fbpx
Skip to main content
putovanja

DETALJNO UPUTSTVO GDE I KAKO MOŽETE DA PUTUJETE: Evo koje zemlje NE PRIHVATAJU zeleni sertifikat

Foto: Profimedia
Građani Srbije mogu bez ikakvih kovid dokumenata, vakcinacije ili testova, da putuju u pet zemalja, a u dve ne mogu uopšte

Veliki broj građana Srbiji, koji planira putovanje u inostranstvo, i dalje je zabrinuto da li će im evropske zemlje u koje putuju priznati naš digitalni zeleni sertifikat.

IZDATO UPOZORENJE ZA SRBIJU! Na snazi crveni meteoalarm - evo kada će biti NAJGORE, sunce će bukvalno PRŽITI (FOTO)

IZDATO UPOZORENJE ZA SRBIJU! Na snazi crveni meteoalarm - evo kada će biti NAJGORE, sunce će bukvalno PRŽITI (FOTO)

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JEDNOM DELU SRBIJE: Četiri helikoptera i 80 vatrogasaca u borbi sa požarom (VIDEO)

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JEDNOM DELU SRBIJE: Četiri helikoptera i 80 vatrogasaca u borbi sa požarom (VIDEO)

KAKO LI JE OVAJ TEK PROŠAO TEHNIČKI?! "Stojadin" progutao kilometražu do Grčke, fotografija zapalila Internet (FOTO)

KAKO LI JE OVAJ TEK PROŠAO TEHNIČKI?! "Stojadin" progutao kilometražu do Grčke, fotografija zapalila Internet (FOTO)

Uznemirenost je dodatno pojačana nakon što je Evropska komisija preporučila građanima trećih zemlja, uključujući Srbiju, da pre puta provere nacionalne zahteve konkretne zemlje članice. Međutim, sagovornici ističu da većina evropskih zemalja - čak 26 priznaje naše sertifikate, a evo ga detaljno uputstvo gde i pod kojim uslovima možete da putujete, piše Kurir.

Evropska komisija (EK) saopštila je u utorak da se Srbija nalazi u procesu usklađivanja sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata, ali dok se taj posao ne završi, dokaze o vakcinaciji prvoveravaju zemlje članice ponaosob.

- Kada neko dođe na granicu sa sertifikatom izadatim u trećoj zemlji, tada nacionalne vlasti države članice koja je u pitanju, procenjuju koliko je taj dokumet prihvatljiv i kredibilan prema njihovim nacionalnim pravilima. Tu odluku donosi svaka zemlja članica za sebe - rekao je portaprol EK, Adelber Janz što je zabrinulo veliki broj naših sugrađana koji tek planira putovanje u neku od zemalja EU i ne želi da na granici doživi neprijatno iznenađenje.

Naš digitalni zeleni sertifikat, koji predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida, da li imate rezultate testiranja na koronu ili ste se oporavili od kovida, u Evropi prihvataju Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Danska, Irska, Island, Kipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Moldavija, Nemačka, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka, Švajcarska i Španija, navode za Kurir u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP).

Sertifikat
Sertifikat
Foto: Euprava/printscreen

- Napominjemo da države zadržavaju pravo da, pored pomenutog sertifikata, mogu zahtevati dodatnu dokumentaciju (PCR test, antigen test i sl.), kao dodatni uslov ulaska u zemlju. Takođe, treba imati u vidu da se epidemiološka situacija u svetu svakodnevno menja, te da države u skladu sa tim mogu menjati svoje režime ulaska, pa je potrebno informisati se o uslovima putovanja pre samog puta - napominju u MSP.

U Evropi zeleni sertifikat ne prihvataju Italija i Norveška koje i, inače, zbog epidemiološke situacije ne dozvoljavaju turističke posete.

U pet zemalja bez uslova

Građani Srbije mogu bez ikakvih kovid dokumenata, vakcinacije ili testova, da putuju u BiH, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kipar. Za one koji krenu na Kipar jedina obaveza je da se najranije 48 sati, a najkasnije 24 sata pre leta elektronski popuni propusnica CyprusFlightPass, koja će turistima koristiti za nesmetano kretanje na Kipru, tzv. safepass.

Da evropske zemlje, uprkos zabrinjavajućim upozorenjima EK, prihvataju naše zelene sertifikate, tvrdi i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

- Naš zeleni sertifikat je skoro identičan onom koji je tražila EU i koji su napravile i same zemlje članice EU. Urađen je po svim odredbama EK koje se tiču zaštite dokumenta i zaštite podataka o ličnosti i u skladu je sa svim njihovim preporukama. Naši turisti nemaju nikakvih problema pri ulasku, jer je sertifikat zaista urađen kako treba - kaže Seničić koji dodaje da neke evropske zemlje, pored sertifikata, priznaju i potvrdu o vakcinaciji, PCR ili antigenski test.

Problema bilo samo u Grčkoj

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže i da do sada nije bilo nikakvih problema sa očitavanjem QR koda na zelenom sertifikatu.

- Do sada je problema bilo jedino u Grčkoj, na određenim ostrvima i na jednom aerodromu, zato što su Grci tih dana uveli novi softver koji je slabo prepoznavao QR kodove. To nije bio problem samo sa našim, već i onim izdatim u EU. Međutim, nakon dan-dva softver je sređen i sada nema nikakvih problema - kaže Seničić.

Šta je potrebno za ulazak- Grčka

- Svi putnici moraju prethodno popuniti PLF formular najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku

- Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili digitalni sertifikat ili potvrdu o završenoj vakcinaciji

more
more
Foto: Profimedia

Turska

- U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati kada se dobija HES kod

- Za ulazak je potrebna potvrda o potpunoj vakcinaciji ili potvrda od nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležan kovid ili negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa urađen 48 sati pre ulaska u zemlju

- Mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test Egipat

- Za ulazak je neophodan sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom

- Za one koji nisu vakcinisani potreban je negativan PCR test sa QR kodom

Španija

- Prihvata sve vakcine osim Sputnjika V, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana

- Za nevakcinisane neophodan je negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati, ili potvrda o preležanom kovidu u poslednjih 180 dana

- Deci do 12 godina nije potreban negativan PCR ili antigenski test, niti potvrda o preležanom kovidu, ali moraju da poseduju QR kod

- Svi putnici, pre ulaska u Španiju, moraju da popune obrazac zdravstvene kontrole putem internet

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd