fbpx
Skip to main content
Praznik

UKOLIKO OVO ISPOŠTUJU, ŽENAMA ĆE SE ISPUNITI JEDNA ŽELJA! Vernici sutra obeležavaju veliki verski praznik

Foto: Profimedia
Desna ruka ove svetiteljke danas počiva u Staroj crkvi u Sarajevu

Sveta Tekla je mučenica ravna apostolima, a Srpska pravoslavna crkva vekovima je slavi kao onu koja je proslavila boga.

KONJSKE TRKE U LOZOVIKU: Nadmetalo se 56 konja, šampion dana je Gracieuse Bricoise

KONJSKE TRKE U LOZOVIKU: Nadmetalo se 56 konja, šampion dana je Gracieuse Bricoise

POSLEDICE KOVIDA OSEĆAĆEMO GODINAMA: Trenutna situacija u Srbiji najteža od početka pandemije - uskoro još restriktivnije mere!

POSLEDICE KOVIDA OSEĆAĆEMO GODINAMA: Trenutna situacija u Srbiji najteža od početka pandemije - uskoro još restriktivnije mere!

HAOS U DRŽAVNOM PREDUZEĆU: Zbog duha Draže Mihailovića pozvali sveštenika u pomoć, pa onda pronašli staru ikonu

HAOS U DRŽAVNOM PREDUZEĆU: Zbog duha Draže Mihailovića pozvali sveštenika u pomoć, pa onda pronašli staru ikonu

Sveta Tekla je detinjstvo i mladost provela kao i svaka devojka iz Ikonije - učila se vezu, domaćim poslovima i spremala za udaju. Međutim, kada joj je bilo 18 godina, Tekla je otišla na propoved apostola Pavla i ovaj događaj iz korena je promenio njen život.

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći, i da se nakon toga potpuno okrenula veri i Hristu zaveštala na devičanstvo. Besna jer ćerka više ne želi da se uda, njena majka ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio majčinu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa. Nakon toga, devojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovestima.

Tu su njene nevolje tek počele. Privučen devojačkom lepotom, starešina grada u koji su došli, pokušao je da je otme, a kada je devojka uspela da pobegne, optužio ju je kao "hrišćanku koja se gnuša braka". Vlasti su je osudile i bacile divljim zverima, međutim, ni one ne htedoše da dodirnu Teklu. Starešina grada nije imao izbora nego da je pusti na slobodu, a ona je nastavila da propoveda Jevanđelja i uspela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Nakon ovoga, svetiteljka požele da se osami i posveti molitvi i, uz blagoslov apostola Pavla, povuče se na neko pusto mesto posvetivši se iscelivanju bolesnika. Predanje kaže da su lokalni lekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Videvši da ne može da pobegne progoniocima, Sveta Tekla zamoli Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stena koja je sakri. Po predanju, upravo ovo je i bio grob pravedne i verne Hristove neveste Tekle.

Sveta Tekla nosi još i nazive prvomučenica, čudotvorka ravna apostolima. Zbog nepokolebljive vere i ljubavi prema bogu koje je pokazala za života, uzima se za primer svima koji žele da istraju u svojim planovima. Veruje se da će upravo Sveta Tekla pomoći svima koji na sutrašnji dan počnu da rade nešto, a zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Sveta Tekla smatra se prvostradalnicom među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će sutra ženama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i veruju.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd