fbpx
Skip to main content
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

PRILIKA ZA PREKRETNICU! Janković: Od nas zavisi da li će se druge žrtve nasilja ohrabriti da o tome progovore

Foto: Printscreen/RTS
Brankica Janković je rekla da je naš zadatak da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da ga prijavi.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore o ličnim tragedijama u vidu silovanja, seksualnog uznemiravanja i drugih nedozvoljenih radnji stavila celo društvo pred veliki ispit zrelosti. Od naših reakcija zavisi hoće li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore, poručuje Jankovićeva.

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

"PO BOJI GLASA MOŽETE DA PRIMETITE" Dečiji psihoterapeut ukazuje na znake da je dete žrtva predatora

"PO BOJI GLASA MOŽETE DA PRIMETITE" Dečiji psihoterapeut ukazuje na znake da je dete žrtva predatora

JEZIVO! Opaku stvarnost doživljavale i na filmu: Mikine ŽRTVE nisu samo u stvarnosti bile napastvovane

JEZIVO! Opaku stvarnost doživljavale i na filmu: Mikine ŽRTVE nisu samo u stvarnosti bile napastvovane

Brankica Janković je rekla da je naš zadatak da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da ga prijavi.

- Položili smo prvi kolokvijum, ali ispred nas je još puno posla da ostvarimo zadatak - da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da prijavi upravo zbog toga što zna da je atmosfera u društvu, a pre svega u institucijama, takva da će im se verovati i da će naići na ovakvu vrstu i podrške i razumevanja - naglasila je Jankovićeva.

Istakla je da je ovo posebna vrsta nasilja i da od naših reakcija zavisi hoće li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore.

- Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih ličnih tragedija, koje smo imali prilike da vidimo i sada već prelaska i pada na ovom drugom kolkvijumu gde su već počele neke dnevne novine da izveštavaju iznoseći nedopustive detalje iz njihovih iskaza - dodala je poverenica.

Naglasila je da samo ono što su devojke želele da javno pričaju treba da bude u javnosti.

- Sada već počinje da se iznosi ono što je pitanje da li su ove devojke htele i da se sada raspravlja o detaljima, kao i karikatura na koju sam juče upozorila koja je u nedeljniku NIN, jer se stavlja u vezu nečija lična trauma sa humorom. Nema mesta ni humoru ni sarkazmu, niti ima mesta stavljanju u bilo kakav kontekst politike - rekla je Jankovićeva.

- Mislim da je bitno da svi radimo svoj posao, da nakon ukazivanja da nešto nije u redu, ne mora iza toga da ide diskreditacija, linč i osuda, svako može da pogreši, da se izvini i da idemo dalje, jer je mnogo bitnije da ovaj primer posluži kao prekretnica - dodala je poverenica.

Ukazala je da je ovo prilika za prekretnicu da se i druge žrtve nasilja ohrabre da o tome progovore.

- Ovo je prilika za prekretnicu, da li će biti - zato i jesmo na velikom ispitu. Ovo je prilika da promenimo te obrasce ponašanja i učinimo sve da promenimo one stvari koje ne valjaju u našem vrednosnom sistemu gde se ženama ne veruje, gde u u njihove iskaze sumnja, pogotovu kada je u pitanju autoritet i moć, da izmenimo te patrijarhalne obrasce - istakla je Jankovićeva.

Ukazala je da znamo šta su naši temelji, ali da treba da razbijamo stereotipe i predrasude - da se ne smeš suprotstaviti moći i autoritetu i trpeti, pa čak i seksualno zlostavljanje.

- Možemo da promenimo ako budemo nastavili u ovom pravcu da osvetljavamo ovo kao jedan veliki društveni problem, pričamo na način koji priliči ovakvim ličnim tragedijama i polako menjamo te obrasce ponašanja i što je najvažnije - svi radimo svoj posao. To je priča o vladavini prava i vraćanju poverenja u insititucije i naravno, pre svega, zaštita žrtava - zaključila je Jankovićeva.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd