fbpx
Skip to main content
korona virus

KORONA ĆE SMANJITI BROJ DECE NA PLANETI? Naučnici otkrili nov uticaj virusa na TESTISE I PLODNOST

Foto: Profimedia/ilustracija
Istraživači su otkrili markere upale nakon korone.

Uticaj korone na plodnost mušakraca je izgleda mnogo veća nego što se smatralo i sada stižu alarmantna upozorenja da će opaki virus nastaviti da uništava čovečanstvo i nakon pandemije jer izaziva sterilnost kod pripadnika jačeg pola.

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu insistiraju na hitnim istraživanjima dugoročnih posledica infekcije kovid 19 zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti spermatozoida, manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa.

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U NEMAČKU: Olakšice za srpske državljane stupile na snagu!

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U NEMAČKU: Olakšice za srpske državljane stupile na snagu!

PONOVO SE POKREĆE PRIČA O ČIPOVIMA I VAKCINAMA: Dr Šekler jednim pitanjem dao je sve odgovore

PONOVO SE POKREĆE PRIČA O ČIPOVIMA I VAKCINAMA: Dr Šekler jednim pitanjem dao je sve odgovore

SRPSKI STRUČNJACI DALI JASNE ODGOVORE: Razjašnjene sve nedoumice u vezi sa primanjem cepiva

SRPSKI STRUČNJACI DALI JASNE ODGOVORE: Razjašnjene sve nedoumice u vezi sa primanjem cepiva

- Smatramo da je potrebno hitno praćenje stanja muških pacijenata zaraženih virusom korona tokom oporavka - rekli su mikrobiolog Ju Tian i reproduktivni biolog Li-kuan Žou.

Istraživači sa nemačkog i iranskog univerziteta izveštavaju o direktnim dokazima o oštećenju testisa nakon infekcije koronom.

Oni su otkrili markere upale u uzorcima tkiva 84 pacijenta sa kovidom 19 od ukupno 189 uzoraka.

Timovi su testirali kvalitet sperme i tražili znake oksidativnog stresa kod pacijenata. Otkrili su da su upala i ćelijski stres dvostruko jači kod obolelih od kovida-19 od kontrolne grupe.

muškarac
Foto: Profimedia

Zabrinjavajuće je da su spermatozoidi zaraženih pacijenata tri puta sporiji, a takođe je i sam broj spermatozoida dramatično niži.

- Ovi efekti na ćelije sperme povezani su sa nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti - kazao je lider tima istraživača Behzad Hajizadeh Maleki.

- Iako su ovi efekti pokazali tendenciju da se vremenom poboljšaju, oni su ostali značajno povećani kod pacijenata sa koronom, a razmera ovih promena takođe je povezana sa težinom bolesti. Ukoliko ovaj problem bude eskalirao u narednom periodu to znači da će mnogi muškarci imati problema sa začećem i da će se samim tim rađati i manje dece - navodi. 

Urolog i seksolog prof. dr Aleksandar Milošević kazao je da je odavno poznato da virusi mogu negativno uticati na testise.

- Počevši od zauški, poznato je odavno da virusi definitvno mogu napraviti problem sa plodnošću kod muške populacije. I dalje se o koroni malo zna, ona prvenstveno napada pluća, ali iako je respiratorni virus oštećuje i druge organe i pitanje je šta posle radi u krvi. Taj efekat nećemo ni znati dok naša deca i mladi ne porastu i ne vidimo da li je kovid 19 ostavio posledice. Manja pokretljivost spermatozoida i porast sterilteta baš kod muškaraca je u porastu prethodnih 20 godina - kazao je dr Milošević.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd