fbpx
Skip to main content
korona virus

KORONA 2020. I 2021. GODINE: Da li nam preti prošlogodišnji scenario? Ova tri grada PONOVO su postala ŽARIŠTA

Foto: SD/ilustracija
Epidemiolozi traže poštovanje postojećih republičkih mera

Sa pogoršanjem epidemiološke situacije u zemlji, kada se broj dnevno zaraženih približava brojki od 3.000, izdvajaju se tri mesta u kojima je stanje upozoravajuće. Reč je o Novom Pazaru i Tutinu, u kojima je korona već eksplodirala prošlog leta kada je u danu umiralo i po deset osoba, ali i o Kragujevcu u kom zaraza bukti.

DNEVNIK ŽALBI SRPSKIH TURISTA: More je sjajno, ležaljke su skupe - a na plaži su nas ojadili Srbi!

DNEVNIK ŽALBI SRPSKIH TURISTA: More je sjajno, ležaljke su skupe - a na plaži su nas ojadili Srbi!

KAKAV JAPAN, SRBIJA ROBOTA ZA TRKU IMA: Ivanjičanka sama napravila Helgu, stižu nagrade sa svih strana (FOTO)

KAKAV JAPAN, SRBIJA ROBOTA ZA TRKU IMA: Ivanjičanka sama napravila Helgu, stižu nagrade sa svih strana (FOTO)

ČEKA SE I PO TRI SATA: Na ovim graničnim prelazima najgore, formirane kolone vozila

ČEKA SE I PO TRI SATA: Na ovim graničnim prelazima najgore, formirane kolone vozila

U danima za nama u Kragujevcu je broj zaraženih rastao. Dana 22. avgusta bilo je 70 zaraženih, 23. bilo je 14 zaraženih više - 84, narednog 24. bilo ih je 145, 25. avgusta još više - 164, da bi se od 26. avgusta beležio neznatan pad sa 149 zaraženih po danu, odnosno 142, koliko ih je bilo 27. Prema podacima za 28. avgust potvrđeno je 127 slučajeva zaraze, a prema podacima za 29. do 20 časova bilo je 88 zaraženih.

Poređenja radi, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, u Novom Pazaru i Tutinu broj zaraženih se povećavao u manje dramatičnim skokovima. Podaci su navedeni za period od 17. do 26. avgusta. U rasponu od devet dana, među kojima nema dnevnih informacija za period 20-22. avgust, broj zaraženih u Tutinu skočio je za 14, sa 464 na 478, koliko pokazuju zvanični podaci, dok je u Novom Pazaru za isti period broj zaraženih skočio za 121, sa 6.073 na 6.194.

Ipak, ono što brine jesu navodi državnog sekretara Đerleka da je u Novom Pazaru početkom jula bilo osam novozaraženih po danu, a u avgustu 888. U Tutinu je u julu bilo slično - sa sedmoro dnevno novoobolelih, a u avgustu sa njih 536.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić kaže da su tri faktora dovela do pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Pazaru i Tutinu, ali kako ističe, i celoj Srbiji.

Ne samo u Novom Pazaru i Tutinu, to je svud po Srbiji. Koji to grad ne beleži pogoršanje epidemiološke situacije? - pitao je navodeći tri faktora:

- Prvi je onaj koji ne možemo da kontrolišemo, pojava novog soja; drugi je nepoštovanje epidemioloških mera; treći je mešanje - išli smo da letujemo, dolazili su nam iz dijaspore, ostvaren je veći broj kontakata.

Za Telegraf.rs kaže i da su zabrinuti zbog malog procenta vakcinisanih, ali objašnjava da situacija nije onakva kakvom se čini. Ističe da je u Novom Pazaru vakcinisana 21.000 građana. Kaže i da je to procenat od oko 34 odsto vakcinisanih, kada se odbiju punoletni i dijaspora. Navodi i da je u Novom Pazaru jak antivakcinalni lobi, te da su prvobitne procene bile da će biti moguće vakcinisati tek 5.000 stanovnika.

Mi smo računali da ne možemo da damo više od 5.000 u ovom trenu, a smo dali više od 21.000. Relativno smo zadovoljni, napravili smo veliku propagandu. Radili smo sa školskim, studentskim parlamentima, pravili smo tribine, dovodili ljude iz SZO, istaknute imunologe, epidemiologe, infektologe... Mnogo je bilo pojavljivanja na televiziji. Sve je to učinilo da postignemo ovoliki uspeh. Ali, u odnosu na to šta treba da postignemo, to je neuspeh - kaže dalje navodeći da za svako seme treba dobro tlo.

A tamošnje tlo bilo je plodno za antivaksere. Zna i zašto. Kaže da je preventiva izostala.

- Zaboravljen je rad sa ljudima. Da im je na terenu svaki lekar objašnjavao o obavezi vakcinacije, sigurno da do ovoga ne bi došlo - kaže dodajući da vakcina protiv korona virusa nije obavezna, a da se i pre pet, šest godina u tom delu Srbije govorilo o slabom odzivu na zakonom propisane vakcine.

O načinu na koji bi se dosad nevakcinisani mogli motivisati da tu odluku promene kaže da ne zavisi sve i samo od Novog Pazara.

Ne možemo mi da donesemo odluku da se zdravstveni radnici moraju vakcinisati ni da se vakcinišu trgovački radnici. Nešto treba da se reguliše na nivou države - poručuje dodajući da su njihove moći na nivou preporuke: - Mi pokušavamo da vlasnike ugostiteljskih objekata zamolimo da smanje broj ljudi, da im kažemo kako da organizuju veselja. Ne želimo da zatvorimo sve, treba samo da naučimo da živimo sa virusom. Želimo da ih zamolimo da uvedu pravilo da u njihovim lokalima sede samo osobe koje su vakcinisane.

Kaže i da se najbolje uči na primeru. Te da treba krenuti upravo od zdravstvenih radnika. Smatra i da do masovne vakcinacije stanovništva postoji još nekoliko krugova istaknutih koji bi svojim primerom mogli uticati na druge.

Prvo mi beli mantili primerom pokažemo drugima, a kad to uradimo da tražimo od lokalnih samouprava da to odrade oni, pa od svih radnika svih ustanova, pa od stanovnika - sugeriše kojim bi to redom moglo ići, ujedno navodeći Zavod za javno zdravlje Novi Pazar kao zdravstvenu ustanovu u kojoj je 27 zaposlenih vakcinisano od 28 ukupno.

Taj jedan preostali je, kaže, nedavno preležao koronu i sada čeka da prođe dovoljno vremena kako bi se i sam vakcinisao.

Leto 2020. i leto 2021.

O tome da postoji bojazan da se ponove dramatični izveštaji sa jugozapada Srbije kakvi su bili letnjih meseci protekle godine , svedoči i cela Đerlekova izjava za medije, delom navedena na početku teksta.

- U Tutinu smo u julu imali sedmoro novoobolelih (dnevno), a u avgustu 536. U Novom Pazaru smo tokom jula imali osam novozaraženih, u avgustu 888. Ako smo prošle godine u junu, pre katastrofe, imali 389 novoobolelih dnevno, pitanje je šta nas čeka sad u septembru - rekao je 28. avgusta.

Od toga da se situacija ne ponovi strahuje i Spahić, ipak navodeći da ove godine ima razloga da veruje da će sreća biti na na strani pacijenata. Najpre ističe da 2020. nije postojala vakcina.

Beograd, korona virus
Foto: Profimedia

U junu mesecu prošle godine nismo imali vakcinu, ali ove godine je imamo - kaže dodajući da je porast broja zaraženih uprkos određenom procentu vakcinisanih stanovnika, sa druge strane, ipak znak za uzbunu: - Ako i pored vakcinacije imamo ovoliki broj zaraženih, ako znamo da je početak školske godine jedan faktor rizika, ako znamo kako smo se ponašali pre 14 i 28 dana, da smo mi još u inkubaciji, da smo zaboravili postojanje virusa, da su postojale one ogromne proslave, kontakti između ljudi... To nas čini zabrinutim.

Kaže i da se prate brojni parametri, te da su se dva nepovoljna poklopila - u junu prošle i avgustu ove godine.

Zabrinjava nas ukupan broj pozitivinih u odnosu na ukupan broj testiranih. Prošle godine u junu mesecu je bio 27,47 odsto, a ove godine u avgustu je 27,11 odsto - kazao je izražavajući nadu u bolji odgovor zdravstvenog sistema, uz ocenu da bi se veliki broj zaraženih mogao ponoviti, ali sa manjim brojem smrtnih ishoda: - Sve dalje će da zavisi od kliničke slike. Nadam se i boljoj spremnosti zdravstvenog sistema. Već smo imali sastanke sa predstavnicima zdravstva. Tražili smo da se spreme za jedan scenario, da povuku ljude sa godišnjih odmora, da ih stave u pripravnost.

Naveo je i da je prema podacima za 30. avgust u OB Novi Pazar bilo 110 hospitalizovanih, te da su to uglavnom pacijenti iz Novog Pazara i Tutina. Primećuje i blag skok prvih pregleda.

Prema prethodno objavljenim informacijama, u Tutinu je vakcinisano oko 11 odsto od ukupnog broja vakcinisanih, ukoliko se uzme da je u opštini oko 31.500 stanovnika. Prema nekim ocenama taj broj je značajno manji, zbog čega je moguće da je u opštini zapravo vakcinisana oko petina građana.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd