fbpx
Skip to main content
Predrag Nenadić

KAKO SE REŠITI LOŠEG HOLESTEROLA? Dr Nenadić objasnio do detalja - OVO morate da radite

Foto: Youtube/Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY
Većina misli da se masna jetra, holesterol i trigliceridi stvaraju od masne hrane, ali nutricionista Predrag Nenadić objašnjava da nije tako. Krivac je nešto sasvim drugo...

Predrag Nenadić, doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista, objašnjava da trigliceridi ne dolaze od masne hrane, već od šećera, ugljenih hidrata, preteranog voća i savetuje kako se rešiti lošeg holesterola i očistiti jetru.

Štark je najbolji primer da Srbija traži "nove" ljude za slobodna radna mesta

Štark je najbolji primer da Srbija traži "nove" ljude za slobodna radna mesta

POZNATE KORONA KAZNE - AKO IMATE VIŠKA PARA, PLAĆAJTE! Inspekcije na terenu, a ovolika će biti suma za nepoštovanje mere

POZNATE KORONA KAZNE - AKO IMATE VIŠKA PARA, PLAĆAJTE! Inspekcije na terenu, a ovolika će biti suma za nepoštovanje mere

"HRVATI IMAJU VELIKI KOMPLEKS OD SRBA" Šarić opleo po svojima, pa ponovio: Srbija ne sme dati Kosovo

"HRVATI IMAJU VELIKI KOMPLEKS OD SRBA" Šarić opleo po svojima, pa ponovio: Srbija ne sme dati Kosovo

Kako to da holesterol ne ulazi na usta? Upravo su nas učili da povišene masnoće u telu zavise isključivo od hrane koju jedemo?

- Problem masne jetre ne nastaje od masne hrane. To su ogromne zablude, tu se pecaju mnogi. Jetra višak šećera prebacuje u masno tkivo. Holin (B4 vitamina) kojeg inače ima u slanini, u jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dozvoljava da se zadržava u jetri, nego ga šalje u masno tikvo pa dobijemo poveći stomak, uvećanu zadnjicu, butine. E kada nema dovoljno tih zdravih masti, koje smo izbacili plašeći se da ćemo dobiti holesterol, mi onda dobijemo masnu jetru. To je takozvana nealkoholna masna jetra. Ta masna jetra onda ne može da radi, ne može da čisti naše telo od toksina, ne može da vrši detoksikaciju. To ćemo primetiti tako što će nam na koži izlaziti akne, bubuljice, povećaće nam se perut, nokti se ljušte, svrbi nas telo... Masna jetra ne nastaje od hrane koju jedemo. Kada kažu: "Neću da jedem jaja, dobiću holesterol", to su čiste nebuloze! Jedna trećina hrane delimično utiče na holesterol, sve ostalo jetra sama pravi.

- Drugo, holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Holesterol treba čoveku, iz njega se sintetišu mnogi hormoni, on stvara i ćelijsku opnu, neophodan je čoveku! Ali kada ga ima previše, onog lošeg, sa niskom gustinom - LDL holesterol - onda imamo problem - kaže dr Nenadić.

Pa kako onda očistiti organizam, stabilizovati holesterol?

- Sve je u hrani! Veoma je važno da vodite uredan život. Unošenje dovoljne količine vode. Jetra voli mnogo vode - to je od presudne važnosti! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana i rastvorljivih i nerastvorljivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari kao što su lincura, maslačak, koren čička itd. Ako imate povećane trigliceride, ukidajte sve ugljene hidrate i sve veštačke šećere - jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja), namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masti...

maslinovo ulje
maslinovo ulje
Foto: Profimedia

Nutricionista Nenadić ističe i da jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo onim kupovnim, a šta je sa onima od cvekle, šargarepe, jabuke?

- Drugo je taj prirodni sok, on je dobar. Ali ja mislim na gotove sokove koji se prodaju. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast telu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u organizmu.

Da li je to ista fruktoza iz voća?

- Nije. Proizvođači to podvlače kao voćni šećer. Jeste ista u strukturi, ali frutkoza koja se ubacuje u industrijske proizvode, ona se pravi iz kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ona nije dobijena iz voća. I nije sve voće bezbedno. Recimo da je najbolje bobičasto voće, jer ono nije opasno. Bobičasto voće u sebi ima fitonutrijente koji sprečavaju aktivnosti šećera da štete telu. Oni šećer postepeno razlažu i ne podižu glikemijski indeks.

A šta je sa insulinom?

- Insulin je veliki problem za naše zdravlje i za detoksikaciju i jetru. Čim je insulin povišen, masti se talože. Vi ne možete da eliminišete masti iz tela i iz jetre, ako vam je insulin visok. A insulin je uvek visok kad unosite šećere i ugljene hidrate (pite, hleb, kolače). I šta se onda dešava: kad ima previše šećera, on se vrati u jetru, a ona ga kao dobra domaćica ostavi jer misli da će joj biti potreban za sutra, prekosutra,pa kad ima dovoljno kolina, ona ga deponuje u masna tikiva, a kada nema kolina, onda skače triglicerid i loš holesterol u telu i tu je problem - kaže Nenadić, dodajući da se "od toga stvaraju holesterol i trigliceridi, a ne od toga što ste jeli masti i hleba!".

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd