fbpx
Skip to main content
Đorđe Đurić

SA SEVEROZAPADA NAM SE PRIBLIŽAVA HLADNI FRONT: Meteorolog Đurić otkrio - spremite se za lokalne pljuskove, oluju i grad

Foto: Shutterstock/YouTubePrintscreen/Novo jutro/Ilustracija
Tokom nedelje temperature su u nekim delovima zemlje dostizale čak do 40 stepeni Celzijusa. Međutim, već tokom vikenda nas očekuje blagi pad temperature, osveženje i malo prijatnije vreme.

Kako najavljuje meteorolog Đorđe Đurić, sa severozapada nam se približava oslabljeni hladni front, a sa njim i manje osveženje i promena vremena.

- Novi toplotni talas ponovo nam je doneo veoma visoke temperature. Maksimalna temperatura u Srbiji dostigla je u četvrtak i 38°C, u Beogradu 37°C. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 28 do 31°C, vidimo da su one znatno iznad normale.

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

PROGNOZA DO SREDINE JULA: Novi toplotni talas je u toku - meteorolog savetuje da aktivnosti na direktnom suncu treba svesti na minimum!

PROGNOZA DO SREDINE JULA: Novi toplotni talas je u toku - meteorolog savetuje da aktivnosti na direktnom suncu treba svesti na minimum!

KAKO OSTATI BEZBEDAN NA KUPALIŠTIMA? Svi traže beg od vrućine pored vode - obratite pažnju na ove stvari kako nešto ne bi pošlo po zlu

KAKO OSTATI BEZBEDAN NA KUPALIŠTIMA? Svi traže beg od vrućine pored vode - obratite pažnju na ove stvari kako nešto ne bi pošlo po zlu

U noći između četvrtka i petka u košavskom području i u Beogradu duvao je jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima i do 80 km/h. Košava je imala fenski efekat, pa je i noć bila i više nego topla, uz veoma visoke minimalne temperature. U mnogim predelima Srbije noć iza nas bila je tropska, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C i kretala se od 20 do 25°C, a u delovima Vojvodine nije padala ni ispod 26°C. Najprijatnije je bilo na jugu i jugoistoku Srbije, uz temperature oko 17°C" -kaže Đurić.

Kako navodi, košava umerenog intenziteta duvaće i u nastavku današnjeg dana, a na jugu Banata povremeno sa olujnim udarim. Maksimalna temperatura biće danas od 31 do 37°C, u Beogradu do 35°C. Dakle, vrhunac ovog toplotnog talasa bio je u četvrtak.

- Inače, u nastavku dana na severu i zapadu Srbije biće sve više oblaka. U ovim predelima danas je i prijartnije nego juče u ovo vreme i uz znatno više oblaka i to zbog približavanja hladnog fronta sa severozapada. Zbog toga će kasnije posle podne i uveče atmosfera postati veoma nestabilna, jer nas sa severozapada, iz oblasti Alpa, očekuje priliv i nešto svežije i vlažnije vazdušne mase, što će usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Značajnijih padavina neće biti. Ipak, dolazak svežijeg vazduha iznad pregrajanog tla, može dovesti do toga da atmosfera veoma burno odraguje i da dovede do formiranja veoma snažnih konvektivnih oblaka sa jačim grmljavinskim olujama, lokalno i sa gradom. Ovakva vremenska situacija očekuje se kasnije posle podne, uveče i tokom noći, naročito na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, na širem području Beograda i u delovima centralne Srbije i Šumadije.

Padavine će doneti i osveženje. Ovi sistemi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku. Inače, padavine će biti veoma lokalnog karaktera, tako da pojedina područja mogu dobiti i 20ak mm kiše po kvadratnom metru u kratkom vremenskom intervalu, a pojedina da ostanu bez kapi kiše, što može veoma nepovoljno da deluje po ona područja gde je deficit padavina veoma izražen - navodi meteorolog.

Kako navodi Đurić, za vikend nas očekuju nešto prijatnije temperature, iako će i dalje biti toplo sa temperaturama uglavnom iznad 30°C. Inače, uticaj i prodor hladnog fronta iz oblasti Alpa, najviše će se osetiti na severozapad Srbije, gde će vetar u noći između petka i subote i tokom subote biti u skretanju na severozapadni. Ipak, hladni front do Srbije će doći dosta oslabljen, ali će koliko-toliko doneti malo prijatnije vreme, pa i lokalne padavine.

- U Srbiji u subotu promenljivo oblačno i prijatnije, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ujutro uglavnom na severu Srbije, a posle podne i uveče samo na jugu i na jugozapadu. U ostalim delovima dana dosta sunčanih intervala. Vetar slab do umeren, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 16 do 22°C, maksimalna dnevna od 29 do 33°C - navodi Đurić.

Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje

U Beogradu u subotu pre podne promenljivo oblčano, u toku jutra uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Posle podne sunčano. Vetar slab do umeren, istočnih pravaca. Jutarnja temperatura 22°C, maksimalna dnevna 31°C.

- Početkom sledeće sedmice u Srbiji će ponovo pod uticajem grebena sa jugozapada biti veoma toplo. Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 30 do 35°C. U utorak se iznad severozapada Evrope očekuje veoma snažan ciklon sa severa Atlantika, a u sklopu njega premeštaće se i hladni front. U prednjem delu ovog ciklona i hladnog fronta, sa jugozapada će iz oblasti Afrike do Srbije i našeg područja doći do dodatnog priliva vrelog vazduha iz oblasti Sahare, pa se u utorak očekuju maksimalne temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 38°C.

Prema trenutnim prognozama, od srede i sredine sledeće sedmice sa severozapada nas očekuje advekcija svežije vazdušne mase, uz postepeni pad temperatura i vraćanja njihovih vrednosti na prosečne. Da li će biti značajnijih padavina ili ne, zavisiće od uticaja ciklona sa severozapada Evrope i potencijalnog formiranja sekundarnog ciklona, koji bi nam doneo značajnije padavine i osveženje. Ukoliko ne dođe do toga, svakako nas od sredine sledeće sedmice očekuje prodor hladnog fronta sa severozapada, uz pad temperatura i tek ponegde uz lokalne padavine - navodi meteorolog.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd