fbpx
Skip to main content
vakcinacija

MNOGO JE PITANJA, A PREMALO ODGOVORA: Detaljno objašnjenje - kome i kada je potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test potreban

Foto: Profimedia
Poznato je da nam je, ukoliko smo nevakcinisani, neophodan pi-si-ar test za prelazak granice, ali isti test treba nam često i kada ne putujemo.

Neke zemlje uvele su obavezne vakcine protiv kovida za određene grupe stanovništva. Kod nas se spekulisalo da bi vakcinacija trebalo da bude obavezna za nastavno i medicinsko osoblje, ali odluka nikada nije doneta. Kada su masovni javni skupovi počeli da se održvajau za neke je bila neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan test na koronu, a za neke samo maska. Od pacijenata koji treba da leže u bolnici očekuje se potvrda, ali oni nemaju pravo da je traže od lekara. Ko odlučuje o tome kada je potrebna potvrda, a kada ne i na osnovu čega?

OVO JE DEVET POSLEDICA KOJE SE JAVLJAJU NAKON IZLEČENJA OD KORONE: Kardiolog VMC Karaburma otkriva simptome

OVO JE DEVET POSLEDICA KOJE SE JAVLJAJU NAKON IZLEČENJA OD KORONE: Kardiolog VMC Karaburma otkriva simptome

NAD OVIM JEZEROM U SRBIJI SE NADVILA ZLA KOB: Meštani veruju da će prokletstvo prestati kad se ovo desi

NAD OVIM JEZEROM U SRBIJI SE NADVILA ZLA KOB: Meštani veruju da će prokletstvo prestati kad se ovo desi

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NOVI LEK KOJI STIŽE U SRBIJU: Nazivaju ga "magični metak", ali evo zašto se ne treba radovati prerano

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NOVI LEK KOJI STIŽE U SRBIJU: Nazivaju ga "magični metak", ali evo zašto se ne treba radovati prerano

Poznato je da nam je, ukoliko smo nevakcinisani, neophodan pi-si-ar test za prelazak granice, ali isti test treba nam često i kada ne putujemo. U bolnice se ne može ući tek tako, pacijenti koji dolaze na bolničko lečenje moraju da budu testirani. Pi-si-ar test je u ovom slučaju besplatan.

- Institut Batut je doneo preporuke da se pi-si-ar test radi za pacijente kojima je neophodna hospitalizacija i to za različite hirurške procedure, interventu kardilogiju i endokrinologiju, dok za dnevnu bilnicu pi-si-ar testiranje nije neophodno - kaže dr Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko". 

Pi-si-ar test neophodan je i za osobe koje ulaze u domove za stara lica ili ustanove sa kolektivnim smeštajem, kao i za medicinske radnike koji se iz kovid sistema vraćaju u standardni zdravstveni sistem.

Isto pravilo važi za medicinare u pojedinim bolnicama koji su putovali u inostranstvo. Ali test za njih nije besplatan i moraju da ga dostave prilikom dolaska na posao.

Većina organizatora kulturnih, muzičkih i drugih manifestacija zahteva pri ulasku od posetilaca potvrdu o vakcinaciji ili pi-si-ar test ne stariji od 48 časova. Onima koji nemaju ništa od navedenog, omogućuje se da na licu mesta urade besplatan antigenski test.

Sa druge strane, mnogi festivali održani su bez ikakvih uslova, pa su svi posetioci mogli da uđu i bez testova.

- Po zakonu ili Ustavu vi nemate prava da zahtevate, ali ako organizator manifestacije zahteva potvrdu o vakcinaciji, pi-si-ar ili antigenskom testu, onda je to drugo - kaže doktorka Snežana Jovanović. 

Testiranje
Foto: Profimedia/ilustracija

Stomatološke ordinacije u Srbiji su na samom početku epidemije dobile preporuku od Stomatološke komore Srbije i primale su samo hitne slučajeve. Sada pravila nisu tako strogo definisana, a građani češće posećuju ordinacije gde im nije potreban pi-si-ar test.

- Svaki pacijent prolazi kroz postupak anamneze, gde dobijamo dosta podataka o mogućem prisustvu kovida. Samo pacijenti koji se primaju na na lečenje na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju donose potvrdu o negativnom pi-si-ar testu - kaže profesor Saša Janković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu. 

Pacijent mora oprati i dezinfikovati ruke pri ulasku u ordinaciju i popuniti upitnik Stomatološke komora Srbije u kome se do detalja traže podaci u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem.

- Mi smo uspeli da uvezemo dva aparata, to su dentalni aspiratori koji rade na principu haube i koji usisavaju sve čestice koje se vide i ne vide i to je zaštita i za nas i pacijente - kaže Sanja Marković, specijalista stomatološke protektike u privatnoj ordinaciji.

Zaštitnih mera pridržavaju se i stomatolozi. Njih niko ne obavezuje da pacijentima pokazuju pi-si-ar test na uvid.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd