fbpx
Skip to main content
Saradnja Srbije i Tunisa

ADLIGAT: Kultura kao most između kontinenata - saradnja Srbije i Tunisa

Foto: Adligat
Kultura kao most između Srbije i Tunisa

U Tunisu je dogovoreno formiranje srpskog kutka, kao i tuniskog kutka u beogradskom Muzeju knjige i putovanja, potpisivanje više protokola o saradnji, kao i mnogobrojne aktivnosti na povezivanju umetnika i radnika iz institucija kulture dve države posredstvom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Formiran je klub prijatelja ovog udruženja u koji su se učlanili značajni tuniski pisci, umetnici i direktori tuniskih institucija.

SMRTNOST IZMEĐU 60 i 70 ODSTO! Slučaj "zacementirana pluća" zabrinuo Srbiju - Šta je to i kako se leči?

SMRTNOST IZMEĐU 60 i 70 ODSTO! Slučaj "zacementirana pluća" zabrinuo Srbiju - Šta je to i kako se leči?

OVAJ LEK UZIMA MILOMIR MARIĆ: Kineska tableta mora da se uzme u prvih pet dana od zaraze, za ovu kategoriju ZABRANJEN

OVAJ LEK UZIMA MILOMIR MARIĆ: Kineska tableta mora da se uzme u prvih pet dana od zaraze, za ovu kategoriju ZABRANJEN

KORONA UZIMA MAHA - OD PONEDELJKA NOVA MERA: Uvodi se ZABRANA organizovanja veselja u SVIM OBJEKTIMA

KORONA UZIMA MAHA - OD PONEDELJKA NOVA MERA: Uvodi se ZABRANA organizovanja veselja u SVIM OBJEKTIMA

Niz dogovora krunisan je sastankom održanim u ambasadi Srbije u Tunisu na poziv otpravnika poslova gospodina Božidara Jovanovića, na koji je bilo pozvano desetak umetnika i predstavnika tuniskih institucija. Tom prilikom je dogovoreno potpisivanje protokola o saradnji sa Kućom Benani, najznačajnijom tuniskom privatnom institucijom za sakupljanje knjiga i dokumenata, uspostavljena je saradnja sa lokalnim književnim klubovima, razgovarano je o mogućnostima povezivanja i gostovanja filmskih projekata, a događaju je prisustvovalo više značajnih pisaca, profesora i novinara, među kojima se svojim idejama naročito istakla novinarka BBS-ija Elizija Volkman.

Tunis i Srbija
Tunis i Srbija
Foto: Adligat

- Tradicionalno prijateljstvo, iskreno interesovanje Tunišana za srpsku kulturu, ali i Srba za tunisku, odličan je temelj za bogatu saradnju. Odlučili smo da, zajedno, okrenemo novu stranu u istoriji odnosa naših naroda, barem u kulturi, i tome se iskreno radujem. A naravno, bilo kakva veza sa Tunisom, za Srbe znači i podsećanje na boravak 52.000 naših vojnika i civila u ovom delu Afrike tokom Prvog svetskog rata - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Predstavnici Adligata su položili cveće na srpska vojnička groblja u Bizerti, i o njima uradili foto-arhivu za fond Muzeja knjige i putovanja u kojem se nalazi značajna arhivska i knjižna građa o boravku srpske vojske u Bizerti, kao i skoro ceo komplet lista "Napred" koji su Srbi izdavali u Tunisu tokom 1916-1918 godine. Organizovan je i sastanak sa tuniškim istoričarima koji su se bavili ovom temom i sami sakupili značajnu arhivsku građu, koju su takođe ustupili na korišćenje Adligatu.

Groblje
Groblje
Foto: Adligat

Seif Belkadi, naslednik jednog od najznačajnijih tuniskih izdavača Heida Belkadija, poklonio je za Adligat štamparski otisak iz štamparije svog oca za tunisku zbirku Muzeja knjige i putovanja.

Prijateljstvo Srbije i Tunisa
Foto: Adligat

U Tunisu je Adligat upravo dobio i novog počasnog člana – Muhameda Benanija, vlasnika i osnivača jedne od najvećih privatnih biblioteka i arhiva u arapskom svetu, koga je više starih tuniskih porodica i intelektualaca zavetovalo da čuva njihove arhive i dragocene knjige. Benanijeva specijalnost je građa o Tunisu, a u okviru svoje pasije sačuvao je i dragocene podatke o srpskoj vojsci u Africi tokom Prvog svetskog rata. Dogovoreno je da Benani u okviru svoje institucije napravi srpski kutak uz podršku Adligata, dok će on ujedno pomoći formiranje tuniske zbirke u Adligatu.

- Benani je nedavno bio važna vest na sajtu BBS-ija, i veoma je poznat, kako u Tunisu, tako i širom arapskog sveta. Snimili smo njegovu ispovest za audio arhivu Adligata, fotografisali stare materijale koje smo u njegovoj zbirci pronašli vezane za Srbiju i divili se originalnim dokumentima iz izuzetno značajne arhive od 6.000 dokumenta sa kraja XVIII i početka XIX o trgovini i pirateriji između Malte, Engleske, Francuske i Tunisa. Naročito je zanimljivo bilo pregledati britansku pošiljku pisama koju su pirati oteli pre 230 godina i istovarili u Tunisu. Pojedina pisma su čekala na nas, da ih mi, tek sada, otvorimo - kaže Viktor Lazić i dodaje da su mnogobrojne aktivnosti koje je Adligat sproveo prethodnih nedelja u gradu Tunisu sa njihovim uvaženim profesorima, fotografima, izdavačima, novinarima značajno probudili interesovanje u kulturnim krugovima Tunisa za saradnju sa Srbijom, te da je više značajnih Tunišana najavilo skoru posetu Beogradu.

- Napravili smo most između Srbije i Tunisa zahvaljujući Adligatu, i sada nameravamo da taj most što češće prelazimo, u slavu knjige, kulture, umetnosti, svenarodnog i pojedinačnog prijateljstva - kaže Benani.

Sa direktorkom Narodne biblioteke Tunisa Rađom Ben Slamom, dogovoreno je unapređenje zbirke knjiga o Tunisu u Muzeju knjige i putovanja, a direktorka je nekoliko knjiga sa posvetama za ovaj fond odmah poklonila.

Direktorka Narodne biblioteke Tunisa
Direktorka Narodne biblioteke Tunisa
Foto: Adligat

Poznati tuniški pisac starije generacije Abdelaziz Kasem, takođe je izrazio želju da podrži projekte Adligata, na inicijativu njegovog starog prijatelja, profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Kasem je bio blizak saradnik prvog tuniskog predsednika Burgibe, bio je direktor Narodne biblioteke i Nacionalne televizije Tunisa i spada u najznačajnije književnike ove države, čija je dela na srpski prevodio upravo Tanasković. Kasem je prijateljevao i sa Vaskom Popom i dogovoreno je da o tom prijateljstvu napiše jedan esej koji će uskoro biti objavljen u Srbiji.

Poznati pisac
Foto: Adligat

Sa poznatim producentima tuniške nezavisne produkcije, nagrađivanim za svoj rad širom sveta, bračnim parom Anis Lasudom i Čemom Ben Čabane, dogovorena je saradnja i njihovo učešće na filmskim festivalima u Srbiji.

Bračni par
Foto: Adligat

Uz svesrdnu pomoć novih članova i prijatelja Adligata u Tunisu, nabavljena je značajna količina knjiga i predmeta za zbirku Tunisa u Muzeju knjige i putovanja, a u Beograd je stigla i specijalna zbirka ukrašenih Kurana koji će biti posebno izloženi u okviru stalne postavke beogradskog muzeja.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd