fbpx
Skip to main content
Dr Predrag Kon

NIKO NEĆE IZBEĆI ZARAŽAVANJE! Dramatično upozorenje doktora Kona: Prepunjenost bolnica traži PREDAH

Foto: SD/ilustracija
Reči upozorenja iz Kriznog štaba, brojke u Srbiji nikako da padnu

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da već pet nedelja zaredom prosečno imamo više od 6.000 novozaraženih dnevno i da je maksimum išao do 8.500.

Aktivirajte se i SPASITE ŽIVOT STEFANU! Vreme ističe, hajde da zajednički pomognemo i vratimo mu osmeh na lice

Aktivirajte se i SPASITE ŽIVOT STEFANU! Vreme ističe, hajde da zajednički pomognemo i vratimo mu osmeh na lice

DA LI POSLE OVOGA SVE TEORIJE PADAJU U VODU? Bojana je primila Sinofarm TRI PUTA - test na ANTITELA je totalno iznenađenje!

DA LI POSLE OVOGA SVE TEORIJE PADAJU U VODU? Bojana je primila Sinofarm TRI PUTA - test na ANTITELA je totalno iznenađenje!

DONETE NOVE MERE U BORBI PROTIV KORONE: Pooštravaju se kontrole u ovim objektima

DONETE NOVE MERE U BORBI PROTIV KORONE: Pooštravaju se kontrole u ovim objektima

- Tako nešto do sada nismo imali! S druge strane, kad govorimo o popunjenosti bolnica, ovog puta pokušavamo da sačuvamo što je moguće više da se sačuva, da ostanu kliničko-bolnički centri, a ne kovid bolnice jer posledice vidimo u umiranju od drugih stvari. Situacija je gotovo katastrofalna i to pogotovo tamo gde nemaju gde da smeste pacijente kojima je potrebno da budu na kiseoniku - objasnio je član Kriznog štaba.

Kon je naglasio da je problem i to što se procenat teških slučajeva povećava.

- Imamo privid da je manje hospitalizovano što znači da se leče po kućama! To treba da bude jasno. Ne vidi se da dolazi do pada brojki u dužem vremenskom periodu. Bilo bi lepše i brže da poštujemo mere ili da smo uveli restriktivnije mere kao što smo tražili. Drugog izlaza nema osim vakcinacije - poručio je Kon.

Koronavirus
Koronavirus
Foto: Profimedia

Epidemiolog je naglasio da nema druge odluke osim "hoću da se zarazim" ili "hoću da se vakcinišem".

- Neki će se provući pojedinačno samo ako veliki broj građana bude vakcinisan. Ali virus će ga sačekati sigurno nakon nekog vremena. Nema generacije koja će izbeći zaražavanje - ocenio je Kon i dodao da će biti sve više mladih na respiratoru.

Kad posmatrate svečanosti, utakmice, prevoz i škole, kako Kon upozorava, vidi se da niko ne nosi maske.

- Postoji stav da je kul biti protiv vakcinacije, pobediti virus bez vakcine, kul je umreti za nekog, misleći da čini herojsko delo i da će biti zapamćen. Neće! Pregaziće ga vreme. Priča protiv vakcinacije je oslonjena na izmišljotine, a za izmišljotinu ne možete da kažete da je tačna ili netačna - naveo je Kon.

predrag-kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Povodom lekara koji savetuju pacijente da se ne vakcinišu i koji sami ne žele da idu na imunizaciju, Kon kaže da doktrinarni stavovi u pandemiji moraju da postoje.

- Doktrinarni stav je da se iz pandemije izlazi samo vakcinacijom. Problem je obaveznost i neobaveznost. Mi smo tu malo zaostali. Današnje odbijanje srednjoškolaca da se vakcinišu će se videti za deset godina kad budu odbijali da vakcinišu svoju decu - poručio je Predrag Kon i naglasio da je edukacija mladih u učionicama najvažnija, ali da se sa tim zakasnilo u poslednje dve decenije.

Odluka da se ne vakciniše čitavu agoniju produžava još duže, ponovio je Kon, kao i apel da se održi Krizni štab gde će ponovo tražiti uvođenje strožih mera.

- Prepunjenost bolnica traži predah. Zdravstveni radnici su u ratnom stanju, dajte im neku počast, neki benificirani radni staž, ne može da se očekuje da u ratnom stanju živi čitav zdravstveni sistem neprekidno i da se svi ostali ponašaju kao da se ništa ne dešava, osim kad i zatreba pa se iznenade. Rade u neljudskim uslovima - navodi Kon

    Vremenska prognoza
    Clear sky
    14 Beograd