fbpx
Skip to main content
Đorđe Đurić

PROGNOZA DO SREDINE JULA: Novi toplotni talas je u toku - meteorolog savetuje da aktivnosti na direktnom suncu treba svesti na minimum!

Foto: Youtube/Printscreen/Shutersttock/Ilustracija
Vremenska prognoza do sredine jula najavljuje nam visoke temperature.

Meteorolog Đorđe Đurić upoziro je da je u toku novi toplotni talas, a njegovu objavu na Fejsbuku prenosimo u celosti:

Kakva nas vremenska situacija očekuje do sredine jula?

SLAVINE ZAVRNUTE, A BUNARI PRAZNI: Meštani Mojsinja duže od deset godina muku muče sa vodosnabdevanjem (FOTO)

SLAVINE ZAVRNUTE, A BUNARI PRAZNI: Meštani Mojsinja duže od deset godina muku muče sa vodosnabdevanjem (FOTO)

VOZAČI, KAZNE U OVIM LETOVALIŠTIMA SU PAPRENE! Obratite pažnju na saobraćajne propise koji mogu skupo da vas koštaju

VOZAČI, KAZNE U OVIM LETOVALIŠTIMA SU PAPRENE! Obratite pažnju na saobraćajne propise koji mogu skupo da vas koštaju

KO OVDE IMA PREDNOST? Raskrsnica zadala glavobolju vozačima, ništa im nije jasno (FOTO)

KO OVDE IMA PREDNOST? Raskrsnica zadala glavobolju vozačima, ništa im nije jasno (FOTO)

U toku je novi toplotni talas ove sezone. Leto je i potpuno je normalno da se ovakvo vreme beleži u najtoplijem delu godine. Dakle, sa jugozapada se pruža prostrani greben, a u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja sa severa Afrike do našeg područja ponovo pristiže veoma topla vazdušna masa. Istovremeno, preko severozapada Evrope premešta se ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji ispred sebe uslovljava dodatno strujanje veoma toplog vazduha prema južnom, centralnom i severoistočnom delu Evrope. Temperature se ovog poslepodneva u većem delu Srbije kreću od 33 do 37°C, u Beogradu je 35°C. Veoma je toplo i u planinskim predelima Srbije, pa tako Zlatibor i Sjenica mere 30°C, a najprijatnije je na Kopaoniku sa 22°C.

Veoma slična sinoptička situacija očekuje se i u četvrtak, a četvrtak će biti i natopliji dan ove sedmice. Uz sunčano vreme, maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C. Inače, prethodne noći u Beogradu je zabeležena i tropska noć, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C i bila je 21°C. Tropske noći očekuju se i narednih dana u Beogradu, ali i u košavskom području i u većem delu Vojvodine, a u prilog tome ići će i veoma topla košava, koja će imati fenski efekat, pa se u noći između četvrtka i petka temperatura na jugu Banata i u Beogradu neće spuštati ispod 25°C. Dakle, u četvrtak krajem dana vetar će u svim predelima Srbije biti u skretanju na jugoistočni, a u košavskom području biće jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima. Topla košava duvaće u petak, a potom ponovo u nedelju i početkom sledeće sedmice. Jugosstočni vetar biće najjači u petak i tada će u košavskom području imati udare i preko 50 km/h, a na jugu Banata olujne i preko 80 km/h. U nedelju i početkom sledeće sedmice košava će biti znatno slabijeg intenziteta. Košava je veoma retka tokom letnjih meseci, ali i kada se javi, ne traje dugo kao tokom drugih godišnjih doba, niti je jakog intenziteta kao tada. Leti košava može biti veoma nepovoljna, jer dodatno zagreva i sušuje vazduh, što može pogodovati i požarima na otvorenom.

Vrućina, leto, toplo
Vrućina
Foto: Profimedia

Veoma toplo vreme i sunčano nastaviće se i u petak, uz maksimalne temperature od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C, a malo prijatnije biće u Negotinskoj Krajini. Međutim, kasnije posle podne, usled priliva nešto svežije i vazdušne mase iz oblasti Alpa i sa severozapada, atmosfera će postati veoma nestabilna, pa se očekuju i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije. Kada nešto svežiji vazduh stigne iznad vrele podloge, biće uslova i da se formiraju veoma snažni konvektivni oblaci sa jačim grmljavinskim olujama i gradom. Srećom, ovakve pojave biće lokalne, kratkotrajne i na manjem prostoru, ali će oprez biti svakako neophodan.

Za vikend malo prijatnije, ali i dalje toplo. Kako se istočnije od nas očekuje prisustvo slabog visinskog ciklona, biće i dalje nestabilno, naričito u subotu. Ipak, nestabilnost će biti znatno manja nego u petak posle podne i uveče. U subotu promenljivo oblačno, tek ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a znatno sunčanije biće u nedelju, tako da će nedelja i biti toplija od subote. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 28 do 34°C. Dakle, iako će biti neznatno prijatnije, tokom vikenda ostaju visoke temperature, u većini predela iznad 30°C, tek neretko ne bi prešla 30°C. Noći će i dalje ostatati veoma tople i neugodne, dakle biće uglavnom tropske (Tmnin>20°C).

Vreme, leto, Beograd, ljudi
Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Početkom sledeće sedmice u Srbiji će ponovo biti sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature u utorak i preko 35°C, ponegde do 37°C. Prema trenutnim prognozama, sredinom sledeće sedmice, sa Atlantika nas očekuje prodor hladnog fronta i osveženje sa padavinama, a da li se očekuju nešto obilnije padavine, zavisiće od toga da li će ciklon sa severa Atlantika, koji se bude premeštao preko severozapada Evrope i hladni front u sklopu njega, formirati sekundarni ciklon iznad Jadranskog mora, što je retka situacija tokom letnjih meseci, ali je svakako moguća. Takva situacija dovela bi nakon vrućina do prijatnog osveženja i padavina. Još nismo ni na sredini leta, a Srbiju je zahvatio treći toplotni talas sa temperaturama preko 35°C. Sve je to nešto što se događalo i ranije, pa se treba setiti 2003. 2007. 2012. 2015. 2017. kada su leta bila duga, vrela i sušna, neka od njih ili najtoplija ikada ili sa najvišom zabeleženom temperaturom ikada u Srbiji.

Dakle, narednih dana potrebno je prilagoditi se aktuelnoj vremenskoj situaciji i vrućinama. U najtoplijem delu dana sve aktivnosti na otvorenom treba svesti na minimum.

Ada Ciganlija
Ada Ciganlija
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite, kako zbog visokih vrednosti UV zračenja, tako i zbog opasnosti od sunčanice.

Postoji opasnost i od toplotnog udara. Razlika u temperaturama između prostorija i vozila sa rashladnim uređajima i one spoljne temperature, ne treba biti veoma velika, jer prevelika razlika može dovesti do problema. Sezona je i kupanja, a kako su temperature vodenih površina tokom dana i za 10 ak stepeni niže od temperature vazduha, ulazak u vodene površine ne treba biti nagli. U petak kasnije posle podne i uveče oprez će biti neophodan na otovrenom ili u saobraćaju, zbog mogućnosti grmljavinskih nepogoda.

Da nije veoma toplo samo kod nas, govore i podaci o vrelini na krajnjem severu Evrope i to iznad arktickog kruga. Tako su temperature prethodnih dana u Laponiji i na krajnjem severu Norveške dostigle skoro rekordnih 35°C, pa su tako ova mesta bila znatno toplija od mesta na jugu Finske i Švedske i u rangu visokih temperatura preko 3000-4000 km južnije, tj. iznad našeg područja, Grčke i Mediterana.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd