fbpx
Skip to main content
Korona virus

SITUACIJA JE ALARMANTNA, GORE NEGO ŠTO MISLIMO! "Infektivna prepunjena, u kovid bolnici u Batajnici 71 pacijent intubiran"

Foto: Profimedia
Prema rečima direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u toj ustanovi je vakcinisano 65 odsto zdravstvenih radnika

Klinički centar Srbije od početka pandemije trpi poseban pritisak. Svi nekovid pacijenti iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu i na VMA. U toku 2019. za ovaj period godine bilo je oko 160.000 pregleda, a na današnji dan u ovoj kovid godini već 260.000 pregleda. U kovid bolnicama je najteže jer su bolnice KCS pune, kaže za RTS prof. dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije.

Najnoviji podaci o primeni buster doze u svetu: Na kom mestu je Srbija po broju vakcinisanih i kakva je situacija u Evropi

Najnoviji podaci o primeni buster doze u svetu: Na kom mestu je Srbija po broju vakcinisanih i kakva je situacija u Evropi

OD GLAVOBOLJE DO MOŽDANOG UDARA: Sve posledice uzimanja brufena za koje treba da znate

OD GLAVOBOLJE DO MOŽDANOG UDARA: Sve posledice uzimanja brufena za koje treba da znate

CEPIVO JE NAJVAŽNIJE ORUŽJE PROTIV KORONE, ALI NE SME BITI JEDINO: Imunolog otkriva zašto i vakcinisani ponekad završe u bolnici

CEPIVO JE NAJVAŽNIJE ORUŽJE PROTIV KORONE, ALI NE SME BITI JEDINO: Imunolog otkriva zašto i vakcinisani ponekad završe u bolnici

Prof. Ašanin ističe da je u kovid bolnici u Batajnici trenutno 815 bolesnika, od čega su 103 bolesnika u jedinicama intenzivne nege, 71 bolesnik je intubiran, a u danu za nama bilo je 80-tak prijema.

- Što se tiče Infektivne klinike, kao naše druge kovid bolnice, i tamo je situacija teška. Već danima bolnički kapaciteti u toj bolnici su prepunjeni-  naglašava direktor Kliničkog centra Srbije.

Prema njegovim rečima sa medicinskim osobljem KCS obezbeđuju rad jedne velike kovid bolnice kao što je Batajnica.

Dodaje da u toj bolnici ima 930 raspoloživih bolničkih kapaciteta od čega 250 kreveta u jedinici intenzivnog lečenja.

- U ovom momentu u toj bolnici ima više od 1.100 medicinskih radnika. Oko 450 lekara i preko 700 medicinskih sestara i tehničara. KCS, što se tiče lekara, obezbedio je 85 posto kadra i 70 posto medicinskih sestara, tehničara, rendgen tehničara, laboranata, a ostatak je iz drugih ustanova -  kaže prof. dr Milika Ašanin.

Ističe da situacija sa koronom dugo traje i da su se organizovali i uigrali i uspevaju da na dva fronta održe rad i u kovid i ne kovid delu.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

- Nama je najvažnije da se urgentna stanja zbrinjavaju, imamo i određene prioritete - pacijenti koji su u pogoršanju, hronična stanja koja više ne mogu da se odlažu su u prvom prioritetu. Uspeli smo, što se tiče ne kovid pacijenata, da u tri segmenta održimo rad naše ustanove: ambulantni rad, rad u dnevnim bolnicama i bolničko zbrinjavanje - poručuje direktor Kliničkog centra Srbije.

Naglašava da je to jako važno zato što su mnoge bolnice na teritoriji Beograda u međuvremenu postale kovid bolnice, tako da su uspešno prihvatili te pacijente.

- Od početka kovida do danas uradili smo oko 550.000 ambulantnih pregleda. To se naročito odrazilo na rad Urgentnog centra. U toku 2019. godine za ovaj period godine mi smo imali oko 160.000 pregleda, a mi smo na današnji dan u ovoj kovid godini imali već 260.000 pregleda -  naglašava Ašanin.

Dodaje da je u službi urgentne medicine jako dobro organizovano odeljenje izolacije. Na samom ulasku pacijenti bivaju trijažirani i oni koji imaju visoku sumnju da možda u pozadini svega postoji kovid infekcija primaju se na odeljenje izolacije i tu se radi kompletna dijagnostika.

Vakcinisano oko 65 odsto medicinskog osoblja

Svi oni koji se primaju na lečenje u Urgentni centar ili u neku od klinika testirani su brzim testovima.

Što se tiče broja vakcinisanog medicinskog osoblja dr Ašanin ističe da su postigli zadovoljavajući nivo imunizacije među zaposlenima - oko 65 posto.

 

- Među njima dosta i onih zaposlenih koji su preležali koronu, radimo na tome da svi budu vakcinisani. U ovom momentru "van stroja" imamo 114 radnika zbog korone -  poručuje direktor KCS.

Dodaje da će nova zgrada kliničkog centra imati 86.000 kvadrata, 500 bolesničkih kreveta od čega 200 u jedinici intenzivnog lečenja, 50 kreveta u dnevnoj bolnici, 30 operacionih sala, centar za razna snimanja rendgen kabineti, skeneri, magnetne rezonance.

- Ceo Urgentni centar prelazi u novu kulu kliničkog centra. U ovom momentu to su slični kapaciteti oko 300 kreveta. Radiće se tri garaže sa oko 2.000 parking mesta - zaključuje Ašanin.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd