fbpx
Skip to main content
Brankica Janković

JANKOVIĆ: Osuđivati žrtve nasilja je kulminacija agresivnih stereotipa u našem društvu

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Mlade žene koje su odlučile da prijave različite oblike seksualnog nasilja su naišle na veliku podršku nadležnih, kao i na efikasnost policije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da komentari u kojima se osuđuju žrtve koje su javno progovorile o seksualnom nasilju i zlostavljanju, predstavljaju kulminaciju seksizma i agresivnih stereotipa koji decenijama postoje u našem društvu.

"STOJIM UZ MILION ŽENA KOJE SU BILE ŽRTVE": Oglasila se glumica Iva sa najemotivnijom porukom do sada (FOTO)

"STOJIM UZ MILION ŽENA KOJE SU BILE ŽRTVE": Oglasila se glumica Iva sa najemotivnijom porukom do sada (FOTO)

EMOTIVNA PORUKA GLUMIČINE MAJKE "Ovo je mnogo VIŠE OD JEDNOG SLUČAJA i Milenine lične borbe" (FOTO)

EMOTIVNA PORUKA GLUMIČINE MAJKE "Ovo je mnogo VIŠE OD JEDNOG SLUČAJA i Milenine lične borbe" (FOTO)

"NAJMLAĐA ŽRTVA JE ZLOSTAVLJANA PRE SAMO DVA MESECA" Advokat objasnio da li će Mikina žena biti predmet istrage

"NAJMLAĐA ŽRTVA JE ZLOSTAVLJANA PRE SAMO DVA MESECA" Advokat objasnio da li će Mikina žena biti predmet istrage

Brankica Janković je rekla da se protekle nedelje u našem javnom diskursu pokazalo da čak i teme kao što su seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kao i žrtve toga, postaju izložene podrugljivim komentarima, omalovažavanjima, čak i preispitivanju ispovesti žrtava o ličnim tragedijama.

- Na takav govor se često gleda kao na nešto nevažno i bezazleno, a posledice mogu biti prilično teške, naročito za devojčice i mlade žene kojima je potrebno više podrške i razumevanja - rekla je Jankovićeva na panelu "(Ne)kultura nasilja".

S druge strane, mlade žene koje su odlučile da prijave različite oblike seksualnog nasilja su, kaže, naišle na veliku podršku nadležnih, kao i na efikasnost policije, što je, ističe, veoma važno.

Ukazala je na to da praksa pokazuje da govor mržnje nije uvek eksplicitan, otvoren i direktan, kao i da su žene vulgarizmima svakodnevno izložene u javnom prostoru, posebno na društvenim mrežama.

Podsetila je na istraživanje Beogradskog centra od pre dve godine koje pokazalo da je od 750.000 komentara na društvenim mrežama, govor mržnje prepoznat u čak 15.000 komentara.

- Kada se taj podatak uporedi sa iskustvima institucije, vidimo koliki je problem. Češće su na meti bile žene, ali su i muškarci često bili izloženi govoru mržnje - rekla je Jankovićeva na panelu u okviru konferenciju Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, pod nazivom "Hrabrost je ženskog roda".

Poverenica je ukazala da su diskiriminacija i diskvalifikacija žena široko rasprostranjene i da se uvrede odnose na godine, fizički izgled, bračni status, profesionalne kompetencije.

Istakla je da se sa govorom mržnje suočavaju sve zemlje EU i da to nije ekskluzivitet Srbije, ali da su, od države do države, na udaru različite grupe.

Podsetila je da je Savet Evrope prošle godine doneo preporuku za sprečavanje i borbu protiv seksizma što, kako je ocenila, govori o tom narastajućem i ozbiljnom problemu u svim društvima.

- Na svima nama je obaveza i odgovornost da sopstvenim primerima stvaramo klimu uvažavanja i poštovanja, da razvijamo kulturu nenasilnog dijaloga i tolerancije, da stvaramo ambijent u kojem je jasno da su seksistički komentari, dvosmislene poruke i omalovažavajući stavovi zabranjeni i u kojem muškarac zna da nije vlasnik žene i da nema pravo da je zlostavlja - naglasila je Jankovićeva.

Dodala je da je za to potrebna i iskrena uključenost muškaraca, kao i da problem neće rešiti cenzura već što više javnih osuda i govora o štetnim posledicama govora mržnje i diskriminatornih izjava.

Jankovićeva je istakla značaj preventivnog delovanja i učenja novih generacija ravnopravnoj komunikaciji i uvažavanju sagovornika i neistomišljenika.

- Da u školama uče sadržaj koji promoviše toleranciju i poštovanje različitosti i da prepoznaju diskriminaciju i sajber nasilja kojeg je sve više. Treba razmisliti i o uvođenju obrazovanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju - navela je Jankovićeva.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd