fbpx
Skip to main content
Pandemija korona virusa u Srbiji

Zašto i dalje raste broj zaraženih virusom Zapadnog Nila kad sezona prolazi: Jedan deo Srbije ubedljivo vodi

Foto: Profimedia
Prisustvo ovog virusa do sada je otkriveno u domaćim kuleks pipens komarcima u Pančevu, Novom Sadu i Beogradu, kao i na teritoriji Palića.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom Zapadni Nil, koji prenose komarci, ne prestaje da raste, iako sezona komaraca jenjava. Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od poslednjeg izveštaja pre nedelju dana do sada ova groznica je potvrđena kod još dve osobe, tako da ih je sada ukupno 17 u ovoj sezoni.  

"TEŠKO JE KADA SE TRUDNICA BORI ZA VAZDUH" Stručnjaci upozoravaju - delta soj je opasniji, inkubacija je kraća, a zaraznost veća

"TEŠKO JE KADA SE TRUDNICA BORI ZA VAZDUH" Stručnjaci upozoravaju - delta soj je opasniji, inkubacija je kraća, a zaraznost veća

POLICIJA NE MOŽE DA VAS KAZNI BEZ OVOG UREĐAJA! Ukoliko vas zaustave, a nemaju ovaj deo opreme - bezbedni ste

POLICIJA NE MOŽE DA VAS KAZNI BEZ OVOG UREĐAJA! Ukoliko vas zaustave, a nemaju ovaj deo opreme - bezbedni ste

U NIŠU PREMINULO ŠEST TRUDNICA I PORODILJA: Alarmantna situacija u UKC, brine crna statistika

U NIŠU PREMINULO ŠEST TRUDNICA I PORODILJA: Alarmantna situacija u UKC, brine crna statistika

- Na osnovu podataka dostavljenih Institutu i laboratorijskih kriterijuma na teritoriji Republike Srbije, do 7. oktobra 2021. godine registrovano je 17 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog okruga - jedan slučaj, Srednjebanatskog, gde je takođe jedan slučaj, u Južnobanatskom su dva, u Sremskom - tri, u Beogradu četiri, a u Južnobačkom okrugu šest slučajeva zaraze - navodi se u Izveštaju "Batuta".

Prisustvo ovog virusa do sada je otkriveno u domaćim kuleks pipens komarcima u Pančevu, Novom Sadu i Beogradu, kao i na teritoriji Palića.

Virus je otkriven i kod divljih ptica u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Inače, do 23. septembra  u zemljama Evropske unije i Evropske ekonomske unije u humanoj populaciji prijavljeno je ukupno 107 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj (48), Italiji (36), Rumuniji (sedam), Španiji (pet), Mađarskoj (pet), Austriji (tri) i Nemačkoj (tri). U istom periodu u državama EU registrovano je sedam smrtnih ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila i to u Grčkoj (pet), Španiji (1) i Rumuniji (jedan).

Zapadni Nil, inače, na ljude prenosi naš domaći, kuleks pipiens komarac. Prošle, 2020. godine prvi put posle 8 godina nije zabeležen nijedan slučaj ove groznice kod ljudi u Srbiji, iako su zaraženi komarci bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba.

Ova infekcija je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta "Batut".

komarac
Foto: Profimedia/ilustracija

Radi se o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na grip, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem. Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Preporuke Instituta "Batut" za zaštitu od komaraca

- koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

- nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

- izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

- koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

- ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen

- izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

- najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

- uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd