fbpx
Skip to main content
Kolona

ŠTA ĆE BITI SA GRANICAMA I SRBIJOM? Do kada naša zemlja ostaje na ZELENOJ LISTI - ovo su uslovi koje moramo da ispunimo

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Srbija će ostati na tzv. zelenoj listi zemalja za koje će važiti preporuke Saveta Evrope o slobodnim putovanjima u EU.

Države članice Evropske unije imale su rok do juče u 18 časova da podnesu primedbe, a kako to niko nije učinio, preporuka da Srbija ostane na listi za neobavezna putovanja, ostaje na snazi do kraja avgusta.

MALA MONIKA VIDELA MORE PRVI PUT U ŽIVOTU: Nakon traume i pravde koja je stigla Malčanskog berberina može da odahne (FOTO)

MALA MONIKA VIDELA MORE PRVI PUT U ŽIVOTU: Nakon traume i pravde koja je stigla Malčanskog berberina može da odahne (FOTO)

"Naša braća, Srbi, odmah su požurili na prvu liniju" Grci oduševljeni srpskim vatrogascima - ko će sada smeti da prizna Kosovo (FOTO)

"Naša braća, Srbi, odmah su požurili na prvu liniju" Grci oduševljeni srpskim vatrogascima - ko će sada smeti da prizna Kosovo (FOTO)

MUŠKARAC KOJI SE ZAMALO UDAVIO NA BAZENU U NIŠU U STABILNOM STANJU: Na RESPIRATORU je i oporavlja se

MUŠKARAC KOJI SE ZAMALO UDAVIO NA BAZENU U NIŠU U STABILNOM STANJU: Na RESPIRATORU je i oporavlja se

Podsetimo, Savet EU uvrstio je Srbiju na listu zemalja čiji građani treba da imaju mogućnost neobaveznih putovanja u 18. juna. Prema ažuriranoj preporuci Saveta, države članice su imale mogućnost da odluče o ukidanju ograničenja putovanja građanima Srbije. Tada su mnoge zemlje EU otvorile vrata vakcinisanim putnicima iz naše zemlje, ali i nevakcinisanima koji prilože negativan test na kovid ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, osnovni kriterijum da se neka zemlja nađe na tzv. zelenoj listi jeste da u poslednjih 14 dana ima manje od 75 zaraženih na 100.000 stanovnika. Uprkos pogoršanju epidemijske situacije, Srbija trenutno ima 6,3 obolelih na 100.000 građana.

Savet EU će listu ponovo revidirati krajem avgusta.

Sedam ključnih uslova. Koliko ispunjavamo?

Kako je iz Saveta EU rečeno za Euronews Srbija, više faktora ulazi u obzir pri odlučivanju o tome da li neka treća zemlja, kao što je Srbija treba da ostane na tzv. zelenoj listi.

Uslovi su sledeći:

  1. Ne više od 75 novih slučajeva kovida 19 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Trenutno imamo 6,3, a da bismo imali više od 75
  2. Stabilan ili opadajući trend novih slučajeva u ovom periodu u odnosu na prethodnih 14 dana.
  3. Više od 300 testova na 100.000 stanovnika sprovedenih u prethodnih sedam dana, pod uslovom da su podaci dostupni Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
  4. Ne više od četiri odsto pozitivnih testova u odnosu na sve testove na kovid 19 sprovedene u prethodnih sedam dana. Podaci takođe moraju biti dostpuni Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
  5. Priroda virusa prisutnog u nekoj zemlji, posebno je važno da li su otkrivene varijante od interesa ili zabrinutosti.
  6. Ukupan odgovor zemlje na kovid 19, uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su nadzor, praćenje kontakata, obuzdavanje epidemije, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupna prosečna ocena regulatornog tela za Međunarodne zdravstvene propise (IHR).
  7. Takođe, treba uzeti u obzir napredak u vakcinaciji stanovnika protiv virusa.

Koliko obolelih moramo da imamo da "ispadnemo" sa liste?

Prosek obolelih u poslednje dve nedelje iznosi 436, što znači da trenutno imamo 6,3 obolelih na 100.000 stanovnika, premda se u Srbiji beleži pogoršanje epidemijske situacije.

Juče je zabeležen porast novoobolelih, tačnije 752 i četvoro preminulih, a najave su i da postoje bojazni da bi u narednih par nedelja ovaj broj mogao da postane četvorocifren. Ali, da bi Srbija bila skinuta sa liste potrebno je da ima 5.200 obolelih dnevno.

Moskva
Foto: Profimedia

Dr Branislav Tiodorović za pogoršanje situacije krivi činjenicu da se najviše obolelih vraća upravo iz Grčke i Hrvatske. Prema njegovim rečima, porast broja novozaraženih koji se trenutno beleži nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija, a u kojima se ne poštuju mere zbog čega je potrebna rigoroznija kontrola.

Šta dobijamo ostajanjem na tzv. zelenoj listi?

Prvenstveno, mogućnost turističkih putovanja odnosno putovanja koja ne podrazumevaju stalan boravak u određenoj zemlji ili boravak članova bliske porodice.

Opet napominjemo da je preporuka Evropske unije mnogim zemljama dala "vetar u leđa" da olakšaju režim ulaska u svoje zemlje, dok se druge uprkos tome nisu predomislile. Najbolji primer za to je Italija, koja je Srbiju tek nedavno stavila na "D" listu, zemalja srednjeg rizika.

Beograd, korona virus
Foto: Profimedia

To znači da će putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biti potreban negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije. Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, kao i oni koji su državljani ili rezidenti država članica EU.

S druge strane, pozitivan primer je Grčka, koja je otvorila vrata Srbiji i usvojila Digitalni zeleni sertifikat, kao i PCR, i antigenski test. Kipar je takođe oberučke prihvatio srpske turiste, ali i daleka Španija. Od zemalja Zapadnog Balkana, Mađarska je kao članica EU dozvolila nesmetan ulazak građana Srbije, kojima ne traži ni sertifikat o vakcinaciji, a ni negativan test na kovid.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd