fbpx
Skip to main content
trudnice

CRNA UPOZORENJA GINEKOLOGA - KORONA UZIMA MAHA "Šanse da trudnice prežive bez vakcine samo 30 odsto"

Foto: SD/Profimedia
Ukoliko žena dobije koronavirus tokom trudnoće, komplikacije koje mogu nastati su mnogo veće i češće nego kod ostalih ljudi.

Virus dodatno pogoršava drugo stanje jer su žene podložne da razviju emboliju, trombozu, dijabetes, što može dovesti do smrti.

PORAŽAVAJUĆE - DRAMATIČAN PAD TRANSPLANTACIJA ORGANA U SRBIJI: Lista za čekanje podugačka, a ovo je najveći problem

PORAŽAVAJUĆE - DRAMATIČAN PAD TRANSPLANTACIJA ORGANA U SRBIJI: Lista za čekanje podugačka, a ovo je najveći problem

PRETRAŽILI ŠUMU, OD NASUFA SELMANOVIĆA NI TRAGA NI GLASA! Četvrti dan potrage za nastavnikom fizike iz Tutina

PRETRAŽILI ŠUMU, OD NASUFA SELMANOVIĆA NI TRAGA NI GLASA! Četvrti dan potrage za nastavnikom fizike iz Tutina

VIDLJIVOST SMANJENA, KOLOVOZI MOKRI: Ne očekuju nas najpovoljniji uslovi za vožnju, u ovom delu Srbije ima i magle

VIDLJIVOST SMANJENA, KOLOVOZI MOKRI: Ne očekuju nas najpovoljniji uslovi za vožnju, u ovom delu Srbije ima i magle

Nevakcinisane trudnice imaju samo 30 odsto šanse da prežive ako se ne vakcinišu, upozoravaju ginekolozi!

Posebno zabrinjava činjenica što se u odmakloj trudnoći kod nevakcinisanih žena rizik od smrti povećava za čak 70 odsto. Dnevno se na bolničko lečenje prime dve do tri žene u teškom stanju i čiji je ishod lečenja neizvestan. Zato lekari apeluju na trudnice da se obavezno vakcinišu i zaštite sebe i novorođenče.

Česte komplikacije

Od početka epidemije u Srbiji umrlo je devet trudnica i porodilja koje nisu bile vakcinisane, a kako kažu lekari, ovo je samo početak! Ginekolog dr Snežana Rakić objasnila je zbog čega one teže podnose kovid-19.

Veliki rizik

Ukoliko žena dobije koronavirus tokom trudnoće, komplikacije koje mogu nastati su mnogo veće i češće nego kod ostalih ljudi.

Dr Snežana Rakić

- Ukoliko žena dobije koronavirus tokom trudnoće, komplikacije koje mogu nastati su mnogo veće i češće nego kod ostalih ljudi. I pre epidemije koronavirusa drugi najčešći uzrok smrti trudnica bile su embolije. Dakle, trudnice su oduvek bile sklonije da razviju emboliju, trombozu, dijabetes, a problem su im često pravile i respiratorne tegobe. Kada na sve to dodate virus koji još više pogoršava stanje, ne čudi što dolazi do smrtnih ishoda. Virus potpomaže razvijanju ovih oboljenja - napominje ona i dodaje:

- Ukoliko virus dobiju u podmakloj trudnoći, još je gore. Kako trudnoća odmiče, materica je sve veća, a samim tim stvara veći pritisak na dijafragmu, a zatim i na pluća. Nije retko da i bez korone trudnice teško dišu. Takođe, isti slučaj je i sa krvnim sudovima, koji se u karlici sve više šire kako se približava porođaj. Zbog toga su i tromboze češće u kasnijoj trudnoći. A zamislite kada na sve to dodate i koronavirus.

Zaražene mame mogu da doje bebe

Jelena Vasojević iz savetovališta "Halo beba" Gradskog zavoda za javno zdravlje objasnila je da mame zaražene koronavirusom mogu da doje svoje bebe, jer su svetski naučnici dokazali da majčino mleko ne može biti zaraženo.

trudnica
Foto: Profimedia

- U samom startu smo dobili zeleno svetlo da i mame koje su zaražene mogu da doje svoju decu, ali to zavisi i od toga kako se mama oseća. Ukoliko je dobro i ima blagu kliničku sliku, uz poštovanje svih higijenskih mera može da doji svoju bebu, a čak će dobrobit za bebu biti ta što je majčino mleko puno antitela, tako da samim tim imunizuje svoje dete - kaže Vasojević.

Jedini način da se trudnice zaštite jeste vakcina, ali je potrebno i poštovanje svih mera opreza i sklanjanje od gužve i masovnih okupljanja.

- Jako je važno da trudnice ovaj virus shvate ozbiljno i da se maksimalno čuvaju. I naravno, vakcina. Treba da se vakcinišu posle 12. nedelje trudnoće - kaže dr Rakić.

Ne verujte antivakserima

Ginekolog u GAK "Narodni front" dr Radomir Aničić kaže da je u poslednjem talasu korone povećan broj trudnica koja obolevaju i da je njihovo kovid odeljenje u bolnici poslednjih dana prepuno.

Nevakcinisane

Ono što je zajedničko svim obolelim trudnicama u GAK "Narodni front" jeste da većina nije vakcinisana.

Dr Radomir Aničić

- Sva sreća, nemamo ekstremno teške slučajeve, ali imamo trudnice koje imaju klasičnu kliničku sliku kovida-19 sa upalom pluća. Što se tiče simptoma, oni su isti kao i kod svih obolelih, s tim što su povraćanje i dijareja izraženiji. Ono što je zajedničko svim obolelim trudnicama jeste da većina nije vakcinisana. Neke se nisu vakcinisale jer nisu dobro informisane, neke iz straha, a neke ne žele da se vakcinišu u poodmakloj trudnoći. Mi apelujemo, pogotovo na žene koje planiraju trudnoću, da ukoliko je to za njih lakše i psihički prihvatljivije vakcinaciju obave pre trudnoće. Savetujte se sa lekarima i pokušajte da filtrirate informacije koje nisu proverene i koje se nalaze na internetu - kaže on i dodaje:

- Sa trudnicama na kovid odeljenjima treba biti dodatno oprezan i tehnički deo je drugačiji i zahtevniji. Ali što se tiče oporavka, sve ide istim tokom. Samo je pitanje kako će porodilja koja je pozitivna na kovid-19 proći kroz sve to.

Trudnica
Foto: Profimedia

 

Aničić: Zahvaljujući vakcini bebe se rađaju sa antitelima

Ginekolog u GAK "Narodni front" dr Radomir Aničić kaže da se trudnice plaše kako će vakcina uticati na bebu.

- Najveći strah zbog kojeg se trudnice ne vakcinišu jeste što se plaše na koji će način vakcina uticati na plod. S druge strane, istraživanja su pokazala da su se zahvaljujući vakcini neke bebe rađale sa antitelima - kaže on.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd