fbpx
Skip to main content
Kovid pasoš

DETALJNO O ZELENOM SERTIFIKATU: Čemu služi, kako se izdaje, da li se plaća i da li s njim možete i u Grčku na more

Foto: Profimedia
Glavna namena digitalnog sertifikata jeste da omogući lakše putovanje u druge zemlje u vreme pandemije korona virusa, bez obzira na to da li je reč o državama Evropske unije ili ne.

Dugo najavljivani Digitalni zeleni sertifikat (DZS), odnosno svojevrsni domaći kovid pasoš, već je u upotrebi. Srbija je među prvim zemljama u svetu koje svojim građanima pružaju mogućnost posedovanja ovog dokumenta.

VESELJE ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE! Orilo se kolce u Ljigu: Maturanti opleli sitno po užičkom - svi igraju kao jedan

VESELJE ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE! Orilo se kolce u Ljigu: Maturanti opleli sitno po užičkom - svi igraju kao jedan

"GDE STE MAJKE, EVO SNAJKE" Devojke iz Beograda hrle u ovo selo u Srbiji da se udaju - ima što nijedno drugo (VIDEO)

"GDE STE MAJKE, EVO SNAJKE" Devojke iz Beograda hrle u ovo selo u Srbiji da se udaju - ima što nijedno drugo (VIDEO)

JOŠ JEDAN GRAD UKINUO VANREDNU SITUACIJU: Korona polako posustaje, smanjen broj novoobolelih

JOŠ JEDAN GRAD UKINUO VANREDNU SITUACIJU: Korona polako posustaje, smanjen broj novoobolelih

Glavna namena digitalnog sertifikata jeste da omogući lakše putovanje u druge zemlje u vreme pandemije korona virusa, bez obzira na to da li je reč o državama Evropske unije ili ne. Koliko je koristan najbolje su se već uverili mnogobrojni srpski turisti koji su u predsezoni krenuli u Grčku i bez problema stigli do omiljenih destinacija.

Šta je digitalni zeleni sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat je dokument koji sadrži sve relevantne, odnosno lične podatke o korisniku, kao što su ime, prezime, matični broj građana, pol, broj pasoša. Pored ovih podataka, sertifikat sadrži i podatke o vakcinaciji, broju doza koje je korisnik primio, kao i datum primanja prve i druge doze. Ovde se takođe navodi i podatak da li je korisnik radio i koji serološki test, kao i da li je preležao korona virus.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate sledećih testova:

  • PCR test
  • Antigenski test
  • Serološki test

Čemu digitalni zeleni sertifikat služi?

Svojevrsni kovid pasoš sa svim podacima predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Pasoš
Pasoš.
Foto: Profimedia

Sa ovom potvrdom osoba će moći da prelazi granice bez podvrgavanja restriktivnim merama koje su dosad bile na snazi, poput obaveznog testiranja ili samoizolacije.

Gde možemo sa njim?

Iako EU još razmatra kako će se postaviti prema državama izvan Unije, odnosno takozvanim "trećim zemljama" kada je reč o putovanjima, neke već prihvataju naš sertifikat poput Mađarske, Grčke, Turske, Slovenije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrdi direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

- Očekujemo da će i Evropska komisija početkom juna da zauzme zvaničan stav. Do tada naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, jer sadrže one podatke koje sve zemlje uglavnom traže bilo o vakcinaciji ili urađenom PCR testu. Najbolje je da se građani vakcinišu, jer taj podatak je dugotrajan, za razliku od testova čije je važenje uglavnom ograničeno na 72 sata - istakao je Jovanović.

grčko-bugarska granica
Foto: Profimedia

Da li će srpski kovid pašoši važiti u zemljama EU, te i za vakcinisane kineskom i ruskom vakcinom, odlučivaće svaka članica EU pojedinačno. Za sada će na teritoriju kompletne EU moći nesmetano da uđu vakcinisani “Fajzerom" i "Astra-Zenekom".

Prema najnovijim informacijama iz eUprave, skoro 90.000 građana do sada je preuzelo svoj Digitalni zeleni sertifikat.

Kako se vadi?

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta biće vam poslat sertifikat na imejl koji ste naveli.

Bitno je napomenuti da na portalu eUprave trenutno nije moguće izvaditi ovaj sertifikat za nekog člana porodice, već svaki registrovan korisnik isključivo to može učiniti samo za sebe. Kako se navodi na portalu eUprave, ukoliko neko od članova porodice želi da dobije Digitalni zeleni sertifikat, neophodno je da se samostalno registruje i pokrene uslugu.

Koliko košta?

Digitalni zeleni sertifikat u našoj zemlji je potpuno besplatan. Po dobijanju na mejl, ovaj sertifikat moguće je odštampati, i obavezno imati sa sobom pri putovanju, a postoji i olakšavajuća opcija gde je moguće ovaj dokumenat sačuvati na telefonu i imati ga u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je puštanjem u rad nove elektronske usluge na portalu eUprave i stranim državljanima omogućeno da se registruju i na taj način dobiju zeleni digitalni sertifikat o izvršenoj vakcinaciji.

Šta znače boje?

Očitavanjem QR koda dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine “Astra-Zeneka”; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za vakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

vakcinacija
vakcinacija
Foto: Reuters

Slovenija i Srbija su se dogovorile o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji, tako da će građani dve zemlje moći slobodno da putuju u obe zemlje.

Za Srbe kartice i džaba putarina

Grčke vlasti su nastavile sa ublažavanjem protivepidemioloških mera. Od 24. maja u taksi vozilima, kao i iznajmljenim rentakar automobilima, dozvoljeno je po troje putnika, a ne dvoje kako je do sada bio slučaj. Ova ograničenja se, međutim, ne odnose na privatna vozila turista.

Prema najavama iz Grčke, ako se nastavi trend smanjenja broja novozaraženih, početkom juna bi mogla da bude dozvoljena i muzika u kafićima, restoranima, ali i barovima po plažama. Baš kao što se priča i o produžetku rada ugostiteljskih objekata koji trenutno moraju da zatvaraju u 0.15 časova.

Uskoro muzika u grčkim kafićima?

Vlada Severne Makedonije potvrdila je da će svim srpskim turistima koji od 15. juna do 15. avgusta budu prolazili kroz tu zemlju biti besplatna putarina na auto-putevima.

Kako su obelodanili, obezbeđeno je oko 200.000 elektronskih karata za putarinu, koje će biti podeljene srpskim turistima u znak zahvalnosti za pomoć koju je Srbija pružila tokom vakcinacije protiv korona virusa.

Grčka
Foto: Profimedia

Kartice, vredne oko 2,8 miliona evra, biće deljene na graničnom prelazu Tabanovce, između Srbije i Severne Makedonije.

"Samo sam pokazao mobilni i ekspresno prošao granicu”

Nije tajna da 90 odsto naših turista koji idu na letovanje u Grčku putuju upravo preko Severne Makedonije.

Da "kovid pasoš" funkcioniše već su se uverili naši turisti koji su krenuli put Grčke.

- Prošlog vikenda sam posle godinu dana otputovao u Grčku da obiđem nekretninu koju imam tamo. Vakcinisao sam se "Fajzerovom" vakcinom u Beogradu i vrlo brzo izvadio i zeleni sertifikat. Mislio sam da će biti problema na granici, međutim prošao sam za čas. Drugi koji nisu bili vakcinisani su čekali, a mi sa digitalnim sertifikatom smo samo pokazali na mobilnom telefonu potvrdu i odmah su nas pustili bez problema - ispričao je Beograđanin N. M.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd