fbpx
Skip to main content
Blok 70

KAKVA JE SUDBINA ZGRADE NAKON DVA MESECA: Šta se dešava sa lokalima i njihovim vlasnicima nakon stravičnog požara u Bloku 70

Foto: Twitter/@smitrovski
Većina vlasnika voljna je da se izgoreli deo zgrade rekonstruiše.

Posle dva meseca od velikog požara na mestu kineskog tržnog centra još se vide tragovi i ostaci zgarišta. Veliki objekat, dobra lokacija ali velika ulaganja potrebna za renoviranje. Ima li mesta strahovanjima zakupaca lokala da će proći kao njihove kolege iz Depoa i kakva je sudbina ove zgrade.

PUNE RUKE POSLA ZA HITNU POMOĆ: Trojica mladića stravično povređena na Starom obrenovačkom putu

PUNE RUKE POSLA ZA HITNU POMOĆ: Trojica mladića stravično povređena na Starom obrenovačkom putu

Kako korona korak po korak oduzima život trudnicama: Naši stručnjaci objašnjavaju koji simptomi ukazuju da je bolest uzela maha

Kako korona korak po korak oduzima život trudnicama: Naši stručnjaci objašnjavaju koji simptomi ukazuju da je bolest uzela maha

"SRAM DA GA BUDE!" Takmičar SLAGALICE RAZBESNEO tviteraše, žestoko ga osudili zbog ovog poteza u kvizu

"SRAM DA GA BUDE!" Takmičar SLAGALICE RAZBESNEO tviteraše, žestoko ga osudili zbog ovog poteza u kvizu

Kineski tržni centar nalazi se na državnoj parceli, ali svi lokali su u vlasništvu privatnih firmi i pojedinaca, stoji u Katastru. Većina vlasnika voljna je da se izgoreli deo zgrade rekonstruiše.

- Vlasnici lokala su se složili da krenemo u čišćenje svi zajedno, sada trenutno to radimo, čistimo i rasklanjamo, a posle ide sanacija. Zahtevali smo privremene kontejnere da jedan deo ljudi koji su izgubili lokale da mogu da rade. To što smo predali opštini, još uvek nemamo odgovor - kaže Šen Hong, predsednik Udruženja vlasnika lokala.

Ni RTS nije dobio odgovor od opštine. Trgovci i vlasnici nisu za to da se zida novi objekat i kažu da svoje lokale ne bi prodavali. Nisu sasvim sigurni šta će biti sa tržnim centrom, ali smatraju da ovo nije isto kao kad je 2014. izgoreo Depo, jer su ovde lokali u vlasništvu trgovaca.

- Mesto za ulaganje je sada interesantno i sigurno, a vlasnici koji su imali tu lokale sigurno će moći da naplate, sebi nove lokale ako su imali redovnu građevinsku dozvolu, ako naravno bude drugi objekat, zavisi kako im se isplati - smatra Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Požar Blok 70
Foto: RTS/Printscreen

Komisija za procenu štete na teren je izlazila nekoliko puta, ali vlasnici lokala još nisu dobili nikakva rešenja. Trenutno je za njih, pošto se bliži zima, najvažnije da se sanira krov, jer je potpuno uništen. Nekoliko izvođača radova već su našli i spremni su da, koliko mogu, finansiraju rekonstrukciju.

- Jako, jako teško mi možemo to sami da isfinansiramo, ovde vlasnici lokala i kiriju koju su imali su potrošili, a ono što su štedeli nema više - dodaje Šen Hong.

Rodić napominje da će neki od njih od osiguranja naplatiti štetu, nekima isto država može da pomogne, a oni da doplate nešto.

- Ipak, oni kojima je šteta velika i kojima se ne isplati sigurno će naći kupca i prodati lokale za lepe pare - kaže Rodić.

Skoro polovina od nešto više od 400 lokala ne radi. Šteta se meri u milionima evra, tvrdi predsednik Udruženja vlasnika lokala u tržnom centru. Ovde je za život zarađivalo nekoliko hiljada porodica, što vlasnika lokala, što radnika, a i trgovci u drugim gradovima Srbije koji su svoje prodavnice odavde snabdevali robom.

Nadaju se vlasnici lokala da će im država pomoći, jer sami ne mogu, a za nekoliko dana otvoriće i zajednički žiro-račun na koji će svako moći da uplati novac za pomoć.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd