fbpx
Skip to main content
Klub

MOŽEMO DA SE NADAMO MANIFESTACIJAMA NA OTVORENOM? Da li nas koncerti čekaju već početkom proleća?

Foto: Profimedia/ilustracija
Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja

Iako je situacija sa korona virusom i dalje vrlo nestabilna širom Evrope, mnoge zemlje se nadaju da će ubrzana vakcinacija krajem proleća omogućiti popuštanje najstrožijih mera i omogućiti vraćanje normalnom životu.

Privredni sektori koji čiji je rad ugrožen već skoro godinu dana sa velikim nestrpljenjem očekuju postepena otvaranja.

KAKO VAKCINA DELUJE NA NAŠE TELO? Dr Gligić objasnila i kako antitela "napadaju" virus pa najavila NOVI TALAS korone

KAKO VAKCINA DELUJE NA NAŠE TELO? Dr Gligić objasnila i kako antitela "napadaju" virus pa najavila NOVI TALAS korone

SITUACIJA PONOVO PRETEĆA: U prokupačkoj bolnici hospitalizovano 22 pacijenta, 18 na kiseoniku

SITUACIJA PONOVO PRETEĆA: U prokupačkoj bolnici hospitalizovano 22 pacijenta, 18 na kiseoniku

SVE ŠTO NISMO ZNALI O ANTITELIMA: Dr Gnjatović dala odgovor - da li duže traju prirodna ili ona nakon vakcine?

SVE ŠTO NISMO ZNALI O ANTITELIMA: Dr Gnjatović dala odgovor - da li duže traju prirodna ili ona nakon vakcine?

Najoptimističnija je Velika Britanija koja je objavila da planira povratak masovnih okupljanja, koncerata i festivala u punim kapacitetima od 21. juna.

Nakon što su Nemačka, Holandija, Švajcarska i Austrija najavile povratak masovnih događaja za predstojeće leto, Velika Britanija je najavila da će već sredinom maja dozvoliti događaje do 10.000 ljudi, dok će 21. juna u ovoj zemlji biti ukinuta sva ograničenja u vezi sa masovnim okupljanjima, noćnim klubovima, koncertima i festivalima, bez obaveze za držanjem fizičke distance.

Kako prenosi većina ostrvskih medija premijer Boris Džonson predstavio je plan ukidanja restrikcija koje će se sprovoditi kroz četiri faze u sledeća četiri meseca.

Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja, što je posebno važno za celu evropsku, pa tako i srpsku festivalsku scenu.

Zdravko Vulin iz EXIT organizacije kaže da su njihove želje i očekivanja da se do kraja proleća potpuno otvorimo, što znači da se dozvole masovna okupljanja, događaji na otvorenom i u zatvorenom u punim kapacitetima i bez obaveze držanja fizičke distance.

Egzit 2017 - Dance arena
Egzit 2017 - Dance arena
Foto: Srbija Danas

- Do te faze dolazi se postepenim popuštanjem mera u strogo definisanim kriterijumima, sa pravilima koja važe isto za sve. Ovakav, odgovoran pristup, omogućio bi početak rada i ranije, verujemo s prvim danima proleća - navodi Vulin.

Organizatori muzičkih i kulturnih dešavanja u Srbiji smatraju da nakon što se Srbija smestila među vodeće zemlje sveta kada je masovna vakcinacija u pitanju, više ne postoje nikakve prepreke da i Vlada Srbije donese sličan plan otvaranja po uzoru na Veliku Britaniju koji bi predvideo potpuno otvaranje zemlje pre kraja proleća ove godine.

Takođe, imajući u vidu da je manifestaciona privreda jedina delatnost koja je zabranjena već skoro godinu dana, neophodno je doneti usmerene pakete finansijske pomoći ovoj najugroženijoj privrednoj grani.

- Svi smo izgubili ovom pandemijom. Muzika je život. Izgubljene su milijarde dinara, mnoge kompanije su dovedene do ruba bankrota, za mnoge je upitna i budućnost, ugrožena im je egzistencija i uskraćeno pravo na rad. Pritom tu ima mnogo indirektne štete, najviše u sektorima turizma i ugostiteljstva na čije poslovanje festivali i koncerti direktno utiču - naglašava Vulin.

EXIT kao i mnogi drugi organizatori manifestacija deo su akcije "Inicijativa za život domaće muzičke scene", pokrenute od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd