fbpx
Skip to main content
korona virus

NAJNOVIJI KORONA PRESEK! Blagi pad broja zaraženih, preminulo 47 lica: Da li se Srbija ponovo zaključava?

Foto: SD/ilustracija
Pogledajte najnoviji presek stanja koronavirusa u Srbiji

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 23.991 građanin od kojih je 7.549 novozaraženih.

Preminulo je 47 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 241 obolelili.

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

ŽANDARMERIJA SE UKLJUČILA U POTRAGU ZA NESTALOM PORODICOM! Pretražuje Bovansko jezero

ŽANDARMERIJA SE UKLJUČILA U POTRAGU ZA NESTALOM PORODICOM! Pretražuje Bovansko jezero

UKIDAJU SE OPERACIJE, ČAK I ZA OBOLELE OD RAKA: Bolnice širom Srbije pune zbog korone, a lekara za druge dijagnoze nigde

UKIDAJU SE OPERACIJE, ČAK I ZA OBOLELE OD RAKA: Bolnice širom Srbije pune zbog korone, a lekara za druge dijagnoze nigde

najnoviji podaci
Foto: SD/ilustracija

 Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika nikad nije bila gora, a crvene zone se ubrzano pune.

Nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana glavni su razlozi za to, rekao je doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac.

On je u gostovanju na RTS - u rekao da u ovakvoj situaciji mora se razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

Ove nedelje imali smo pik ovog talasa pandemije, a prema rečima doktora Bekića trenutni parametri ukazuju da je to posledica usporene vakcinacije, nepoštovanja epidemioloških mera i pojave delta soja.

- Šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče, stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije, koja je u januaru imala 10.000 zaraženih dnevno i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih građana i imaju svega 50 inficiranih dnevno - rekao je u Jutarnjem programu doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

U Srbiji je premašen rekord iz decembra prošle godine i to se vidi i u svim kovid ambulantama, kaže doktor Bakić, koji je i direktor Doma zdravlja Savski venac.

- Tokom leta je u našim ambulantama bilo oko 100 pregleda dnevno, a sada ih je preko 380 i pacijenti dolaze sa sve težom kliničkom slikom, sa temperaturom i upalom pluća - navodi Bekić.

Mada epidemija bukti, doktor Bekić kaže da interesovanje za vakcinaciju nije veliko i da je najviše zainteresovanih za treću dozu vakcine.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia

- Veoma usporeno ide i to se vidi, mi smo u vrhu po broju obolelih u svetu. Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore. U ovakvoj situaciji mora se razmišljati i o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju - rekao je koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Kada je reč o uvođenju kovid propusnica na pojedinim fakultetima i obaveznoj vakcinaciji zdrastvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, doktor kaže da one ne treba da se odnose samo na pojedine grupe.

- Uvođenje kovid propusnica već je preporuka Kriznog štaba i ja to pozdravljam, ali apelujem na druge fakultete, a ne samo na Medicinski i Stomatološki, da uvedu kovid propusnice. Vakcinacija zdravstvenih radnika je neophodna iz više razloga, ali i svih osoba koje rade u prostorijama gde boravi više ljudi, dakle u svim javnim ustanovama - rekao je za RTS doktor Zoran Bekić.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd