fbpx
Skip to main content
koronavirus

NAJNOVIJI PODACI! Zaražene još 103 osobe, preminula dva lica: Struka odgovorila, evo kada počinje vakcinacija trećom dozom

Foto: Profimedia/ilustracija
Najnoviji korona presek u Srbiji

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 103 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo dva pacijenta.

Testirano je 8.520 osoba. Na respiratoru je 10 pacijenata.

NOVA LIDLOVA INICIJATIVA ZA MANJE PLASTIKE – UŠTEDA DO 12 TONA

NOVA LIDLOVA INICIJATIVA ZA MANJE PLASTIKE – UŠTEDA DO 12 TONA

KAKO SE RASHLADITI BEZ KLIME I VENTILATORA: Pažljivo pročitajte ove savete lekara, na snazi je i dalje narandžasti meteoalarm

KAKO SE RASHLADITI BEZ KLIME I VENTILATORA: Pažljivo pročitajte ove savete lekara, na snazi je i dalje narandžasti meteoalarm

Nova studija: Potpuni prelazak na GLO ima sličan uticaj na biomarkere pušača kao i prestanak pušenja

Nova studija: Potpuni prelazak na GLO ima sličan uticaj na biomarkere pušača kao i prestanak pušenja

Najnoviji podaci
Foto: SD/ilustracija

- Da će biti treće doze, to je sigurno, ali kada će se to dogoditi, zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu. Mi svakako pratimo kako one napreduju, kao i preporuke SZO. S druge strane, sve zanima da li će se mešati vakcine. To takođe u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer ne postoji zvaničan stav o tome, ali tako nešto je svakako moguće - kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Vakcine koje primaju građani Srbije imaju isti cilj, a to je da one pokreću naš imunski sistem da stvori odbranu protiv virusa. Vakcine znatno utiču na sprečavanje razvoja bolesti i zbog toga je važno stvoriti što veći odbrambeni "obruč" od virusa. S druge strane, o mešanju vakcina različitih proizvođača govori se mesecima, a jedan od razloga je i taj što rešavamo globalni problem za koji je potrebna veća količina vakcina, pa je moguće i mešanje različitih proizvođača.

- Svi pričaju o mešanju vakcina, ali niko nije doneo konačnu odluku o tome i kada će biti treća doza i da li će biti drugačija vakcina od one prethodne dve koje su primili. Činjenica je da verovatno svi razmišljaju o tome da kombinuju, jer imunolozi kažu da su bolji odgovori kada se kombinuju doze, ali to su sve razmatranja i ništa nije to zvanično. Studije se rade u svetu, znam da se razmatra kombinacija Fajzer i Astra Zeneke, u Rusiji se takođe razmatraju kombinacije, ali opet kažem, to niko nije objavio zvanično - kaže profesor Tiodorović.

Dr Tiodorović
Foto: SD/ilustracija

Kako profesor objašnjava dalje, moguće je da će krajem godine biti moguća vakcinacija trećom dozom za one koji su primili u januaru, mada, prema njegovoj proceni, treća doza će se ipak davati tek početkom naredne godine.

Kada je pre nekoliko meseci došlo do greške tokom vakcinacije kod dvoje građana u Srbiji, nije bilo dramatičnih posledica, tačnije, pacijenti su praćeni i sve je bilo u redu.

Dr Danica Ćujuć iz INEPA-a nedavno je objasnila šta se dešava u organizmu kada dođe do mešanja vakcina - da nakon što primimo vakcinu, naš imunski sistem se pokrene i aktiviraju se različiti mehanizmi koji pri sledećem kontaktu sa virusom sprečavaju prodiranje virusa u organizam i razvoj bolesti.

- Trenutno je broj dostupnih doza vakcina nedovoljan da podmiri potrebe, pa se kombinovanje vakcina razmatra kao jedno od rešenja kako bi se postupak vakcinacije ubrzao. Trenutno se smatra da u imunološkom smislu kombinovanje vakcina ne bi trebalo da ima nepovoljnih posledica. Ipak, ovako nešto je potrebno i potvrditi odgovarajućim ispitivanjem - izjavila je nedavno dr Ćujić.

U Velikoj Britaniji je pre nekoliko meseci započeta klinička studija koja ima za cilj praćenje kombinovanja AstraZeneka vakcine, u prvoj dozi, a zatim Pfizer-BioNTech kao druge doze. Takođe, u Francuskoj se razmatra kombinovanje Astra Zeneke, kao prvom dozom, sa vakcinama baziranim na mRNA tehnologiji za drugu dozu, dok se u Nemačkoj govorilo o kombinovanju AstraZeneca i Sputnjik vakcine.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd