fbpx
Skip to main content
predrag-kon

KON NAJAVIO UVOĐENJE JEDNE OD NAJSTROŽIH MERA "Ovo bi sigurno sprečilo masovno zaražavanje"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
- Verujem da će se kovid propusnice postepeno uvoditi - rekao je Kon

Doktor Predrag Kon kaže da medicinski deo Kriznog štaba zastupa stav da treba uvesti restriktivnije mere i smanjiti kontakte, što bi podrazumevalo skraćivanje radnog vremena, kao to i da deset dana bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno.

ŠOK U LESKOVCU: Žena kupila hleb i krenula da ga seče, a unutra je zateklo OVO! (FOTO)

ŠOK U LESKOVCU: Žena kupila hleb i krenula da ga seče, a unutra je zateklo OVO! (FOTO)

Posete iz celog sveta: Program za slepe i slabovide u Adligatu (FOTO)

Posete iz celog sveta: Program za slepe i slabovide u Adligatu (FOTO)

OVO ĆE BITI NAJTOPLIJI DAN OVE NEDELJE! Meteorolog otkrio do kada će potrajati PROLEĆNA temperatura u Srbiji

OVO ĆE BITI NAJTOPLIJI DAN OVE NEDELJE! Meteorolog otkrio do kada će potrajati PROLEĆNA temperatura u Srbiji

- Istovremeno smo tražili da se maksimizira kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati. Tražili smo i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi - sve što bi sprečilo masovno zaražavanje koje nam se dešava - kaže Kon za RTS.

Ističe da bi se sa takvim merama rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do predaha jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

- Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako - kaže doktor Kon.

Kaže i da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako kaže, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.

- Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima - ističe Kon.

Doktor Kon napominje da dolazi zima, koja je, inače, pogodna za respiratorne viruse, kao i sezona slava, što je, takođe, prilično nepovoljno.

Ističe da se prestalo sa poštovanjem mera i da se prošle godine u ovo doba shvatalo da nije vreme za slavlja, ali da trenutno ne izgleda da će ponovo biti tako.

- Ne možemo bez ozbiljnih razmišljanjima o kontaktima i ozbiljnog poštovanja mera da očekujemo da će ovo da se zaustavi - upozorava doktor Kon.

Kaže da je broj umrlih svakako daleko veći od onog koji se registruje, što je posledica različitih načina praćenja.

- Jedno je ono što se registruje u toku samog događaja, a drugo su naknadne statističke analize na osnovu viška smrtnosti. Ne može da se menja metod i da se podaci iz drugog ubacuju u prvi, a i korsite se podaci koji su dostupni i u skladu sa zakonom. Ipak, da neko ne misli da se razlikujemo - umiranje je i kod nas na nivou sličnom kao i u mnogim drugim delovima sveta - naglašava Kon.

Kaže da virus traži prostor među osetljivima i da ih nalazi među onima koji imaju najviše kontakata - nevakcinisani starosti između 30 i 55 godina.

- Najmanje su vakcinisani oni ispod 30 godina i oni će tek najmasovnije da se zaražavaju jer virus stalno traži prostor. Posebno to važi i za mlade od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan - kaže doktor Kon.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd