.

- Samo kroz stanogradnju je moguće legalizovati ogroman novac. Ukoliko je u pitanju veća suma novca, onda se kombinuje više načina da se ne bi privukla pažnja državnih organa koji se bave proverom porekla novca - zaključuje Radovanović.

On pojašnjava da u svetu kriminala postoje razrađeni mehanizmi pranja novca poput ulaganja u dobrotvorne organizacije i investicione fondove. Ali ovaj način uvođenja novca u legalne tokove nije toliko zastupljen kod nas.

- Jedan od načina je otvaranje računa u bankama u inostranstvu, ali u onim državama koje ne proveravaju poreklo novca. Za takvu vrstu pranja novca potrebni su advokati, finansijski stručnjaci i bankari od poverenja, što nije teško obezbediti kada imate puno novca. Postoje zemlje kao što su Kajmanska Ostrva, gde vas niko ne pita za poreklo novca koji prebacujete na račun njihove banke. Problem je kako taj novac vratiti nazad u zemlju, ali i za to se lako nađe rešenje i takav novac se najčešće vraća u partijama deo po deo - ističe Radovanović i dodaje da tako rade svi kriminalci na svetu, pa i naši nisu izuzetak.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd