fbpx
Skip to main content
Vožnja u papučama

VELIKA ZABLUDA O VOŽNJI U PAPUČAMA I ŠTIKLAMA: Evo da li je zabranjeno i kolika je KAZNA u Srbiji?

Foto: SrbijaDanas/Profimedia
Veliki broj ljudi misli da je vožnja u cipelama sa štiklom i papučama zabranjena, ali da li je to zaista tako? Evo šta naš zakon kaže o tome.

U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) ne postoje odredbe koje govore o tome u kakvoj obući bi trebalo sesti za volan. Dakle, mišljenje da je zabranjeno voziti u papučama, japankama i cipelama sa štiklom je zabluda.

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD DOLJEVCA: Povređeno više osoba, među njima i dete

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD DOLJEVCA: Povređeno više osoba, među njima i dete

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD ČAČKA! Automobil prešao u suprotnu traku, pa se zakucao u kamion - ima povređenih!

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD ČAČKA! Automobil prešao u suprotnu traku, pa se zakucao u kamion - ima povređenih!

5 stvari koje obavezno morate da imate ukoliko vam se dogodi saobraćajna nezgoda

5 stvari koje obavezno morate da imate ukoliko vam se dogodi saobraćajna nezgoda

Kažnjavanje vozača u papučama je moguće u slučaju saobraćajnih nezgoda, ali ova kazna se zasniva samo na slobodnoj proceni policajca. 

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je da se može voziti u papučama, međutim ako vozač izazove saobraćajnu nezgodu, zato što mu je, na primer, papuča zapela za komandu gasa, sigurno će odgovarati. 

Za vožnju u neadekvatnoj obući postoje preporuke stručnjaka. 

Milan Božović, stručnjak za saobraćaj, rekao je za Blic:

- S druge strane, upravljanje automobilom dok nosite neadekvatnu obuću ili dok ste bosi zaista može da ugrozi vašu i bezbednost drugih ljudi, pa je preporuka da se ne vozi u obući u kojoj nemamo osećaj da li smo dovoljno jako pritisnuli nožne komande. Takođe, papuča može da sklizne sa noge, pa umesto da vozač gleda na put, on gleda u pod i traži je, što je veliki rizik i po njega i po ostale učesnike u saobraćaju.

uplašen vozač
uplašen vozač
Foto: Profimedia

Za razliku od građana, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara.

- Taksisti ne smeju da nose sandale i papuče, jer nije bezbedno, ali ni šortseve i majice na bretele, jer nije kulturno. To je uređeno i odlukom o taksi prevozu, ali i našim internim pravilnicima - rekao je Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije.

U drugim zemljama postoje zakonske regulative o vožnji u papučama. U Španiji i Portugaliji strogo je zabranjeno voziti u neadektvatnoj obući. U Grčkoj je, prema zakonskim propisima, za vožnju u papučama predviđena novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana.

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj pokazalo je da je vožnja u japankama odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje. Stručnjaci su izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u cipelama sa visokom potpeticom, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak. Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd