fbpx
Skip to main content
Najnoviji podaci

NAJNOVIJI PODACI! Još 3.497 pozitivnih, preminulo 19 osoba: Šta se tačno dešava u telu kada primite vakcinu?

Foto: Profimedia/ilustracija
Pogledajte najnoviji presek stanja koronavirus u našoj zemlji

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod 3.497 osoba a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 19 pacijenata. 

Testirano je 15.127 Pomoću respiratora diše 93.

brojke
Foto: SD/ilustracija

 

SRBIJI PRETE JOŠ OŠTRIJE MERE? Ministar Lončar apelovao da se veruje u struku, otkrio i da li će biti uvedena OBAVEZNA VAKCINACIJA

SRBIJI PRETE JOŠ OŠTRIJE MERE? Ministar Lončar apelovao da se veruje u struku, otkrio i da li će biti uvedena OBAVEZNA VAKCINACIJA

CRVENE ZONE SU SVE PUNIJE! Direktor KC Srbije: Situacija se dramatično promenila, klinička slika mnogo teža u ovom talasu

CRVENE ZONE SU SVE PUNIJE! Direktor KC Srbije: Situacija se dramatično promenila, klinička slika mnogo teža u ovom talasu

STIGAO PRVI KONTINGENT SIROVINE ZA PROIZVODNJU "SINOFARMA": Srbija će mesečno proizvoditi TRI MILIONA doza vakcina

STIGAO PRVI KONTINGENT SIROVINE ZA PROIZVODNJU "SINOFARMA": Srbija će mesečno proizvoditi TRI MILIONA doza vakcina

Svet se protiv pandemije kovida bori duže od godinu i po dana, vakcine su dostupne već mesecima unazad, ali neke ljude je i dalje strah da "zavrnu rukav". Tom strahu doprinosi i previše informacija o tome kako vakcine rade, a neke od tih informacija je teško razumeti, zato evo jednostavnog i razumljivog objašnjenja.

Kako funkcionišu vakcine

Najvažnija stvar koju treba razumeti o vakcinama je da one uče vaše telo kako da bude spremno da se izbori sa infekcijom, a da zapravo ne unesete virus u organizam.

Vakcine Fajzer i Moderna, za koju se očekuje da najverovatnije u oktobru stigne u Srbiju, deluju na isti način, a fokusiraju se na spajk protein korona virusa. Da bi bilo jasnije šta je spajk protein, zamislite korona virus kao jednu lopticu, koja ima izbočine po sebi, a te izbočine su upravo spajk proteini.

Te izbočine odnosno proteini omogućavaju virusu da uđe u ćelije, kako bi se razmnožio, a to radi tako što se "kači" za receptore u ljudskim ćelijama - posebno za ćelije u plućima. Na ovaj način virus "upada" u zdrave ćelije i inficira ih.

vakcinacija
Foto: Profimedia

Fajzer i Moderna vakcine deluju tako što daju telu instrukcije da naprave spajk proteine, a informacije o tome nosi preko molekula RNK. Ovaj molekul izgleda kao komad trake na kojima se nalaze instrukcije za pravljenje proteina.

Glavna razlika između Fajzera i Moderne i drugih vakcina dostupnih u Srbiji – kineska Sinofarm i ruski Sputnjik, je u tome što prve dve sve potrebne informacije za spajk protein nose preko RNK molekula, dok ih druge dve nose preko DNK.

Šta se dešava kada vakcina uđe u telo
Kada se vakcina ubrizga u telo, RNK ili DNK (u zavisnosti od toga koje cepivo se primi) se apsorbuje od strane ćelija tkiva i specijalnih imunih ćelija u mišićima, koži i organima, a te ćelije se nazivaju dendritične. One "nadgledaju" sve ćelije u organizmu i paze da se ne pojavi neki uljez, poput korona virusa.

Čim DNK ili RNK stigne do dendritičnih ćelija, one dobijaju instrukcije da naprave spajk protein, a taj proces obično traje kraće od 12 sati. Nakon toga su ovi proteini spremni da budu "pokazani" imunom sistemu, a ćelije razbijaju i eliminišu RNK ili DNK.

Vakcina
Foto: Profimedia

Važno je znati da iako su imunske ćelije napravile spajk protein, one nemaju dovoljno informacije da naprave kopije celog virusa. Ali ovaj protein može da podstakne imuni sistem da pojača svoju odbranu tako da bude spremno ako korona virus uđe u organizam.

Kada ćelije tkiva i dentritične ćelije prepoznaju spajk protein i uljeze, ćelije šalju delove spajk proteina ka spoljašnjosti, da bi druge ćelije mogle da ga "vide". Dendritične ćelije takođe šalju signal upozorenja kako bi obavestile druge da spajk protein predstavlja pretnju. Ti signali zatim "pale" tj. aktiviraju reakciju imunog sistema.

Zahvaljujući ovom procesu, telo je sada u stanju pripravnosti i spremno je da nauči da se bori protiv uljeza – u ovom slučaju spajk proteina koji su napravljeni nakon ubrizgavanja vakcine protiv kovida-19.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd