fbpx
Skip to main content
Crkva

DANAS JE VELIKI PRAZNIK: Naši stari veruju da čuva useve od zla, a jednu stvar valjalo bi odneti u crkvu

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Najviše ga poštuju zemljoradnici i ratari

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Prepodobnog Simeona Stolpnika 1. septembra po crkvenom tj. 14. septembra po gregorijanskom kalendaru. Reč je o svetitelju i asketi koji je živeo u 5. veku u Maloj Aziji i propovedao hrišćansku veru.

TEMPERATURE NAGLO SKAČU: Danas i do 32 stepena, a od petka se spremite za potpuni preokret

TEMPERATURE NAGLO SKAČU: Danas i do 32 stepena, a od petka se spremite za potpuni preokret

DA LI MOŽETE DA SE ZARAZITE AKO STE PRIMILI FAJZERA? Struka dala konačan odgovor

DA LI MOŽETE DA SE ZARAZITE AKO STE PRIMILI FAJZERA? Struka dala konačan odgovor

SANJA NADMAŠILA VEĆINU VRŠNJAKA: Naučnica sa prosekom 9,9 skuplja novac za nastavak školovanja (FOTO)

SANJA NADMAŠILA VEĆINU VRŠNJAKA: Naučnica sa prosekom 9,9 skuplja novac za nastavak školovanja (FOTO)

U našim krajevima se veruje da od danas počinje vreme jesenje setve. Zato se u mnogim selima i danas zadržao običaj nošenja semena iz kuće u crkvu kako bi ga sveštenik blagoslovio i tako osigurao dobru godinu.

Takođe, na današnji dan obavezno se gleda kakav je mesec. Ako je mlad, to znači da će žito dobro roditi i da će cela godina biti rodna.

Svetog Simeona Stolpnika najviše poštuju zemljoradnici i ratari. Ko seje konoplju to treba da počne danas, ali pre setve u seme treba da stavi tri kuvana jaja. Njih kasnije treba da pojedu orači. Veruje se da će tako konoplja biti bela kao jaje.

Naši stari veruju da Sveti Simeon danas čuva useve od svakog zla i da zbog toga treba baciti seme u oranicu, makar "dva prsta", da godina bude rodna i plodna za sve. 

Srpska crkva, kao i još neke pravoslavne zajednice širom sveta koje poštuju julijanski kalendar danas praznuju crkvenu novu godinu.

Sveti Simeon, asketa koji je živeo na stubu

Sveti Simeon se u osamnaestoj godini zamonašio u manastiru Teleda. Pozivu monaha je pristupio tako revnosno da je ubrzo po pobožnosti nadmašio sve kaluđere. Toliko je ogrezao u asketizam da je čak i telo obmotavao samo palminim užetom koje mu se usecalo u telo i pravilo rane.

Kratko vreme je živeo u planini u nekom bunaru koji je presušio, a onda se na planini Kalat Siman tako što je bio prikovan za stenu. Kako su glasine o njemu počele da se šire, a zainteresovani ljudi se skupljali da ga vide i dodirnu, Simeon se naljutio i sebi napravio stub visok 16 metara na čijem vrhu je od tada obitavao.

Sa stuba je propovedao, a tu se nalazilo i malo sklonište koje je Simeon koristio za molitvu. Simeon je stalno postio, a obed mu se sastojao od vode i raskvašenog sočiva. Vernici mu pripisuju vlast nad životinjama, čak i opasnim poput tigra, ali i proročanske moći. Takođe, verovalo se da je mogao da preobrati okorele razbojnike.

Po legendi, Simeon Stolpnik preminuo je 459. u svojoj 103. godini.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd